Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.11.2016.
17:22
Tanjug A

Dačić odbrusio Evropi: Da li očekujete da Srbija prihvati KiM? I kako Kosovo može da bude država?

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić zatražio je podršku od ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u nastojanjima Srbije da u decembru otvori tri pregovaračka poglavlja (5,25 i 26), jer bi to, kako je rekao, dalo snažan zamajac našoj evropskoj perspektivi.

Tanjug
Šta Evropa zaista hoće od Srbije: Ivica Dačić

U svom obraćanju u Varšavi, Dačić je ponovio da je Srbija duboko odmakla u procesu reformi celokupnog društva ali da imamo utisak da naš pristupni proces ne napreduje željenom dinamikom, jer je u dobroj meri uslovljen napretkom u dijalogu Beograda i Prištine.

Možda jednom, rekao je Dačić, treba saslušati i vas iz EU da li ste za EU.

Šta EU hoće od nas

Dačić je ponovio i da je Srbija čvrsto opredeljena za dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kako bi se, kako je rekao, rešila pitanja od interesa građana i osigurala stabilnost, koja je na KiM i dalje relativna.

- Želim i da vas zamolim da nas podržite u nastojanjima da u decembru otvorimo tri pregovaračka poglavlja (5, 25 i 26), što bi dalo snažan zamajac našoj evropskoj perspektivi - rekao je Dačić.

Ministar je kazao da je Srbiji potrebna strateška podrška EU u svakom pogledu, ali je istakao da se građani Srbije osnovano pitaju postoji li zaista istinska namera da Srbija i ostatak regiona postanu članovi evropske porodice ili je beskonačno uslovljavanje i odlaganje otvaranja pojedinih poglavlja samo puka maska iza koje se krije nespremnost, ako ne i otvoreno protivljenje većine država članica daljem širenju Unije.

- Nama je potrebno da znamo šta Evropska unija očekuje i želi od nas. Tražiti strateško strpljenje od regiona koji za više od decenije nije uspeo da se značajnije približi EU neće dati doprinos intenziviranju reformi i jačanju stabilnosti. Nama je potrebna strateška podrška EU u svakom pogledu - kazao je Dačić, koji je i potpredsednik srpske vlade.

Politika uslovljavanja

Napomenuo je da u slučaju Srbije, proces pristupnih pregovora ne znači samo da moramo da se uhvatimo u koštac sa sveobuhvatnim reformama, već i sa zahtevnim procesom dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom, čiji će rezultati imati uticaja na čitav region.

- Kada je reč o politici uslovljavanja, lestvica koja bi trebalo da stoji na svom mestu, kao cilj kojem svi težimo, sve više postaje pokretna meta, koja menja veličinu i oblik, te umanjuje sigurnost i veru u konačni rezultat - dostizanje članstva u EU. Za razliku od talasa jednog pobedonosnog sleda događaja nakon pada Berlinskog zida, kada ste vi postali članice EU, danas su okolnosti značajno različite, a lestvica je znatno više postavljena - rekao je Dačić.

Nama je, kazao je Dačić, potrebno da znamo šta Evropska unija očekuje i želi od nas.

- Tražiti strateško strpljenje od regiona koji za više od decenije nije uspeo da se značajnije približi EU neće dati doprinos intenziviranju reformi i jačanju stabilnosti. Nama je potrebna strateška podrška EU u svakom pogledu - kazao je.

Otkud Zapadni Balkan?

Ministar je primetio da ima najveću podršku na Zapadnom Balkanu jer nema mesta gde EU ima toliko snažnu i važnu ulogu, kao što je to na Balkanu.

Ovde problem predstavljaju pitanja koja dominiraju na globalnoj sceni - pobeda Trampa u SAD, izlazak Velike Britanije iz EU, moguća izmena vlasti u Francuskoj, opstanak Rencija posle referenduma o Ustavu, sudbina Angele Merkel nakon izbora naredne godine, naveo je.

To su, kazao je, ključne stvari o kojima treba da se razgovara na ovakvim sastancima, a ne samo o tome da li će Srbija ili neko drugi da otvori poglavlje i koje. Kada će naše zemlje ući u EU je pitanje političke odluke. To je realnost sa kojom treba da se suočimo.

- Srbija veoma poštuje saradnju sa zemljama V4. Smatramo da treba još intenzivnije da sarađujemo, posebno na političkom i ekonomskom planu, jer je za nas na Zapadnom Balkanu to veoma važno - rekao je i dodao da se postavlja, međutim, zbog čega nas uopšte zovu Zapadni Balkan.

- To mora da su Hrvati izmislili da oni ne bi bili Balkan - rekao je Dačić i dodao da misli da treba da tražimo zajedničke interese i na tome da radimo.

Što bi mi bili manje Srbi?

Naš cilj, kazao je, jeste ulazak u EU, ali svako od nas ima svoje nacionalne i državne interese.

- Svaki put kada je bivši britanski premijer Kameron išao u Brisel govorio je da ide da brani engleske interese. Zašto mi da budemo manje Srbi nego što je on bio Englez. Mi nismo deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU i imamo interese koji se nekada ne poklapaju s vašim interesima. Kada budemo član EU onda ćete morati da uvažite i naše stavove - naveo je ministar.

Za primer je uzeo Kosovo.

- Pitanje za EU jeste da li je SSP sa Kosovom potpisan na isti način kao što je to urađeno i sa drugim zemljama ili je taj SSP drugačiji? Da li su predstavnici Prištine označeni sa zvezdicom i sa fusnotom na sastancima? Da li poštujete statusnu neutralnost? Govorite o njima kao da su zemlja, a mi nismo s tim saglasni. Da li se SSP sa Kosovom ratifikuje u nacionalnim parlamentima država članica? Ne, ratifikovan je samo u Evropskom parlamentu. Kako možete da govorite o Kosovu kao državi - kazao je Dačić.

Mi svoje, Evropa svoje

Kako je istakao Dačić, Srbi jesu tolerantni, ali EU treba da se pridržava svojih odluka.

- Da li mislite da će Srbija da prihvati nezavisno Kosovo ako to nisu učinile ni sve države članice? - zapitao je dalje šef srpske diplomatije i dodao da se od Srbije traži pridruživanje odlukama EU u ZSBP koja nisu u skladu s našim nacionalnim interesima.

Mi, kazao je, vodimo dijalog s Prištinom o normalizaciji, jesmo konstruktivni, ali to ne znači da se mi slažemo s tim da je Kosovo država.

- Takođe, veliki broj građana Kosova već ima viznu liberalizaciju preko Srbije, jer su građani Srbije i imaju naše pasoše. Mi nemamo ništa protiv toga, podržali smo sve na Zapadnom Balkanu da dobiju viznu liberalizaciju. Mi moramo da rešavamo svoje probleme - naveo je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online