Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 18.01.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Dijasporo, javi se Vojsci!

Kada zaprete ratne trube, onda se i jedan redovan poziv za upis u vojnu evidenciju nekima učini kao uvod u opštu mobilizaciju i potvrdu da se Republika Srbija sprema za rat.

A. Čukić
Poziv za vojnu evidenciju

Takav se utisak u delu javnosti mogao steći nakon što je Ministarstvo odbrane ovih dana objavilo opšti poziv za uvođenje u vojnu evidenciju građana Srbije koji ove godine pune 18 godina.

- To je standardni poziv koji se već godinama upućuje u skladu sa Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi. Poziv se odnosi na mladiće koji ove godine pune 18 godina, kao i na one starije koji iz nekih razloga nisu evidentirani. Nema baš nikakve veze sa dešavanjima na Kosovu i ne podrazumeva nikakvo služenje vojske - rečeno je "Vestima" u Ministarstvu odbrane.

Upis u vojnu evidenciju obavezan je i za naše državljanje van Srbije.
Mladići koji žive u inostranstvu treba da se jave u najbliže diplomatsko-konzularno predstavništvo u zemlji boravka.

Ove godine poziv je objavljen sredinom januara umesto 1. februara, kako se ne bi poklopio, odnosno približio datumu objave konkursa za upis u vojne škole 15. februara. Na drugoj strani, poklopio se vremenski sa podizanjem tenzija zbog voza koji je trebalo da dođe iz Beograda u Mitrovicu, ali je zbog miniranja dela pruge na Kosmetu, zaustavljen u Raškoj, na poslednjoj stanici pre administrativne linije sa Kosovom.

To je dovelo i do pojačane retorike predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je rekao da bi poslao vojsku da brani Srbe na Kosmetu ukoliko budu napadnuti.

Od maja poziv za zaboravne

Ovaj poziv je opšti, a u maju se kreće sa pojedinačnim, adresiranim pozivima za svakog pojedinca koji se nije odazvao. Mladići kada napune 18 godina treba da dođu samo sa ličnom kartom u najbliži centar za evidenciju koji se najčešće nalazi u zgradi opštine. U Srbiji već šest godina nema obaveznog služenja vojnog roka. Vojska je profesionalizovana, ali mladići i devojke koje žele da služe vojsku to mogu da učine. Od 2011. vojnu obuku na dobrovoljnoj osnovi godišnje prođe između 1.200 i 2.400 mladića i devojaka.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.01.2017. 20:09
Vucic nije pozvao mladice koi su napunili 18 godina i starije, da se jave na neki konkurs, da bi konkurisali za radno mesto, slepac. Vec poziva u vojnu evidenciju. A pita li se on, gde je on u vojnoj evidenci i da li je sluzio vojsku, da li je u opste sposoban da bi sluzio vojni rok.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online