Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 23.12.2016.
00:11
Vestionline, Tanjug A

AP: Rusija usred napetosti sa NATO naoružava Srbiju

Agencija AP prenosi da će Rusija snabdeti Srbiju lovačkim avionima, tenkovima i borbenim vozilima, uz napomenu da je većina suseda Srbije u članstvu NATO-a.

Youtube/MegaSkybox
Potez kojim Rusija jača svoj uticaja na Balkanu

AP, kao i Rojters, ističe da je premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio da će Srbija ostati vojno neutralna uprkos novom oružju iz Rusije.

Američka agencija, međutim, ocenjuje da ovaj potez potencijalno jača uticaj Moskve na Balkanu.

AP precizira da šest lovaca MiG-29, 30 tenkova T-72 i 30 borbenih vozila dolaze Srbiji iz ruskih oružanih rezervi i napominje da će avioni morati da se remontuju nakon isporuke u martu, što će koštati između 180 i 230 miliona evra. 

Američka agencija u tekstu navodi i da je Vučić, koji je u sredu obezbedio sporazum o oružju tokom posete Rusiji, rekao da će ruska donacija drastično ojačati odbrambene sposobnosti njegove zemlje. 

AP, takođe, tvrdi da Srbija, iako formalno stremi ka članstvu u EU, "klizi" ka tradicionalnom savezniku, Rusiji. 

Istovremeno, Rojters prenosi kako je Vučić tokom posete Moskvi poručio da Srbija želi bližu vojnu saradnju s Rusijom i da je naglasio neutralnost Beograda, "u pokušaju da izbalansira te istorijske odnose sa težnjama ka pridruživanju EU". 

Britanska agencija tvrdi da se srpske oružane snage gotovo 80 odsto oslanjaju na sovjetsku tehnologiju što je, kako ocenjuje, zaostavština Jugoslovenske narodne armije. 

"Srbija planira da kupi opremu i od Rusije, i od EU, kako bi ojačala svoje vazduhoplovne snage, iscrpljene balkanskim ratovima iz 1990-ih", zaključuje Rojters. 

Uz to, britanska agencija prenosi, pozivajući se na saopštenje srpske vlade, da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, tokom sastanka s Vučićem, predložio trilateralne taktičke vežbe sa Belorusijom, kao i da je Rusija spremna da intenzivira saradnju sa Srbijom u vojnoj obuci.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.12.2016. 18:44
Mnoge zemlje su vojno neutralne pa moraju imati sopstveno naoruzanje.
Nedelja 25.12.2016. 18:48
Pa šta!? I Austrija i Slovačka su okružene članicama NATO saveza pa imaju svoju vojsku i stalno je modernizuju... Ili je problem samo ako to Srbija radi?
Nedelja 25.12.2016. 18:43
To što se Srbija naoružava ne znači da će se opredeljivati na bilo koju stranu. Srbija će i dalje bidi vojno neutralna država.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online