Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 05.12.2016.
16:25
politika.rs, Vestionline A

Lazanski: Nas i Amera 300 miliona

"U SAD više ljudi ima pištolj nego pasoš. Postoji li neka zemlja u Evropi u kojoj je to tako? Zlobnici bi rekli da postoji, Srbija", smatra Miroslav Lazanski, prenosi "Politika".

A. Čukić
Vojska Srbije

"Bilo bi zanimljivo uporediti broj pasoša sa brojem legalno prijavljenog oružja, plus pretpostavljeni broj neprijavljenog oružja u Srbiji. Nas i Amerikanaca 300 miliona. Pištolja." dodaje on.

"Nema više jeftine odbrane u Evropi. Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp zatražio je od saveznika na Starom kontinentu da povećaju vojne budžete, jer 'Amerika više neće da sama plaća njihovu odbranu'. Istovremeno, neki funkcioneri EU sve više govore o potrebi stvaranja prave i moćne evropske armije, iako su trenutno London i Rim protiv dupliranja NATO-a", objašnjava Lazanski.

"Ipak, pogrešno je verovati da je pobeda Trampa duboko polarizovala Ameriku. Videćemo Trampovu spoljnu politiku upravo na temama NATO, Rusija, izraelsko-palestinski odnosi, Irak, Sirija... Videćemo EU i neke zahteve za njenom većom nezavisnošću u odnosu na SAD", smatra analitičar.

"Period opkoljavanja Rusije od strane NATO-a definitivno je završen. Na sreću, Crna Gora se ne graniči sa Rusijom, a eventualna pojava hrvatske vojske na Baltiku biće samo repriza davne pojave kod Staljingrada. Jednom na jugu, drugi put na severu, od tragedije do farse prošlo je samo 75 godina. Jer, NATO više nikada neće moći da funkcioniše sa jednoglasnošću kakvu je pokazao 1999. tokom agresije na SR Jugoslaviju", piše Lazanski i zaključuje:

"Budućnost će doneti odmeravanje korisnosti svake pojedinačne zemlje članice NATO-a za Ameriku kako u međunarodnim krizama i sukobima tako i kada je reč o bezbednosnim problemima i poduhvatima kupovine američkog oružja. Drugim rečima, za zemlje bivše Jugoslavije, i ne samo za njih, od sada će na delu biti nova američka formula: šta ste spremni da platite od američkog oružja i koliko ste spremni da umrete za interese Amerike".

POVEZANE VESTI

Sreda 07.12.2016. 22:11
Нема више јефтине одбране у Европи. Новоизабрани председник САД Доналд Трамп затражио је од савезника на Старом континенту да повећају војне буџете, јер „Америка више неће да сама плаћа њихову одбрану”. Истовремено, неки функционери ЕУ све више говоре о потреби стварања праве и моћне европске армије, иако су тренутно Лондон и Рим против дуплирања НАТО-а. Ставови Берлина нису баш најјаснији, Немачка се труди да после „брегзита” буде центар неолибералног света у Европи, једини и најмоћнији предводник ЕУ, али је и даље за јачање НАТО-а, као и за чврсте војне споне са САД.
Sreda 07.12.2016. 22:11
Ипак, после победе Трампа време је да Европа схвати да Америка размишља другачије од Европе, да је култура америчке већине другачија од европске. Јер, оно што је заједничко за Американце и Европљане нису вредности, иако госпођа Меркел инсистира управо на заједничким вредностима, већ институције. А то је велика разлика. Заправо, и САД и ЕУ имају поделу власти на извршну и законодавну, имају независно судство, као и владавину закона. Али, друштвене и моралне вредности америчке већине се у великој мери разликују од вредности којима се руководи већина Европљана. Наиме, америчко опасно непознавање света, мешавина интелектуалног изолационизма и империјалних интервенција у другим земљама доста су страни Европљанима. У САД више људи има пиштољ него пасош. Постоји ли нека земља у Европи у којој је то тако? Злобници би рекли да постоји, Србија. Било би занимљиво упоредити број пасоша са бројем легално пријављеног оружја, плус претпостављени број непријављеног оружја у Србији. Нас и Американаца 300 милиона. Пиштоља.
Sreda 07.12.2016. 22:12
Наравно, милиони америчких грађана деле „европске” вредности. Но, погрешно је веровати да је победа Трампа дубоко поларизовала Америку. Видећемо Трампову спољну политику управо на темама НАТО, Русија, израелско-палестински односи, Ирак, Сирија... Видећемо ЕУ и неке захтеве за њеном већом независношћу у односу на САД. Може ли ЕУ претендовати на потпуну независност? Мора ли ЕУ баш у свему подржавати САД и њено „лидерство”? Или и ЕУ има право на своје интересе, па и безбедносне, који су некада другачији од америчких. НАТО као савез, који је требало да тихо и без помпе нестане нестанком Варшавског уговора и распадом Совјетског Савеза, сада скоро у потпуности служи као инструмент захваљујући коме се Америци даје непоштено и једнострано право надгледања европске спољне политике. У другим деловима света неке државе су потписале билатералне војне споразуме са САД, вероватно бу неки у Европи то исто хтели да НАТО не постоји, али неке чланице ЕУ, као што су Шведска, Ирска, Финска, Малта, Кипар и Аустрија не виде потребу да се придруже НАТО-у.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online