Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 29.01.2017.
13:01
blic.rs, Vestionline A

Zašto se Srbija naoružava kao da sutra počinje rat?

Ruski "migovi", helikopteri, pa i novi raketni sistem "buk", su oprema i naoružanje koje bi u Vojsku Srbije trebalo ove godine da stigne od Rusije i Belorusije. Koliko će to da košta i da li je Srbiji neophodna tolika količina oružja?

Tanjug
Za koga se Srbija naoružava, čemu tolike donacije i ko će to da plati?

Šta sve Srbija ima

Srbija je već kupila dva helikoptera "Mi-17" iz Rusije koji su sa delovima i obukom posade koštali su oko 25 miliona evra.

"Mi-17" može da ponese 36 putnika, 24 padobranca ili 12 ranjenika, takođe, ima integrisani GPS sistem, opremu za noćno letenje....

U Srbiju bi ove godine trebalo da stigne i oko 30 borbenih vozila "hamer" kao donacija SAD.

Vrednost ovih bornih kola čuvene marke XMMWY je najmanje tri miliona evra.

Stižu donacije Rusije i Belorusije

Ipak, troškovi naoružavanja vojske sada neće u potpunosti pasti na teret poreskih obveznika jer će najveći deo opreme stići kao donacija, tvrde nadležni u Ministarstvu odbrane.

Naime, na poklon od Rusa, do marta 2017. godine, trebalo bi da dobijemo šest aviona "MiG-29". Iako je reč o polovnim letelicama, u Ministarstvu odbrane tvrde da nisu za otpad i da će moći da se koriste najmanje još 10 godina.

Prema najavama, "migovima" će biti potreban remont i to bi, prema proceni stručnjaka, moglo da nas košta između 180 i 230 miliona evra.

Samo mesec dana kasnije, i Belorusija nam poklonanja raketne sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) tipa "buk" i avione "mig-29", s tim da će Srbija platiti njihov remont i modernizaciju, dok cena remonta i modernizacije za sada nije poznata.

- Reč je o dva diviziona sistema "buk" i osam "migova 29" koji bi trebalo da Srbiji budu isporučeni tokom naredne godine, čime će, uz rusku donaciju "migova 29" po sličnom principu, domaći sistem PVO, čija su okosnica upravo raketni sistemi i lovačka avijacija, biti značajno unapređen i modernizovan - rekao je ministar odbrane Zoran Đorđević po povratku iz Minska, gde je boravio s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prema njegovim rečima, detalji vojne saradnje Srbije i Belorusije biće dogovarani od maja, za kada je predviđeno osnivanje zajedničkog tela za saradnju u oblasti odbrane. 

Mišljenje analitičara

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da je svaka najava nabavke novog naoružanja dobra vest jer Ratno vazduhoplovstvo Vojske Srbije vapi za novim sredstvima, ali da se postavlja pitanje da li će biti dovoljno kadrovskog potencijala da se prihvati nova tehnika.

On kaže da nije reč o nekoj nameri jačanja Vojske Srbije već o jasnoj potrebi održavanja postojećih resursa koji su se istrošili.

- Stvorena je slika da će sada, samo sa tehnikom iz Rusije, VS da odskoči od svih ali to je obmana. Reč je samo o zadržavanju postojećih mogućnosti. Ako dođe do dodatne nabavke iz Belorusije, daje se prostor avijaciji da prodiše, ali biće mnogo izazova da se izvede obuka za potrebne pilote i mehaničare, naročito ako se ima u vidu postojeća kadrovska situacija - objasnio je Radić.

Ističe da je, pored aviona, značajna najava da će biti nabavljeni i raketni sistemi PVO, jer su sistemi, koji se koriste u VS u naoružanju, stari više od 30 godina a po svojoj koncepciji razvijani su još 60-ih godina prošlog veka.

- To ih čini i tehnički, a i moralno zastarelim i svaki korak ka modernizaciji je koristan. Ono što bi moglo da se kritikuje je način te nabavke. Naši predstavnici se ponašaju kao da su na pijaci, kupuju kao da sutra počinje rat. Ili mi nešto ne znamo ili se dešava neprirodan proces u kojem umesto da vojska od politike zahteva modernizaciju, taj impuls dolazi od političara koji samo putuju i kupuju - istakao je Radić.

Trka Hrvatske u naoružanju sa Srbijom

Kada je Srbija dobila na poklon od Rusije šest "migova", predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da se Hrvatska ne trka u naoružanju sa Srbijom, ali da će nabaviti novu borbenu eskadrilu i američke helikoptere "blek hok".

- Na to ne gledam kao na trku u naoružanju Srbije i Hrvatske. A na nabavku "MiG-29" gledam kao na legitimnu potrebu Srbije da osigura odbranu svog vazdušnog prostora. Hrvatskoj je namera da se u vojnim nabavkama vodi vlastitim vojnim potrebama. Dakle, nabavka zapadne vojne tehnologije iz SAD nije usmerena protiv Srbije, već je usmerena protiv bilo kakvog ugrožavanja koje bi se moglo pojaviti u odnosu na Hrvatsku i hrvatsku teritoriju. Što se tiče terorističkih pretnji, možemo biti saveznici sa Srbijom - poručila je tada hrvatska predsednica.

Međutim, najnovija nabavka nabavka naoružanja iz Belorusije, privukla je pažnju hrvatskih medija, koji prenosi vest o novom naoružanju Srbije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.01.2017. 13:23
Da smo imali ovo oruzje nebi danas Srbija bila puna izbeglica sa Kosmeta-Bosne i Krajine unistena I razorena of strane SADASNJIH EU prijatelja to jest NATOa ali nikad nije kasno. Ceracemo se mi jos?
Nedelja 29.01.2017. 13:30
А зашто се САД , Британија , Француска , Немачка , Јапан наоружавају ?
Nedelja 29.01.2017. 14:53
Na balkanu ima 7,3 miliona srba....MISLITE O TOME....................................................................................................................................................................
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online