Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 11.12.2016.
17:30
b92.net A

Zašto Sergej Lavrov zaista dolazi u Beograd?

U trenutku kada Brisel priprema teren za otvaranje novih poglavlja, Beograd se sprema za dvodnevnu posetu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

Reuters
Donosi li Moskva izborno proleće u Beograd: Sergej Lavrov

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin objašnjava da ovu posetu treba sagledavati u pozitivnom kontekstu. Analitičari ocenjuju da će na stolu biti ključne teme bilateralnih odnosa, ali i da će Lavrov i te kako biti zainteresovan za priču o predsedničkim izborima.

Nema veze sa izborima

Donosi li Moskva u decembru izborno proleće Beogradu?

Za Andrićev venac to pitanje nema smisla. Kako objašnjavaju u kabinetu srpskog predsednika, nijedan od razloga susreta Nikolića i Lavrova ne treba dovoditi u vezu sa reizborom.

- Međudržavne posete se planiraju dugo unapred i nikada zbog unutrašnje politike jedne od zemalja - navode iz kabineta.

Činjenica je da ruski šef diplomatije dolazi na sastanak organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju kojom predsedava Srbija. Pa ipak, niko ne sumnja da će njegove poruke u Beogradu imati pre svega politički, a ne ekonomski, karakter.

Predsednički izbori tema koja se ne skida sa dnevnog reda.

- Odnosno da li će postojati neka jasna poruka i želja koga Rusija vidi kao potencijalno poželjnog kandidata čini se da se takva poruka iz Rusije slala, a videćemo da li takva poruka biti saopštena u Beogradu - kaže Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.

Dolazi nam "globalni akter"

Medijske spekulacije o razlozima posete Lavrova, ruski ambasador Čepurin objašnjava rečima da te priče imaju veze s tim što je ministar istaknuta ličnost, ne samo ruskog rukovodstva, već da je globalni akter.

- On aktivno učestvuje u procesima svetskih dimenzija. U tom svetlu ova poseta je posebno važna i posebno interesantna, a mislim da je treba sagledavati u pozitivnom kontekstu. Normalno je što se sastaju naši ministri spoljnih poslova zato što su Srbija i Rusija bliske zemlje, a to odgovara i osnovnim dokumentima na kojima se zasniva politika naših odnosa. Nema nikakvih zadnjih misli, naloga - navodi Čepurin.

Širenje uticaja na Balkanu

Nije tajna da u poslednje vreme Rusija sve otvorenije, suprotno težnji NATO, govori o svojoj želji da na zapadnom balkanu dođe do objedinjavanja, stvaranja zajednice, vojno neutralnih zemalja - Srbije, CG, BIH i Makedonije.

Kako kaže nekadašnji diplomata Srećko Đukić, već duže vremena Beograd i Moskva nisu pretresali ključne teme bilateralnih odnosa, a Sergej Lavrov je prava adresa za to

- Otuda i najave da će tokom ove posete biti razmatrana sva čvorna pitanja u odnosima od politike do ekonomije, regionalne teme, Kosovo i energetika - kaže nekadašnji diplomata Srećko Đukić.

Podsećamo, Lavrov će boraviti u Beogradu u trenutku kada Brisel bude otvarao nova poglavlja sa Srbijom. Premijer Vučić nije bio raspoložen da naširoko govori o očekivanjima od ruske posete. Kratko objašnjava - razgovaraće se o političkoj, ekonomskoj i vojnoj saradnji.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.12.2016. 21:07
Надам се да заједница војно неутралних земаља - Србије, БиХ, Црне Горе и Македоније (укључујући и Косово и Метохију као саставни део Србије које би у тој заједници географски било у центру) представља почетак стварања будуће Српске Федерације. Јачањем улоге Русије у свету, оваква држава има велике шансе да се створи и омогући препород свих наведених области у њеном саставу.
Utorak 13.12.2016. 21:13
Ово је последња шанса данашње власти да направи правилан избор. Будућност неће чекати на неодлучне и преплашене и уцењене, јалове и безидејне политичаре, који се играју државника.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online