Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.06.2010.
19:40
Vestionline A

Fejt: SPC omekšala stav o Kosmetu

Specijalni predstavnik Evropske unije na Kosovu i Metohiji Piter Fejt pozdravio je promenu stava Srpske pravoslavne crkve prema pitanju južne srpske pokrajine. Kao smetnju na putu Kosmeta ka Evropskoj uniji, Fejt je označio postojanje, kako je rekao, paralelnih struktura vlasti koje se finansiraju iz Srbije.

Predstavlja Evropu: Piter Fejt


 

Govoreći o situaciji na Kosmetu pred Odborom za spoljne poslove Evropskog parlamenta u utorak, Fejt je kao pozitivnu okarakterisao “tranziciju SPC prema umerenijem pristupu po pitanju Kosmeta”.

Navodeći da je nedavno posrednik za versko i kulturno nasleđe SPC na Kosmetu pokrenuo niz aktivnosti za donošenje konkretnih rešenja za probleme na terenu, Fejt je rekao da je jedno od njih i omogućavanje dijaloga između Srpske pravoslavne crkve i privremenih albanskih lokalnih vlasti.

“U svom nedavnom govoru pred UN ministar za inostrane poslove Srbije (Vuk) Jeremić je ukazao na to da je Srbija ohrabrena prvim znacima posrednikovih dostignuća. Tranzicija SPC prema umerenijem pristupu po pitanju Kosova je takođe još jedan pozitivan pomak”, naglasio je Fejt.

On je naglasio i da “trenutna situacija na severnom Kosmetu nije održiva”.

“Ovu situaciju karakterišu društveno ekonomska stagnacija, političko zanemarivanje, odsustvo sprovođenja zakona i korumpirana administracija. Ovo ne može da se nastavi u regionu sa evropskom perspektivom i svi stanovnici tog dela Kosmeta zaslužuju uređene životne uslove i bolju perspektivu napretka. Da budem potpuno jasan: Kosmet će biti generalni okvir za poboljšanje tih uslova življenja”, smatra Fejt.

Fejt, koji je imenovan za specijalnog predstavnika EU na Kosmetu u februaru 2008. godine odmah pošto su albanske vlasti jednoglasno proglasile nezavisnost, pohvalno je govorio i o učešću Srba na lokalnim izborima koji su organizovale kosmetske institucije.

“U novoosnovanim opštinama, izbori su omogućili kosmetskoj srpskoj zajednici da uzme učešće. Novim opštinama Gračanica, Klokot-Vrbovac i Ranilug, kao i postojećom opštinom Štrpce, sada upravljaju izabrani predstavnici kosmetskih Srba, zahvaljujući biračima koji su iskoristili priliku da kažu svoju reč u vezi sa stvarima koje ih se tiču. Skupštine opština i predsednici opština su ustanovljeni i rad na ispunjivanju očekivanja birača je započeo. Na primer, u Gračanici je nova uprava započela više infrastrukturnih aktivnosti radi popravke i poboljšanja dugo zapostavljanog glavnog puta koji prolazi kroz opštinu”, kazao je Fejt.

Govoreći o lokalnim izborima održanim pre nekoliko dana u novoj opštini Parteš, Fejt je rekao da “veoma visoka izlaznost od preko 62 odsto predstavlja impresivan pokazatelj velike spremnosti većine kosmetskog srpskog stanovništva Parteša da uhvati šansu koju nudi decentralizacija, kao i vrednosti otelotvorene u Ustavu: slobodnu, demokratsku, multietničku zemlju, koja je domovina svim svojim građanima”.

“Uspešni izbori u Partešu jasno pokazuju da su se vremena promenila. Iako je Parteš ranije bio poznat kao mesto koje se protivilo svakoj saradnji sa UNMIK-om i vlastima u Prištini, sada je to postala opština sa najvećim nivoom učestvovanja. Živimo u novoj eri saradnje umesto bojkota i sve veći broj kosmetskih Srba je spreman da uzme u svoje ruke prava da odlučuje o stvarima koje se tiču njih samih”, rekao je Fejt odbornicima Evropskog parlamenta.

Međutim, on je ukazao i da “bez obzira na jasno vidljivu volju mnogih kosmetskih Srba da se obrate Prištini za dugo tražene opštinske usluge, neke prepreke, i dalje postoje”.

“U svim ovim mestima, strukture koje su finansirane iz Srbije nastavljaju da funkcionišu paralelno sa legitimnim lokalnim upravama. U nekim oblastima je pronađen ‘modus vivendi’, dok je u drugima to još uvek proces koji traje. Pored toga, transfer sredstava i opštinskih nadležnosti u nekim slučajevima nije tekao onako glatko kako je predviđano”, ukazao je Fejt.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online