Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.06.2010.
17:45
Vestionline A

SPC: Fejtov govor pogrešno preveden!

Patrijarh srpski Irinej i Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve danas su negodovali zbog, kako su naveli, pogrešnog prevoda na srpski jezik dela obraćanja šefa Misije EU na Kosovu i Metohiji Pitera Fejta pred Evropskim parlamentom 22. juna i zatražili javnu ispravku prevoda i izvinjenje od EU.

Poglavar i velikodostojnici SPC su, kako je danas objavljeno na zvaničnom sajtu srpske Crkve, uputili pismo šefu misije EU u Srbiji Piteru Sorensenu izražavajući "duboku zabrinutost zbog pogrešnog prevoda na srpski jezik jednog dela obraćanja šefa misije EU na Kosovu i Metohiji g. Pitera Fejta pred Evropskim parlamentom 22. juna 2010. Takođe je izražena krajnja razočaranost zbog sadržaja Fejtovog pogleda na situaciju u južnoj srpskoj Pokrajini".

"U jednom delu pomenutog obraćanja Evropskom parlamentu g. Fejt pozitivno ocenjuje da je ’tranzicija SPC prema umerenijem pristupu na Kosovu takođe još jedan pozitivan pomak“. Ova rečenica je u srpskom prevodu obraćanja, koje je medijima uputila kancelarija Pitera Fejta, nepravilno prevedena i glasi: ’Tranziciju SPC prema umerenijem pristupu po pitanju Kosova je takođe još jedan pozitivan pomak’. Razlika između ’umerenijeg pristupa (ponašanja) na Kosovu" i ’umerenijeg pristupa po pitanju Kosova’ (da li po pitanju statusa?) veoma je velika i predstavlja grubu grešku za koju je Njegova Svetost tražio javnu ispravku i izvinjenje od strane kancelarije EU“, navodi se u saopštenju za javnost SPC.

U saopštenju, koje je potpisao episkop bački Irinej, ističe se da "Crkva niti menja niti namerava da menja svoj stav o pitanju koje je jasno regulisano Ustavom Republike Srbije i voljom građana naše zemlje".

"To je stav da su Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije i da je samoproglašena nezavisnost ove pokrajine od strane kosovskih Albanaca i jednog dela međunarodne zajednice nelegalan čin koji je u suprotnosti sa međunarodnim pravom“, navodi se u saopštenju.

Patrijarh i Sinod ocenjuju da "insinuacije pojedinih medija... ali i pojedinih psevdozilotskih grupa koje pokušavaju da skrenu pažnju sa stvarnih crkveno-kanonskih razloga za razrešenje sada umirovljenog episkopa raško-prizrenskog g. Artemija i proture tezu o navodnoj političkoj motivisanosti ove odluke, nemaju nikakve veze sa stvarnošću i imaju za cilj da namerno nanesu štetu jedinstvu i ugledu naše Crkve zloupotrebljavajući stradanje naših svetinja i naroda na Kosovu i Metohiji“.

"Za SPC pitanje Kosova i Metohije nije pitanje običnog dela Srbije, ili jedne eparhije, ili pak jednog episkopa, već pitanje vascele Svetosavske Crkve pošto se na tom prostoru, između ostalog, nalazi i manastir Pećka Patrijaršija kao njen duhovni centar i reč je o najsvetijoj srpskoj zemlji“, navodi se dalje u saopštenju.

U saopštenju se navodi da rešavanje pitanja opstanka našeg naroda i svetinja na Kosovu i Metohiji „ne može biti monopol jednog čoveka ili jedne grupe ljudi, bilo u Crkvi ili u državi, već je reč o opštecrkvenom, opštenacionalnom pitanju od koga zavisi očuvanje duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta našeg vernog naroda koje je zapečaćeno Kosovskim zavetom Svetog Kneza, čiji spomen uskoro proslavljamo“.

"Zato će u narednom periodu sve odluke vezane za sva goruća pitanja na Kosovu i Metohiji biti donošene u punoj koordinaciji sabornih tela naše Crkve i područne Eparhije, a u skladu sa Ustavom Republike Srbije i međunarodnim konvencijama, prvenstveno sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN“, objavljeno je na sajtu SPC.

Na sajtu je objavljeno i da je Sveti arhijerejski sinod u pomenutom pismu Sorensenu „izrazio duboko razočaranje što Fejt u svom obraćanju pred Parlamentom EU nijednom rečju nije pomenuo neophodnost povratka preko 200.000 prognanih Srba i nealbanaca, restituciju od komunista oduzete crkvene i druge imovine, probleme u ostvarivanju imovinskih prava povratnika, nedostatak osnovnih ljudskih prava i sloboda, zaštitu od etničke diskriminacije i potrebu veće bezbednosti, posebno svetinja SPC i povratnika.

"Dovoljno je pomenuti nedavni trostruki oružani napad na povratnike u selu Žač, koji su i dalje u svakodnevnoj životnoj opasnosti. Ovakva nebriga i ozbiljni propusti izazivaju ozbiljnu zabrinutost i dovode u pitanje poverenje u iskrene namere Misije EU na ovim prostorima“, tvrdi SPC.

SPC očekuje od Evropskog parlamenta da insistira da Misija EU na Kosmetu u narednom periodu posebnu pažnju posveti ovim ključnim pitanjima od kojih zavisi moralni kredibilitet međunarodnog prisustva, zasnovanog na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online