Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 02.12.2016.
00:10
D. Dekić - Vesti A

Tukli majku po zakonu

Hoće li deca u Srbiji uskoro moći da prijave roditelje ukoliko ih samo popreko pogledaju ili blago udare po turu za neposlušnost, pitanje je koje su pokrenuli stručnjaci posle najava da bi srpska skupština mogla već početkom naredne godine da izglasa zakon kojim bi bio uveden dečji zaštitnik, odnosno ombudsman.

M. Karović
Država ukida zabrane: Sve snažnije nasilje kod dece

Ovaj naum vlasti oštro je kritikovao psihoterapeut Zoran Milivojević, ustvrdivši da je to još jedan napad na roditelje i porodicu. Sa uglednim psihoterapeutom saglasni su i drugi viđeniji stručnjaci. Oni ne spore da nasilje nad decom mora da bude sankcionisano, ali ukazuju da se novom institucijom prava dece stavljaju iznad roditeljskih. Takođe i da se nastavlja sa razvlašćenjem dečijih autoriteta, što je započeto u školama sužavanjem prava nastavnika.

Prazna priča

U Norveškoj zaštitnik prava deteta postoji od 198, a Slovenija, Hrvatska i Makedonija imaju ga odnedavno. U Srbiji se o uvođenju dečijeg zaštitnika govori od 2008.

- Ta institucija treba da pojača aktivnost prava deteta, da ta materija postane vidljiva u javnosti, jer je to osnova da se nešto promoviše, da se nešto afirmiše, da se nešto zaštiti, da se nešto podrži - rekao je Dragan Vulević iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

Zoran Milivojević je doživeo oštre napade nevladinog sektora kada se usprotivio nacrtu Građanskog zakonika. On je tada ukazivao na naum da roditeljima bude pripisano zlostavljanje i za najblaže telesno kažnjavanje dece, a sada ističe da Srbija sada hoće novu navodnu odbranu mališana od roditelja.

- Ne samo da je reč o dupliranju funkcija i rasipanju novca, jer već imamo zaštitnika građana za prava dece, već je to i nastavak ataka na porodicu i roditelje - upozorio je Milivojević preko Fejsbuka, poručivši roditeljima da treba da prepoznaju opasnost u slatkoj bomboni u kojoj je otrov sa odloženim dejstvom.

Milivojevićeve stavove dele i drugi stručnjaci, a specijalista medicinske psihologije dr Vlajko Panović navodi da u praksi ima više slučajeva da deca maltretiraju roditelje, pa nameće i pitanje da li da se uvede isti zakon i za zaštitu roditelja.

To potkrepljuje i primerom sutuacije u kojoj su 9-godišnja ćerka i tri godine stariji sin neprestano zlostavljali majku.

- Devojčica ju je tukla, a dečak joj je čitao Zakon o pravima deteta. Izmučena žena se na kraju odlično dosetila i rekla im da se spakuju da ih odvede u Centar za socijalni rad, da bi imali izbor hoće li da žive u svojoj porodici ili na nekom drugom mestu - priča dr Panović.

Vaspitanje nije nasilje

Da Srbija ovakvim zakonodavstvom ide u pravcu da sve proglasi nasilništvom, smatra specijalista medicinske psihologije dr Vlajko Panović, koji akcentira da prihvatanje nakaradnih EU stavova može dovesti do nasilnog odvajanja dece od roditelja.

Obaveza roditelja

A. Čukić
Medijsko nasilje: Dr Vlajko Panović

Vlajko Panović smatra da se ovakvom zakonskom regulativom ne pravi razlika između agresivnog ponašanja i nasilničkog stanja deteta.

- Roditelji su dužni da spreče agresivnost mališana, a nedostaje im vremena i strpljenja. Tako deca sve slobodnije ispoljavaju agresivnost, što ponekad dovede do roditeljskog odgovora fizičkom kaznom. Nije nasilje ako ljudi zaustave decu u tome - pojašnjava Panović.

- Pitanje je i zašto se niko ne bavi podvlačenjem jasne granice u vaspitanju. Jer, ako neko tera svoje dete da uči, ono može tu situaciju da prekrsti u nasilništvo. Nije hvatanje za ruku nasilje, ali se očito u zakonu naopako shvata proces vaspitavanja i prenaglašeno tumače prava deteta - pojašnjava ovaj psiholog za "Vesti".

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže da dečji zaštitnik treba da se bavi isključivo detetom, njegovim pravom i razvojem.

- Ta institucija će pomagati ostalim državnim organima da bolje i efikasnije koriste državne resurse, ali i da upozori kada negde grešimo - obrazložio je Vulin nacrt zakona koji je Vlada Srbije već predložila.

Ovakvo obrazloženje, prema rečima dr Panovića, pokazuje da se nigde ne pominje sve agresivnije medijsko nasilje nad najmlađom populacijom.

- Emituju se crtani i igrani filmovi prepuni agresije. Da li je dovoljna zaštita naznaka da je zabranjeno za decu mlađu od 12 godina. Pogubne su i video igre koje decu pune agresivnošću, a ona je prenose u odnose sa drugima. Zato se mališani moraju zaštiti od bolesnih sadržaja - apelovao je Panović.

Roditeljima veća prava

Moraju se jačati kompetencije roditelja, mišljenja je direktorka Udruženja Roditelj, Gordana Plenić, koja kaže da akcenat treba baciti na veliki problem siromaštva koji proizvodi različite oblike nasilja nad decom, sve do seksualnog zlostavljanja.

- U Srbiji 400.000 najmlađih prima dečiji dodatak i njihov zaštitnik treba da postoji, jer smo imali i skoro 6.000 slučajeva nasilništva nad njima. Pritom, svako četvrto dete je trpelo neku vrstu velikog nasilja u porodici - kaže ona za naš list, uz napomenu da se u porodici izgubila granica "ko je ko" i da je treba povratiti jačanjem roditeljskog autoriteta.

- Ne treba ići na senzacionalizam u javnosti koji zbunjuje roditelje. Niti naduvavati priču kako će mališani sa novim zakonodavstvom i sopstvenim zaštitnikom dobiti priliku da tlače ukućane, jer će postati agresivniji - ukazala je Gordana Plenić koja s ponosom ističe da je majka troje dece.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.12.2016. 22:54
Ne kaže se džabe da je batina iz raja izašla!!! Ja ću samo još dodati da se i "....gvožđe kuje dok je vruće"....!
Nedelja 04.12.2016. 23:03
Ovakvim zakonima od djece će se napraviti još veći debili i kriminalci! A toga i sada ima na žalost za izvoz! Ovakvi zakoni će da dokrajče pravi smisao porodice i zadatak roditelja! I ja i brat smo dobijali batine i te kako i ništa nam danas ne fali, znalo se i zašto smo dobili batine ili kaznu.... I što je najvažnije roditelje smo poštovali kao i djeda i baku i nikada se nije desilo da smo baki i djedu podviknuli da su dosadni i da smaraju kao što danas na žalost često čujem u komšiluku da jadni djedovi i bake doživljavaju od unučadi! Dobri su samo onda kada od penzije unucima daju za džeparac.....Ovo je haos šta se danas donose zakoni i kako se međusobno ponašamo....?! Nema poštovanja nikakvog ni prema roditeljima i njihovim roditeljima...Djeca postaju drska, nevaspitana, brutalna....U moje doba djetinjstva znalo se i te kako .....ko kosi a ko vodu nosi...!!! Poštovali su se stariji i njihova riječ ili odluka bila je ...AMIN !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online