Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.06.2010.
12:00
J. L. Petković - Vesti A

SPC prednjači u priznanju Kosmeta

Zbog neslaganja sa odlukama Sinoda Srpske pravoslavne crkve, deo monaha eparhije Raško-prizrenske je napustio manastire. Manastir Svetih arhangela ostao je gotovo prazan, a jeromonah Ksenofont Tomašević u razgovoru za "Vesti" kaže da je "verujući narod svestan koliko je odluka o odlasku bila teška".

- Dobro su upoznati i razumeju zbog čega odlazimo. Naš ostanak bi još manje pomogao, jer bismo ispali licemerni mireći se sa onim sa čime se ne slažemo - kaže on.
 

Morali smo da odemo: Jeromonah Ksenofaont (prvi s leva)

Crkve na Kosmetu su imale veliku ulogu u životu naroda. Jeste li vi ostavili taj narod?

Haotična crkvena politika

 

Kfor, koji čuva manastire, se povlači?


- Kfor bi trebalo da uskoro prepusti KPS-u čuvanje manastira Gorioč i Budisavci. Za nekoliko meseci se očekuje da bi to trebalo isto da se uradi sa Pećkom patrijaršijom, Visokim Dečanima, Gračanicom, Zočištem... Episkop Teodosije je to kritikovao, jer smatra da je Kfor statusno neutralan, ali u toj svojoj odbrani svetinja ne spominje Rezoluciju 1244 na osnovu koje je ta misija ušla i raspoređena po Kosmetu, a ona nije statusno neutralna, već kaže da Kosmet ima suštinsku autonomiju u okviru Srbije. Podsetiću da je episkop Teodosije prepustio čuvanje KPS-u Bogorodicu Ljevišku i Sabornu crkvu u Prizrenu. Crkvena politika povodom Kosmeta je, nažalost, čudna i haotična.


 

- U hrišćanskom smislu ako se molite za nekog, vi ga niste ostavili. A molitva deluje i kilometrima daleko. Narod nismo ni ostavili, ni zaboravili. Nama je jako teško, ali ne možemo da prihvatimo i pomirimo se sa nečim sa čime se ne slažemo. Ne možemo da budemo licemeri. Nismo pobegli od straha, i bratija se nije plašila i u najtežim okolnostima i situacijama je ostajala i bila uz svoj narod. Znamo da je odlazak težak i da nije rešenje, ali i da davanje takvog legitimiteta nije korisno. Narod nas zove i nada se da ćemo da se vratimo. Što se tiče pitanja o ostavljanju našeg naroda, ipak bi to pitanje trebalo da postavite patrijarhu i vladikama. Da li je to bilo na korist Crkve i da li je sada zaista sve u redu kada nema vladike Artemija, čijim progonom s Kosova smo sebi nesumnjivo dali autogol.

Da li vas je neko kontaktirao od političara?


- Nismo imali neke kontakte, ali je jasno da su aktivno učestvovali u smeni vladike Artemija. Ipak, mislim da su u velikom problemu. Nisu očekivali ovakav obrt situacije, da ćemo otići i da nećemo posustati. Mi ne možemo da budemo saučesnici loših odluka, ali iako odlazimo, naše srce ostaje ovde, u Svetim arhangelima. Nikome nije lako. Svima je jasno da je to veliki bol u narodu. Srbi su slabi i razjedinjeni, pa ni ne može da nam bude drugačija situacija u Crkvi, jer je jerarhija u narodu i od naroda.
 

Ko zna bolje, široko mu polje

 

Šta i kako dalje?


- Namera svih nas je da vidimo da li postoji dobronamerni episkop da nas primi. Ovo je naš život. A, oni neka vide šta će - da li će da nas stave na sud, da nas raščinjavaju, da nas najure na ulicu. Na Kosovu smo učinili koliko smo mogli, a ako činismo loše: Ko zna bolje, široko mu polje!

Da li je ovde reč o problemima u crkvi ili uticaju politike?


- Nesumnjivo! Nekako je ključno i simbolično bilo kada je vladika Artemije uskratio gostoprimstvo Džozefu Bajdenu u Dečanima, i kada je zamerio predsedniku Borisu Tadiću što nije zatražio blagoslov za dolazak. Čak čujemo upozorenja da je reč o svojevrsnoj sprezi državne i crkvene oligarhije, a kako mi se čini, Crkva preuzima vodeću ulogu u takozvanom mekom priznanju Kosova, počevši sa pričama o podeli eparhije.


Smatrate da KPS nema kapacitete za čuvanje manastira?


- Prvo, iz moralnih razloga ne možemo da im prepustimo čuvanje, jer 2004. godine su strukture KPS pomagale demonstrantima da pale i ruše naše svetinje. Drugo, i stranci kažu da na nivou profesionalnosti nisu dorasli ni mnogim drugim zadacima. I ne samo da nemaju kapacitete, i njihovo čuvanje bi bilo simbolično.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online