Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.01.2017.
21:50
Vestionline, Informer.rs A

Blumberg: Putin spreman da ratuje za Srbiju

Ugledna američka agencija "Blumberg" upozorava da je ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin spreman i na vojnu intervenciju na Balkanu ako Srbi budu ugroženi.

Reuters
Blumberg tvrdi da Rusija neće oklevati da vojno pomogne Srbima! Vladimir Putin

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin spreman je i na vojnu intervenciju na Balkanu ukoliko "ruski saveznici Srbi" budu ugroženi, piše američka novinska agencija "Blumberg", koja važi za jedan od najuglednijih i najuticajnijih medija u SAD, prenosi "Informer".

U analizi kolumniste Leonida Beršidskog navodi se da Putin vidi Srbiju i Balkan kao legitimnu zonu ruskog uticaja, za koju je spreman da se bori čak i oružjem.

Rusija je srećna što ima saveznike među Srbima, kako u samoj Srbiji, tako i u ostalim zemljama bivše Jugoslavije. Rusija je na ovaj ili onaj način umešala prste u sve balkanske zemlje, a njen uticaj tamo raste iz dana u dan. Uticaj se postiže propagandom na srpskom jeziku i kroz mrežu prijateljskih NVO i medijskih izdanja. Rusija pokušava da Balkan ponovo postavi na globalnu pozornicu jer ga smatra svojom istorijskom zonom uticaja. I ako se stvari zakomplikuju, politička i vojna intervencija nisu isključene jer, za razliku od svog prethodnika Borisa Jeljcina, Putin ne smatra da je podela zona uticaja zastareo koncept, navodi kolumnista "Blumberga" i dodaje da je Moskva bila "izuzetno zainteresovani posmatrač" tokom nedavnog incidenta sa vozom koji je trebalo da saobraća na liniji Beograd - Kosovska Mitrovica.

Leonid Beršidski, koji u SAD uživa čuvenje jednog od najboljih poznavalaca ruske politike, kaže da bi u slučaju šireg napada Albanaca na Srbe na Kosovu vojna intervencija Moskve bila "sasvim očekivana i realna opcija".

Bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović smatra, međutim, da su ovi navodi američke agencije samo dokaz da su "u strahu velike oči".

- Ove ocene su preterane i nema na Balkanu nikakve opasnosti od Rusije, jer oni nikada nisu vodili ekspazionističku politiku. NATO je poslao 40.000 vojnika na Baltik, na 80 kilometara od Sankt Peterburga, oni prete, a ne Moskva. Putin danas samo ispravlja Jeljcinove greške i dosledno brani nacionalne interese, što je dobro i za Srbiju. Nema potrebe da Rusi ratuju za Srbiju, jer za razliku od Amerikanaca, nikad nisu tako demonstrirali silu... - podvlači Jovanović i dodaje da svi moraju prihvatiti činjenicu da je Putin na čelu jedne od najmoćnijih svetskih sila.

Potez očajnika

S njim je saglasan i profesor Fakulteta bezbednosti Milan Mijalkovski, koji kaže da su "Blumbergove" analize samo poslednji očajnički potezi odlazeće američke administracije.

- Amerikanci izmišljaju "rusku opasnost" kako bi prikrili sopstvene neuspehe i nemoć. Ne mire se sa činjenicom da su im propale sve takozvane humanitarne intervencije po svetu. U Siriji su "dobili po nosu", izgubili su u Ukrajini, ali i dalje žele da zadrže nestabilnost. Tako je Obama pred sam kraj mandata napravio smejuriju od uvođenja sankcija Dodiku. Svesni su da će Tramp u okviru borbe protiv terorizma preispitati i američku podršku albanskim teroristima, pa sad podlo poturaju priče o širenju ruskog uticaja na Balkanu - zaključuje Mijalkovski.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online