Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.06.2010.
15:41
Tanjug A

Evakuacija u Ubu, Obrenovac pod vodom

U opštini Ub situacija zbog izlivanja reka i dalje je dramatična, proglašeno je vanredno stanje, a tokom dana treba da počne evakuacija stanovništva iz najugroženijih domaćinstava. Reka Peštan poplavila je oko 100 domaćinstava na području Obrenovca, dok je nasip pukao nizvodno od mosta preko Jadra u Jelavu.

Načelnik Štaba za borbu protiv elementarnih nepogoda opštine Ub Branislav Sarić rekao je Tanjugu da se na teritoriji opštine Ub bitka sa vodenom stihijom vodi već 48 sati, jer je za samo 36 sati palo 180 litara vodenog taloga po kvadratnom metru.

Izlile su se reke Ub, Tamnava, Gračica i druge i poplavile nekoliko hiljada pšeničnih i kukuruznih polja, plastenike sa povrćem koji plivaju po vodi.

"Ovo su najveće poplave u istoriji Tamnave", kaže Sarić i dodaje da se pod vodom našla teritorija 21. sela, a direktno je ugroženo više od 300 domaćinstava u varošici Ub i selima.

Prema njegovim rečima, u 45 domaćinstava u Ubu, Čučugama, Sovljaku i Šarbanama voda se ulila i u stambene i privredne objekte.

Peštan poplavio hektare oranica u Obrenovcu

 

Na području opštine Obrenovac zbog obilnih padavina reka Peštan poplavila je oko 150 hektara oranica i ugrozila stotinak domaćinstava, saopštio je danas Sektor za vanredne situacije MUP-a.

Domaćinstva su ugrožena u mestima Pojane, Konatice i Draževac, navodi se u saopštenju i dodaje da su pripadnici Sektora MUP-a za vanredne situacije na terenu.

U blizini Loznice, nizvodno od mosta preko Jadra u Jelavu, nasip je popustio usled čega je reka jutos poplavila petanestak kuća iz kojih su ljudi, kao i domaće životinje evakuisani.

Kako je rečeno Tanjugu u Gradskom štabu civilne zastite, na levoj obali Jadra, oko 150 metara nizvodno od mosta, preko te reke u Jelavu, na magistralnom putu Loznica-Šabac, nasip je popustio jutos u dužini od oko 50 metara usled čega je poplavljeno oko 15, a ugroženo oko 50 kuća.

Prema njihovim rečima, specijalizovane ekipe policije i vatrogasaca su najpre evakuisale ljude u čije domove je prodrla voda, a zatim i domaće životinje.

U Gradskom štabu je navedeno da je, u gornjem delu toka kroz loznički kraj, posle najvećeg talasa prošle noći, vodostaj Jadra počeo da se smanjuje tako da je jutros u Dragincu nivo te reke metar niži od najvišeg dostignutog u prethodna 24 sata.

To praktično znači da će tokom dana i nizvodno odatle biti nastavljeno opadanje vodostaja Jadra koji se duž celokupnog toka u lozničkom kraju postepeno povlači u svoje korito, mada su mnoge oranice, koje su najviše bile i zahvaćene poplavom, i dalje pod vodom.


U Beogradu "redovna odbrana od unutrašnjih voda"
 

Na kanalskoj mreži i crpnim stanicama na teritoriji Beograda proglašena je redovna odbrana od poplava od unutrašnjih voda, a situacija je pod kontrolom, kažu JVP Beogradvode.

U saopštenju se navodi da su, posle uspešne odbrane Beograda od izlivanja reka, redovnom odbranom od poplava od unutrašnjih voda obuhvaćena melioraciona podrućja: Gornji Dunav (katastarske opštine Krnjača, Ovča, Borča, Komareva humka, Kovilovo, Lepušnica i Besni Fok), Srem (cela teritorija opština Novi Beograd, Zemun i Surčin) i Podrinjsko Kolubarsko (cela teritorija opština Čukarica, Lazarevac, Obrenovac i Barajevo).

Ekipe Beogradvoda su neprekidno u obilasku terena i maksimalno angažovane sa svim raspoloživim pumpama.

Pojedine crpne stanice rade i cela 24 sata. Iako su neki beogradski kanali puni vode nema opasnosti od većih izlivanja, tako da je situacija potpuno pod kontrolom, piše u saopštenju.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online