Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.12.2016.
11:28
informer.rs A

Nije ni čudo što komšije paniče: Srpski "migovi" imaće rakete koje obaraju sve pred sobom!

Šest novih "migova 29" koje je Srbija dobila od Rusije, ali i četiri aviona ovog tipa koji su odranije u sastavu naše vojske biće opremljeni najsavremenijim vazduh-vazduh raketama čija je preciznost u obaranju ciljeva neverovatnih 99,9 odsto.

Tanjug/AP
Moćni lovci u akciji: Mig-29 (Foto: Arhiva)

Reč je o najmodernijim sverakursnim (pokrivaju sve uglove) radarski navođenim raketama tipa VVR, koje danas koristi samo moćna ruska armija, potvrđeno je "Informeru" u više izvora u Moskvi i Beogradu.

Moćno oružje

Kako tvrde dobro obavešteni izvori, modernizacija letelica koje nam isporučuju Rusi ne znači samo klasično produženje "resursa" i borbene gotovosti već i opremanje "migova" najsavremenijim raketama i drugom borbenom tehnikom.

- Svih deset "migova", koliko ćemo imati, dakle i ovi novi koji stižu iz Rusije i oni koji su odranije u sastavu našeg RV i PVO, dobiće najmodernije sverakursne radarski navođene rakete vazduh-vazduh tipa VVR. Preciznost ovih raketa poslednje generacije je 99,9 odsto, što znači da bukvalno ništa u vazduhu ne može da im pobegne! Ove rakete trenutno koristi samo ruska armija, a njihovi vojnici ih nazivaju "bezgrešnim raketama". S ovakvim naoružanjem moćni "migovi 29" na nebu postaju bukvalno nepobedivi! - prenosi sagovornik lista, upućen u detalje dogovora koji u Moskvi postigli srpski premijer Aleksandar Vučić i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Prema njegovim rečima, 30 tenkova T-72 B3 koje će nam donirati Moskva mnogo su bolji od aktuelnih M84, koje sad koristimo:

- To su tenkovi poslednje generacije. Kolika je njihova razorna moć, možda najbolje svedoči činjenica da je sirijska vojska uz njihovu pomoć odnela brojne pobede nad džihadistima u ratu, a njima je odneta i prevaga u ratnim sukobu u Ukrajini! Dakle, srpska vojska, opremljena vrhunskim letelicama i tenkovima, nesumnjivo će biti bez premca u regionu! Ovaj sporazum definitivno menja odnos snaga!

Važno pojačanje

Miroslav Lazanski, vojnopolitički komentator, kaže da su rakete kojima će biti opremljeni srpski "migovi 29" trenutno bez premca u celom svetu.

- Ruske vazduh-vazduh rakete su velikog dometa, one su radarski navođene i otporne su na svaku vrstu ometanja. Procenat pogađanja je jedan kroz jedan, što znači da svaka ispaljena raketa obara cilj! Greška je 0,01 odsto, dakle gotovo da je nemoguća... Tim raketama pravi se ogromna razlika u vazdušnom prostoru, a njih će imati samo Srbija i Rusija - kaže Lazanski, koji ima samo reči hvale i za tenkove koji stižu u Srbiju:

- Tenk T-72 B3 je najmodernija verzija tenka T-72. Mnogo je bolji od našeg M84, koji nije modernizovan još od 1999...

Lazanski dodaje da će Srbija novom avijacijom bez problema parirati i najvećim vojnim silama.

- Radni vek "migova" koje dobijamo modernizacijom će biti produžen za 14 godina i dignut na tehnološki nivo aviona četvrte kategorije. Samo dve zemlje imaju avione pete kategorije, SAD sa avionima F-22 i F-35 i Rusija, koja treba sledeće godine da počne da radi T-50 - podvlači Lazanski.

Rešen problem odbrane

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže da Srbija trenutno u Ratnom vazduhoplovstvu ima na raspolaganju rakete R-73 i R-60, koje bi bilo jako dobro pojačati novim modernim projektilima...

- Što se tiče tenkova, T-72 B3 je najbolja izvozna varijanta tenka T-72S. On ima bolju zaštitu, jači motor, top kalibra 125 mm i mogućnost ispaljivanja protivoklopnih vođenih raketa "svir" - naglašava Radulović.

Njegov kolega Aleksandar Radić ocenjuje da je nabavka "migova 29" razumljiva i svrsishodna.

- Postojećim letelicama tog tipa u Srbiji resurs je pri kraju i moraće na remont, nakon čega bismo ostali bez odbrane vazdušnog prostora. Sad je problem rešen - zaključuje Radić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online