Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 04.12.2016.
16:12
Sputniknews, Vestionline A

NATO u svoju mrežu može da uhvati samo sitnu ribu, a Putin...

Ruski ambasador Aleksandar Čepurin kaže za RTS da Rusija nema nameru da bilo kome drži lekcije, kao i da Srbi najbolje znaju šta je za njih dobro. Potvrdio je da će premijer Dmitrij Medvedev posetiti Beograd, ali nije mogao da precizira datum posete.

Tanjug
Srbi nisu sitna riba: Aleksandar Čepurin

- Takva je diplomatska praksa. Predata je pozivnica, ona je prihvaćena sa zahvalnošću, a sada premijeri određuju kada će biti prihvatljivo za njih dvojicu da se održi taj sastanak. U ovakvim slučajevima okvirni rokovi se ne dogovaraju, već samo konkretni rokovi i datumi i kada postoji uzajamni sporazum o tome tek tada možemo da dođemo do konkretnog datuma - objasnio je Čepurin.

Čepurin ističe da Rusija nije ravnodušna prema sudbini Srbije.

- Srbija za nas nije samo jedna od 200 zemalja sveta, mi nismo ravnodušni prema sudbini Srbije i tako je bilo tokom istorije. Mogu da kažem da stabilnost regiona za nas ima apsolutno poseban značaj i ovde čvrsto podržavamo Srbiju u više pitanja, kao što su i pitanja Kosova i Republike Srpske, a istakao bih i da su predsednik Vladimir Putin i Sergej Lavrov dobro upoznati sa balkanskom problematikom - rekao je ruski ambasador.

Srbi su najpametniji sami

Napomenuo je da Rusija nema namere da nekom drži lekcije, kao ni da daje ocene.

- Mi nemamo nikakve namere da nekom držimo lekcije, da dajemo nekom ocene. Mi ne namećemo naše vrednosti, ali prema mogućnostima se trudimo da pomognemo. Srbi su najpametniji sami, narod razume šta je za njega dobro, šta je loše, koje su vrednosti važne za njega. Narod to oseća iznutra. Naša saradnja je uzajamna podrška na putu prema budućnosti - kaže Čepurin.

Govoreći o vojnoj neutralnosti Srbije, ruski ambasador tvrdi da Rusija razume težnje Beograda prema široj saradnji u toj sferi.

- Rusija se sa poštovanjem odnosi prema politici vojne neutralnosti Srbije. Sa razumevanjem doživljavamo težnje Beograda prema široj saradnji u ovoj sferi, kao što je slučaj sa NATO-om i pojedinim članicama Alijanse, ali i sa organizacijom sporazuma o kolektivnoj saradnji sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom u interesima bezbednosti same Srbije. Pri tome, polazim od toga da vojna neutralnost podrazumeva ravnu udaljenost od vojno-političkih blokova - objašnjava Čepurin.

NATO je rudiment prošlosti 

Ruski ambasador ističe da je NATO prošlost, kao i da sada mogu samo da uhvate neku „sitnu ribu“.

- Upravo se ove nedelje u svom izlaganju ruski predsednik Vladimir Putin dotakao ovog pitanja i rekao je da je Rusija apsolutno spremna da pregovara o stvaranju novog sistema međunarodnih odnosa 21. veka, da napravimo novi, odgovarajući i bezbedan način uzajamnog komuniciranja za sve i za zajedničku budućnost svih. NATO je već stvar prošlosti, oni samo sa velikim trudom mogu da uhvate u svoju mrežu neku "sitnu ribu" - tvrdi Čepurin.

Nema antiruskih Srba

Na pitanje da li poznaje antiruske ljude u političkom vrhu Srbije, Čepurin naglašava da ne zna za takve ljude.

- Iskreno ne znam antiruske ljude u političkom vrhu Srbije. Mogu da kažem da vrlo cenimo pažnju koju Srbija posvećuju razvoju dijaloga sa Rusijom i vidimo da Srbija razume značaj tog dijaloga - objasnio je ambasador.

Takođe, navodi i da Rusija nema veze sa formiranjem Vlade u Srbiji.

