Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.11.2016.
18:40
Vestionline, Tanjug A

Evo koliko će nas koštati svaki ulazak u EU

Građani zemalja obuhvaćenih viznom liberalizacijom i dalje će moći da putuju bez viza, ali će morati da traže odobrenje za putovanje pre samog puta u Šengensku zonu. Ovo je predlog Evropske komisije za uspostvaljanje evropskog sistema za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju (ETIAS), čiji je cilj jačanje bezbednosnih provera putnika izuzetih iz viznog režima.

pixabay.com
Zahtev za odobrenje putovanja u EU košta 5 evra

- Svaki zahtev automatski će se obraditi i proveriti u drugim informacionim sistemima EU, poput SIS-a, VIS-a, baze podataka Evropola i Interpola, EES-a, Eurodac-a, ECRIS-a, kako bi se utvrdilo da li postoje činjenične naznake ili opravdani razlozi za izdavanje ili odbijanje odobrenja za putovanje - navodi se u saopštenju EK.

Ukoliko se ne utvrde elementi koji zahtevaju detaljniju analizu, odobrenje za putovanje se automatski izdaje za nekoliko minuta od podnošenja zahteva, a cena odobrenja je pet evra.

Ovo pravilo primenjivaće se za sve osobe starije od 18 godina, a samim sistemom ETIAS upravljaće Evropska granična i obalska straža u saradnji sa nadležnim organima zemalja članica EU i Evropolom. 

"To će doprineti efikasnijem upravljanju spoljnim granicama Evropske unije (EU), poboljšati unutrašnju bezbednost i omogućiti legalna putovanja preko šengenskih granica", navodi se u saopštenju.  

Predlog EK za uspostavljanje ovakvog bezbednosnog sistema usledio je nakon najave predsednika EK Žan Klod Junkera u septembru u njegovom govoru o Stanju u Uniji za 2016. godinu, kada je istakao da EU mora znati ko prelazi njene granice. 

- Na taj način ćemo znati ko putuje u Evropu pre nego što ovde stigne - izjavio je tada Junker.

U saopštenju se navodi da je potpredsednik EK Frans Timermans kazao da će ETIAS popuniti informativne praznine unakrsnom proverom podataka o podnosiocima zahteva koji su izuzeti iz viznog režima u svim ostalim sistemima EU. 

Komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos ocenio je da će ETIAS spojiti "migracionu i bezbednosnu politiku", kao i da će zahvaljujući njoj ulazak u Šengensku zonu bit lakši za najmanje 95 odsto putnika izuzetih iz viznog režima. 

Komesar za bezbednosna pitanja Džulijan King izjavio je da je jedini način da se teroristi i kriminalci poraze da "zajedno radimo na efikasan način".

Uočavanjem problematičnih pojedinaca i sprečavanjem da oni dođu, mi ćemo poboljšati unutrašnju bezbednost Evrope - zaključio je King.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online