Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 24.06.2010.
12:01 >> 21:56h
A. Pandurević - Vesti A

Tadiću, ne kleči u Potočarima!

Ministri inostranih poslova BiH, Srbije i Turske, Sven Alkalaj, Vuk Jeremić i Ahmet Davutoglu razgovarali su u Istanbulu o obeležavanju 11. jula u Srebrenici, kada će biti održan komemorativni skup stradalim Bošnjacima. Dogovoreno je da Tadić i Gul prisustvuju ovoj komemoraciji. Vlasti RS ovu najavu ne žele da komentarišu, ali je opozicija otvoreno optužila predsednika Srbije da radi na štetu RS.

Uvredljive poruke Srbima: Transparenti u spomen - kompleksu Potočari

Dešavanja proteklih dana jasno su pokazala da to što je Skupština Srbije usvojila Deklaraciju o Srebrenici i što je predsednik Srbije najavio da će po drugi put doći u Potočare, bošnjačkoj strani ne predstavlja gest pomirenja, nego gest priznanja Srbije da je RS, kako kažu, 'genocidna tvorevina koja treba da nestane".


Tadiću u čast, uz sam Memorijalni centar Potočari, pre sedam dana na pet jarbola istaknute su ratne zastave Armije BiH i transparenti sa natpisima "Srbija= agresija=genocid=Dejton=Republika Srpska", "Srbija je odgovorna za genocid", "Presuda Internacionalnog suda pravde je nadređena dejtonskim genocidnim tvorevinama" i "Žrtve genocida zahtevaju implementaciju presude internacionalnog Suda pravde".

Bajden u Potočarima?

 

Komemorativnom skupu u Potočarima najverovatnije će prisustvovati potpredsednik SAD Džozef Bajden, piše "Danas" pozivajući se na Organizacioni odbor opštine Srebrenica.


Iako konačni spisak zvaničnika zemalja iz celog sveta još nije kompletiran, pored srpskog predsednika, dolazak su potvrdili i čelni ljudi Hrvatske, predsednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor, kao i turski premijer Tadžip Erdogan.


Memorijalni centar u Potočarima tog dana će posetiti i šef francuske diplomatije Bernar Kušner, predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek, kao i delegacija holandskih parlamentaraca, rekla je beogradskom dnevniku Nermina Muminović, iz službe protokola opštine Srebrenica.


Ona je rekla da Organizacioni odbor ne sastavlja spisak "zvanica".
Državni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora, civilnog društva i drugi, uglavnom najavljuju svoj dolazak Ministarstvu spoljnih poslova BiH, koje potom šalje spisak posetilaca srebreničkom Organizacionom odboru, istakla je Muminović.


Na rešenje opštinskih vlasti da se zastave i transparenti uklone u roku od 48 sati sa parcele koja je inače vlasništvo Ibrana Mustafića, Udruženje građana "Majke Srebrenice i Podrinja" uputilo je danas otvoreno pismo Predsedništvu BiH, OHR-u, Kancelariji UN u Sarajevu i Eforu u kojem ih poziva da se "ozbiljno pozabave zaštitom i pravom žrtava genocida u Srebrenici", jer ih neozbiljnim pristupom teraju da krenu u rušenje "genocidnog ustavnopravnog poretka".


- Bojim se da svojim neozbiljnim pristupom terate žrtve genocida da 11. jula krenu putem rušenja genocidnog ustavnopravnog poretka - ističe se u pismu koje je potpisao predsednik Upravnog odbora Udruženja Ibran Mustafić.

Mladen Bosić

U Vladi RS i vladajućoj partiji (SNSD) nisu želeli da komentarišu poteze Beograda i Tadićevu najavljenu posetu Potočarima u svetlu reakcija bošnjačke strane na koje je ona naišla. Jedino nam je rečeno da će u Potočare doći i delegacija Vlade RS koju će verovatno činiti neko od ministara i savetnika u kabinetu premijera RS Milorada Dodika.


Sekretar srebreničke Boračke organizacije Miloš Milovanović kaže da Srbi iz ove opštine čitavu situaciju doživljavaju kao "provokaciju, pretnju i nameru ponavljanja ratnog scenarija u kojem niko od Srba koji su nakon aprila 1992. godine ostali u Srebrenici - nije preživeo, a većina ih se još vode kao nestali".


- Minimum koji mogu učiniti da nas zaštite i da zaštite RS, jeste da delegacije Srbije i RS u znak protesta odustanu od dolaska u Potočare 11. jula. Predsednik Srbije valjda sada vidi da se može izvinjavati još 100 godina, ali da ta njegova izvinjenja nikad neće biti shvaćena na pravi način nego kao priznanje "RS je genocidna tvorevina i treba da nestane" - veli Milovanović.


Tadić, ističe on, "svojim stalnim klečanjem samo namiče i steže omču oko RS".
 

Bosić: Umislio da je lider regiona


Lider SDS-a, najjače opozicione partije u RS, Mladen Bosić kaže "Vestima" da Tadić u želji da se prikaže kao "lider regiona to očigledno radi na štetu RS'.


- Tadić je uvučen u stvari u priču u kojoj je lider regiona Turska, a to liderstvo joj omogućava upravo Srbija. Nažalost, posle deklaracije o Srebrenici i Istanbulske deklaracije, ovo je još samo jedna dokaz da je RS na dnu liste prioriteta Srbije. Slike grljenja po kafanama i utakmicama samo su nevešt pokušaj da se pošalje lažna slika o dobrim odnosima, koji u stvari nikada nisu bili na nižem nivou - smatra Bosić.

Dukić: Nije informisan!


Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić kaže da nije iznenađen Tadićevom odlukom da, uprkos reakcijama bošnjačke strane, dođe u Potočare nakon što je usvojio Deklaraciju o Srebrenici.


- Mi, srpske žrtve, nikada nećemo priznati da se tamo desio genocid, jer na to nemamo prava, kada znamo da se mnogi sahranjeni u Potočarima nalaze u Americi i Australiji. Objavili smo spisak od 500 takvih imena - kaže Dukić.


On je, takođe, poručio predsedniku Srbije Borisu Tadiću da 11. jula uveče, kad se vrati iz Potočara, "u 20.00 pogleda dokumentarni film na BN televiziji i vidi šta se dešavalo u Srebrenici".

 

 

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.06.2010. 22:42
Dobro je sto Tadic ide u Srebrenicu,koliko god ga kritikovali! Srebrenica ne sme da se zaboravi!! Ovde je veci problem sto druga strana ,Bosnjacka, ne priznaje svoje zlocine ! A tako se u buducnost ne ide i ne moze...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online