Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.01.2017.
09:12
www.dw.com, Vestionline A

Dojče vele: Srbija preti praznom puškom

Nakon što je već zaključeno da su odnosi u regionu možda najgori u poslednjih deset godina, vlasti Srbije na to su dodale i zaoštravanje odnosa sa Makedonijom i Crnom Gorom. Teško da će se ti odnosi uskoro popraviti, tvrdi "Dojče vele".

Tanjug
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić

"Kada se pomislilo da bi zategnuti odnosi na relaciji Beograd-Zagreb-Sarajevo mogli da krenu uzlaznom putanjom, stigle su nove komplikacije na relaciji Beograd-Skoplje-Podgorica. Kao da već nema dovoljno regionalnih problema, Srbija je kroz izjave ministra spoljnih poslova Ivice Dačića uputila oštre kritike i na račun Makedonije i Crne Gore, i tako dodatno zakomplikovala već dovoljno loše odnose u regionu. Srpski šef diplomatije navodi da je Srbija naljutila Grčku time što je priznala Makedoniju pod ustavnim imenom, a da je zauzvrat Makedonija priznala Kosovo i glasala protiv interesa Srbije u međunarodnim institucijama", piše "Dojče vele".

Reč je o zemljama sa kojima Srbija nije imala skoro nikakvih ozbiljnih bilateralnih problema, a međusobni odnosi uvek su ocenjivani kao "više nego dobri". Međutim, Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, podseća da su Makedonija i Crna Gora bile jedine zemlje čiji su ambasadori proterani iz Srbije nakon priznavanja Kosova:

- A sada ponovo imamo aktuelnu priču o zahtevu Kosova za članstvom u UNESCO. Srbija sada očito pokušava da pritiskom na susednu Makedoniju obezbedi još neki glas koji bi sprečio da u nekom novom ciklusu lobiranja Kosovo uspe da postane član UNESCO. Trebalo bi reći da je teško očekivati da Makedonija tu promeni stav s obzirom na unutrašnjopolitičke probleme koje ona ima - smatra Aleksandra Joksimović.

Predsednik Centra za spoljnu politiku navodi da postoji još jedan važan razlog zašto se Srbija sada, naizgled neizazvano, setila da kritikuje Makedoniju:

- Do kraja januara Srbiju bi trebalo da poseti grčki premijer Aleksis Cipras i ovo je sada zgodan trenutak da se Grčkoj pošalje neka pozitivna poruka. Odnosi sa Grčkom već dosta dugo ne beleže nekakav pozitivan trend; nema nekih konkretnih problema, ali veoma retko dolazi do susreta na najvišem nivou.

Izjave ministra spoljnih poslova Srbije su, za Aleksandra Popova, predsednika Centra za regionalizam, teško objašnjive. Popov primećuje da se kritikom Makedonije, ali i drugih zemalja regiona, ne mogu izvući nikakvi poeni.

- To je pretnja praznom puškom, osim ako Srbija ne misli da bi "veći brat", a to je u ovom slučaju Rusija, mogao da se obračuna sa onima koji su radili protiv srpskih interesa. Ali, nas i ta ruska podrška košta i to uvek mora da se vrati na neki način - ocenjuje Popov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online