- Mi nemamo veze sa formiranjem Vlade u Srbiji. Sa onom vladom koja je već formirana mi imamo izuzetno dobre odnose, jer to radimo u interesu dveju zemalja - ukazao je Čepurin.
 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.12.2016. 06:55
Prvi put u istoriji, pripadnici Vojske Srbije su se odlučili na ulični protest (27. novembra) zbog neizdrživih uslova pod kojima rade. Ma-terijalna situacija u kojoj se nalaze profesionalni vojnici nikada nije bila ovako loša, čak ni za vreme ratova. Poređenja radi: srpski vojnik je 1903. bio bolje i kvalitetnije opremljen nego 2016!Jedini put u istoriji kada je mobilisano svo punoletno muško stanovništvo Srbije, na početku Prvog svetskog rata, svi vojnici su dobili kompletnu opremu. Sto godina kasnije, u mirnodopskim uslovima, Ministarstvo odbrane nije u stanju da opremi ni ono malo pripadnika oružanih snaga koji su još preostali, već od njih traži da „vojuju u svom ruhu i o svom kruhu".Nove pantalone za letnju maskirnu uniformu Vojska Srbije je ove godine dobila tek 2. avgusta, umesto na početku leta, a i tada je isporučeno svega 10.000 komada za oko 25.000 profesionalnih vojnika.
Ponedeljak 05.12.2016. 06:57
Vojnici na odsluženju dobrovoljnog vojnog roka nisu dobili ništa, pa nose već korišćene uniforme ranijih generacija. U kakvom je stanju oprema naših vojnika, najbolje ilustruje podatak da se oni najviše odlučuju na raskid ugovora odmah posle velikih manevara, nakon što su primorani da dane provode u blatu i na kiši ili snegu, bez zaštitne opreme i odgovarajuće ishrane.Svake godine oko 800 profesionalnih vojnika napušta službu, tvrde u Vojnom sindikatu. Najveći broj njih kao razlog za raskid ugovora navodi loš ma-terijalni položaj. Republička vlada je 2010. u okviru mera štednje navodno zamrzla plate u vojsci. Ovo „zamrzavanje" se, međutim, odnosilo samo na povećanja, ali ne i na smanjenja plata, tako da je 2014. plata svih profesionalnih pripadnika vojske smanjena za 10 odsto. Prosečna plata od tada iznosi 31.000 dinara, što je za čak 25 odsto manje od proseka u Srbiji, dok je raskorak u odnosu na plate u Beogradu još veći. Kako je prestonica Srbije najskuplji grad u zemlji, a u njemu se nalazi i najveći broj profesionalnih pripadnika vojske, pitanje za dobijanje Nobelove nagrade iz ekonomije bi glasilo: kako preživeti sa tri četvrtine plate koja ni sama nije dovoljna za dostojanstven život?
Ponedeljak 05.12.2016. 06:58
Pri tome, veliki broj profesionalnih vojnika nije poreklom iz Beograda tako da ne mogu, kao većina Beograđana, da žive kod roditelja i prehranjuju se pomoću njihovih penzija. Prvi put u istoriji postojanja armija, pripadnici profesionalne vojske u Srbiji moraju da plaćaju svoje obroke u vojnoj menzi. Čak su i plaćenici u srednjem veku dobijali besplatnu hranu! Uz sve to, vojnička dnevnica iznosi 150 dinara, dok ručak u menzi košta 180 dinara!? Zbog sve većeg broja onih koji napuštaju profesionalnu vojsku, preostali vojnici moraju da rade prekovremeno, najčešće izvan mesta boravka, tako da su primorani da obroke kupuju u menzi.Da li je sledeći korak ove poludele vlasti naredba da vojnici sami kupuju sopstvenu garderobu, pa i oružje? Go, bos, gladan, loše opremljen, a još lošije motivisan - to je slika srpskog vojnika u naprednjačkoj Srbiji na početku 21. veka.U Vojnom sindikatu tvrde kako uličnim protestima samo traže da se primenjuje Zakon o vojsci, ništa preko toga. Trenutno je osnovica za obračun plata za čak 40 odsto ispod granice koju predviđa Zakon, upozoravaju u Sindikatu, pri čemu bi ona trebalo da bude 75 odsto prosečne zarade u Republici.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online