Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 22.11.2016.
17:22
Tanjug, Vestionline A

"Srpske trupe već idu u NATO misije, ali se o tome ćuti"

Direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić pozdravila je sastanak premijera Vučića s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom koji bi trebalo da se održi u sredu.

A. Čukić
O ovome se ćuti

Međutim, kako kaže, javnost u Srbiji bi trebalo da bude detaljnije obaveštena o odnosima Srbije i NATO i o značaju tih odnosa.

Dobro je što se nastavlja "tradicija" da se premijer sastaje sa generalnim sekretarom NATO, rekla je Milićeva za Tanjug, ali i primetila da srpska javnost nema dovoljno informacija o odnosu nase države sa Alijansom, jer se ta komunikacija i njen značaj, prema njenim rečima, "prikrivaju".

Da se izjasnimo

Milićeva takođe primećuje da postoji dosta prostora i da zapadna međunarodna zajednica bude otvorenija i da se, bez obzira na složenost geopolitičkih dešavanja, izjasni konkretnije i jasnije o tome da li je Srbija pouzdan partner ili nije.

Ona podseća da su nedavno u parlamentu usvojeni zakoni koji omogućuju da srpski vojnici i drugi pripadnici državne administracije mogu da učestvuju u misijama Evropske unije, između ostalog i Misiji EU u Mediteranu za borbu protiv šverca izbeglica i migranata, koja će, naglašava, biti prva misija EU u koju će se NATO direktno uključiti.

- Da li javnost zna da Srbija šalje trupe u misiju u kojoj će učestvovati i NATO? Mi smatramo da je to izuzetno dobro, ali i da nije dobro da se o tome ne govori - navodi Milićeva.

Da li Srbija ovo zna?

Podseća da se pre mesec dana NATO direktno uključio, slanjem avaksa, u borbu globalne koalicije predvođene SAD protiv ID, kojoj se još pre par godina priključila i Srbija.

- Da li Srbija to zna - upitala je Milićeva, navodeći da je njena organizacija, koja se zalaže za saradnju sa NATO, izložena kritikama, pogotovo otkad je, kaže, pojačan ruski uticaj u Srbiji.

Ističe i da postoji dosta prostora da zapadna međunarodna zajednica bude otvorenija i konkretnije saopšti da li je Srbija pouzdan partner ili nije.

Navodi da je vreme da se, 16 godina posle bombardovanja SRJ, "pomerimo od opštih mesta" koje smo čuli i od zamenika pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Džejmsa Apaturaja prilikom posete Beogradu - da je Srbija vojno neutralna, da NATO poštuje vojnu neutralnost, da su u Partnerstvu za mir i Rusi...

Milićeva kaže i da Srbija nije uradila gotovo ništa po pitanju sprovođenja IPAP, te navodi da se plaši da je razlog za to ruski pritisak zbog statusa rusko - srpskog humanitarnog centra u Nišu.

Četvrta beogradska NATO nedelja

Sve to - odnosi Srbije i NATO, odnosi NATO i EU prema sve većoj pretnji koje dolaze iz Rusije - biće teme dvodnevne međunarodne konferencije u okviru Četvrte beogradske NATO nedelje, koja će se održati 28. i 29. novembra u Beogradu, najavljuje Milićeva.

Biće to, kaže direktorka CEAS-a, najveći skup o NATO u Srbiji ikada održan, ali, predstavnici vlade, Ministarstva odbrane i Ministarstva spoljnih poslova nisu do sada potvrdili učešće, iako su pozvani.

Milićeva ističe da ne zna da li je to poruka CEAS-u kao organizaciji, ili, pre, zaokret u spoljnoj politici i nastavak trenda sakrivanja i negiranja značaja postojanja komunikacije između državnih organa Srbije i NATO.

Ona kaže da se to svakako "registruje" u NATO:

- U ovako složenoj geopolitičkoj situaciji Srbija ne bi trebalo da bude deo problema, već da ide u susret i da bude deo rešenja sa onim strukturama za koje misli da su vrednije i njenih napora da se u njih integriše - navela je Milićeva.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.11.2016. 08:23
Nato to ja najaca vojna alijansa IKAD , vecna ruska mora !!! Kod Rusa i rusofila izaziva osecaj gneva , slabosti , patolosku ljubomoru , unutrasnji nemir , bolesnu zavist ... osecaj poremecaja , depresije , teskobe , fobije , STRAHA , PANIKE .....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online