Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 06.12.2016.
08:34
informer.rs A

Medvedev uskoro stiže u Srbiju: Šta nam donosi?

Ruski premijer Dmitrij Medvedev uskoro dolazi u Beograd. Očekuju se novi projekti u okviru vojno-tehničke saradnje dveju država, pre svega u naoružanju i modernizaciji Vojske Srbije.

Reuters
Srbija očekuje ruskog premijera: Dmitrij Medvedev

Ovu informaciju potvrdio je u ponedeljak Aleksandar Čepurin, ambasador Rusije u Beogradu. Čepurin nije mogao da precizira tačan datum posete svog predsednika vlade, ali je naglasio da premijeri Aleksandar Vučić i Dmitrij Medvedev uveliko ugovaraju datum susreta.

- Predata je pozivnica i ona je prihvaćena sa zahvalnošću, a sada premijeri određuju kada će za njih dvojicu biti prihvatljivo da se održi sastanak državnog vrha. U takvim slučajevima ne ugovaraju se okvirni rokovi, već samo konkretni datumi. Kad bude postignut uzajamni sporazum o poseti, možemo da dođemo i do tačnog datuma - istakao je Čepurin gostujući u emisiji "Sedmica" Radio Beograda.

Ne znam antiruske ljude u Vladi Srbije

Aleksandar Čepurin je rekao da ne zna za "antiruske" ljude u političkom vrhu Srbije:
- Iskreno, ne znam za takve ljude. Mi veoma cenimo pažnju koju Srbija posvećuje razvoju dijaloga sa Rusijom i vidimo da u Beogradu razumeju značaj tog dijaloga. Sa Vladom imamo dobre odnose, jer to radimo u interesu dveju zemalja.

Srbija Poseban partner

Prema rečima ambasadora, prethodno će najverovatnije u drugoj polovini decembra Srbiju posetiti i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

- Srbija za nas nije samo jedna od 200 zemalja sveta... Mi ni slučajno nismo ravnodušni prema sudbini vaše zemlje i tako je bilo uvek tokom istorije. Stabilnost regiona ima apsolutno poseban značaj i mi čvrsto podržavamo Srbiju po više pitanja, kao što su Kosovo i Metohija i Republika Srpska. Predsednik Putin i ministar Lavrov veoma dobro su upoznati s balkanskom problematikom - naglasio je Čepurin.

Vojno-tehnička saradnja

Ruski ambasador je dodao i da Rusija i Srbija imaju aktivnu vojno-tehničku saradnju koja tek treba da se razvija.

- Priprema se realizacija čitavog niza projekata, uključujući i one u sferi vazduhoplovne tehnike. Srbija teži saradnji u vojnoj sferi s Rusijom kako bi obezbedila sigurnost i bezbednost za sve svoje građane... Mi nemamo nameru da nekom držimo lekcije. Ne namećemo vrednosti, ali se trudimo da pomognemo. Srbi su sami najpametniji, razumeju šta je za njih dobro, šta loše - podvukao je Čepurin, uz opasku da Moskva poštuje srpsku politiku vojne neutralnosti:

- Sa razumevanjem doživljavamo težnje Beograda prema široj saradnji u ovoj sferi, kao što je slučaj sa NATO, ali i sa sporazumom o kolektivnoj saradnji sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom...

Komentarišući ove navode, bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da je poseta Medvedeva svakako veoma dobra vest za sve.

- Za Srbiju je ovo veoma važno jer je Rusija naš tradicionalni partner i saveznik. Razvoj saradnje s Moskvom obezbeđuje međunarodno uravnoteženu i stabilnu poziciju Srbije. Poseta premijera Medvedeva je značajna i zbog ekonomske i vojne saradnje u modernizaciji vojske uz najmanje finansijske izdatke - smatra Jovanović.

Važna i ekonomija

Analitičar Dušan Janjić ocenjuje da će već prilikom posete Lavrova biti utanačen dogovor o vojnoj saradnji.

- Pored vojnih pitanja, sa ministrom Lavrovim će se verovatno razgovarati i o širim bilateralnim pitanjima, kao i o terorizmu na Balkanu. S druge strane, za posetu Medvedeva je predviđena drugačija agenda, pre svega razgovori o ekonomskoj i saradnji u energetici. Srbija je po prvi put u proteklim godinama počela da vraća stare dugove Rusiji, pa će i to svakako biti važna tema - zaključuje Janjić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.12.2016. 21:25
Дефинитивно једна корисна ствар по Србију,наравно ако је истинита а што не би била. Искрено се надам да ће се Руси показати далеко поштенији и праведнији према нашим радницима у односу на капиталистичке индустријалце са запада који су досада испривређивали у Србији. Доста нам је више тих прича како само запад улаже у привреду ове садашње,опустошене Србије коју је тај исти запад довео до овог економског стадијума. Немогу да се отмем осећању "робовласништва"тог "вољеног запада",и да управо тај запад експлоатише радничку класу у Србији својом "радничком демократијом" и правима где радници овде за исти посао добијају вишеструко мање плате него радници тамо на западу и далеко лошије услове рада и однос према раднику тамо.Има много примера типичног робовласништва бахатог индустријалистичког запада у Србији . Нека је са срећом нека будућа широка економска сарадња Русије и Србије!
Četvrtak 08.12.2016. 21:26
Кад домаћи либерали као Латинка Перовић данас почну нешто да трабуњају о Русима, треба увек то схватати обрнуто. Срби немају ближег и јачег пријатеља, брата и савезника од Русије.
Utorak 06.12.2016. 16:46
Vreme rusofilskog mastanja !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online