Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.02.2017.
18:01
Đ. Barović - Vesti A

Ne možemo da čuvamo dijasporu

Igor Đurđević, predsednik Policijskog sindikalnog pokreta, upozorava da ukoliko država nešto hitno ne preduzme, policija u Negotinu neće biti u mogućnosti da zaštiti građane, ni njihovu imovinu.

A. Čukić
Protest ispred Vlade: Policija radi u teškim uslovima

Početkom ove godine u Istočnoj Srbiji je došlo do povećanog broja provala u kuće dijasporaca, a Đurđević u razgovoru za "Vesti" kaže da je policija činila sve da se ta serija pljački spreči, ali da nisu u stanju da daju maksimum.

Po dokumenta u bunker

Đurđević navodi da je odeljenje za vađenje ličnih karti, pasoša, registraciju vozila i oružja smešteno u zgradi opštine.
- To odeljenje je smešteno u jednom od delova hodnika na spratu opštinske zgrade i to u onom najmračnijem hodniku gde je uvek uočljiva najveća gužva - ističe Đurđević.

Sela bez zaštite

- U okviru opštine Negotin je oko 40 mesnih zajednica, od kojih je najmanje polovina većinski dijasporska. Nema dileme da smo tu zbog građana i njihove imovine, ali da li je realno očekivati da samo nekoliko policajaca obilazi to područje i to svakodnevno? Pri tom, naša policijska stanica brojem i slovom ima samo jedno ispravno vozilo. Pred svaku noćnu smenu imamo dilemu: da li da obilazimo ta sela ili da ostavimo grad bez policajaca ili s jednim policajcem pešakom. Nažalost, faktičko stanje jeste da mi trenutno dobar deo tih sela čak ni na papiru ne možemo da pokrijemo - tvrdi Đurđević i dodaje da je ovo samo jedan u nizu katastrofalnih problema sa kojima se susreće policija na istoku zemlje.

On ukazuje da svako ko je bio u njihovoj policijskoj stanici zna kakva je situacija: buđavi i truli zidovi, sanitarije ispod svakog nivoa. Pošto su "prikačeni" na kotlarnicu opštine, grejanje imaju samo tokom radnog vremena, a to je pet dana u nedelji.

Bez grejanja 16 sati dnevno

- Na onom debelom mrazu, ostalih 16 sati dnevno svako od nas se snalazio kako je zna i umeo da bi se zagrejao. Kako nema "službenih", tako smo bili prinuđeni da svojim parama kupujemo grejalice, inače ne bismo izdržali - ističe Đurđević.

Zbog katastrofalne situacije zaposleni u policijskoj stanici u Negotinu, u nekoliko navrata su se bezuspešno obraćali nadležnima, a nedavno je to institucionalno učinio i Policijski sindikalni pokret i obratio se čelnicima Policijske uprave Bor.

- Pismo smo uputili pre desetak dana, ali do sada nismo dobili apsolutno nikakav odgovor. Ne znam da li vrh policije uopšte zna sa kojim se sve problemima suočavamo, ali poslednji je trenutak da se nešto promeni. U krajnjem slučaju, drugi gradovi su umeli da reše problem voznog parka doniranjem vozila policiji. To ne znači da bi građani davali svoj novac, već bi se iskoristila sredstva iz opštinskog budžeta koja već postoje iz naplaćenih kazni. Zašto se u Negotinu to ne radi, nije pitanje za policiju - naglašava predsednik Policijskog sindikalnog pokreta iz Negotina.

Od zatvora napravili skladište

U policijskoj stanici u Negotinu samo je nekoliko funkcionalnih kancelarija, a u ostalima je uglavnom stari inventar. Đurđević kaže da se policajci stoga dovijaju kako znaju i umeju, pa kancelarijski materijal ili opremu donose od kuće. Neverovatno je da je u policijskoj stanici van funkcije i prostorija za zadržavanje osumnjičenih koja se nalazi u podrumu jer je pretvorena u skladište!

- Svi ti problemi nisu od juče, ovakva situacija traje već godinama, ali je svakim danom sve gore i gore. Volimo svoj posao i znamo da ga radimo, ali ne zavisi sve samo od nas. Poslednji je trenutak da se nešto promeni - naglašava ovaj sindikalac.

Vozni park na papiru

Đurđević ističe da "na broju", policijska stanica u Negotinu ima dovoljan broj vozila. Međutim, u praksi, to nije tako.
- Parking je pun naših vozila koja su tu samo formalno, ali suštinski policajci raspolažu u smeni sa po jednim vozilom koje je i samo veoma sumnjive tehničke ispravnosti. Policajac često i pola svoje smene utroši na osposobljavanje vozila za korišćenje, zamenu ulja, otklanjanje problema oko pneumatika. Ne radi ovo, ne radi ono - tvrdi Đurđević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online