Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.06.2010.
12:00
T. Zečević - Vesti A

Nacija je emotivno slomljena

Posle poraza fudbalske reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi proključao je gnev nacije. Euforija pre meča pretočila se posle utakmice čak u neku vrstu kolektivnog bola.

Pojedinci, porodice, mase doživele su fudbalski poraz kao svoj lični neuspeh, kao nešto ponižavajuće. Racionalnih sudova gotovo da i nije bilo, kaže za "Vesti" neuropsihijatar dr Zoran Đurić, dodajući da se preko fudbala prelamaju i tekući ekonomski i politički problemi.


- Na fudbal treba gledati kao na trčanje u prirodi u gaćama. Navijati u fudbalu je dobrovoljno trošenje emocija i živaca. Iako je čovek toga svestan, on pristaje na tu vrstu sopstvenih lomova. Nismo mi jedina nacija koja se tako ponaša, ali su naše frustracije drugačije - ocenjuje dr Đurić.

Zbog poraza mi smo potištena nacija?


- Jesmo i nismo. Zreliji deo našeg naroda i ovaj poraz vidi kao trenutnu epizodu. Većinski navijač je duboko i iskreno razočaran. On u ovom porazu vidi izneverana očekivanja i on mnogo pati. Ta patnja, iako je fiksacija, mučna je i potresna. U ovom porazu mnogi vide uzroke i svojih životnih nezadovoljstava.

Očigledna je bila i erupcija gneva?


- Fudbal kao igra je najveći proizvođač frustracija, a one mogu biti profesionalne i čak seksualne. Fudbal je masovni izazivač i indikator svega. Tu nas najviše lože - te možemo ovo, možemo ono. I kada se zabije gol, postiže se orgazmičko zadovoljstvo. Tog trenutka velika napetost se isprazni, čovek oseća čak i duhovno olakšanje. Ali, fudbal stvara i zablude, pa tu čovekova duša strada.

Bili smo naglašeno neraspoloženi?


- Narod smo sklon nekontrolisanim emocijama. Pored ostalog i zbog toga što se gaji javni dijalog loženja. To se često čini svesno kako bi se kod nezadovoljnika stvorilo prividno raspoloženje. Elem, politici i političarima ne odgovara gajenje kritičkog govora koji i posle pobede ili poraza u fudbalu nastavlja da postavlja životna pitanja. Vraća čoveka u stvarnost, u nezadovoljstvo koje ponekad prerasta u bunt. Zbog toga nas kreatori javnog života vešto usmeravaju i kontrolišu baš preko fudbala.

Jesmo li nacija koja preteruje u prohtevima i procenama?


- Sve što je naše mora biti najbolje. Ta precenjivanja naših mogućnosti proizvela su ogromna nezadovoljstva, a bez potrebe. Zato su navijači i prazni i emotivno slomljeni, dok kritički posmatrači nisu, jer su na umu imali onu tezu Alana Forda: Ako hoćeš pobediti, ne smeš izgubiti. A mi smo baš tu sebi zabili gol. Ne pobedivši protivnika, pobedili smo sebe, ispoljili smo nemoć u kontroli emocija.
 

Izmanipulisani


- Fudbal podseća na život u kome se gubi i pobeđuje. Možete da zabijete gol, mogu da vam zabiju gol. U tom nadigravanju najviše se troše, a i najviše i najčešće stradaju izmanipulisani, oni koji su se najviše ložili na onu podmetačinu kreatora javnog govora - mi možemo sve. E, takvi su danas najtužniji.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online