Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.02.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Prljavi rat besni Srbijom

Predsednički izbori nisu raspisani, a predizborna groznica uveliko trese Srbiju. Budući predsednički kandidati svakodnevno se promovišu širom zemlje, vrte se reklamni spotovi, a mediji su krcati političkim prepucavanjem.

Tanjug
Poslati Vučića u istoriju: Vuk Jeremić

Centralno mesto zauzimaju međusobne optužbe, a u opštem političkom metežu na delu je ne samo zakulisna trgovina funkcijama premijera Aleksandra Vučića i predsednika Tomislava Nikolića, već i partijske pretumbacije nezadovoljnika i osipanje stranaka, pa deluje da sledi do sada naprljaviji rat za glasove.

Posle Vučića i bivšeg šefa diplomatije Vuka Jeremića, beogradskim skupom početak kampanje označio je i bivši zaštitnik građana Saša Janković. On je optužio ljude iz vlasti za kupovinu lažnih diploma, isterivanje mladih iz zemlje, tajne ugovore i tabloidne laži. Rekao je i da vlast preti ratom koji sama priziva, jer drugo ne zna.

Premijeru Oskar za glumu

- Koštaće ih životi iz helikoptera, i velikih poplava - obećao je Janković vlastima za koje kaže da na pregovorima o Kosovu u Briselu obećavaju i što im se ne traži, a u Srbiji demonstriraju silu i moć.

U osvrtu na Vučićev reklamni spot u avionu, ocenio je da premijer preti kako će padati avioni s neba ako ne postane predsednik. Još oštriji je bio bivši šef diplomatije Vuk Jeremić koji je na skupu u Gornjem Milanovcu, Vučića optužio za zloupotrebu državnih resursa radi snimanja spota u avionu, naglasivši da diktatori imaju tendenciju da sebe izjednačavaju sa državom i narodom.

- Pitaju me koliko trošim na kampanju, a sve me je do sada me koštalo manje od iznajmljivanja aviona, ako ga je uopšte platio. A, možda je Er Srbija naterana da mu da avion, što je verovatno slučaj - istakao je Jeremić i ocenio da Vučić glumi ne samo u spotu, već i na konferencijama za medije i u vladi, pa mu treba dati Oskara za sporednu ulogu i poslati ga u istoriju.

Sluđeni tabloidi

Na opasku Jeremića da je Vučić "sve nervozniji i agresivniji jer ne može da pobedi u prvom krugu" hitro je reagovao funkcioner SNS Milenko Jovanov.

Uzvratio je da Jeremić pokazuje nervozu, mržnju i frustraciju i preti da će posle izbora upasti u Republičku izbornu komisiju.

Ogledalo haotične političke scene su tabloidi pod kontrolom vlasti koji juče nisu znali da li je meta njihovih napada Tomislav Nikolić koji "ucenjuje" premijera, ili opozicioni kandidati. Tako su se na njihovim naslovnicama našli napisi da Nikolić traži ne samo funkcije već i dve vile na Dedinju, a Vuk Jeremić "sprema rat". Prenose i optužbe SNS na račun Jankovića da je "pion tajkuna i lažovčina", a za Nikolića da "hoće Vučiću da skine glavu".

Vlastima smeta mrtvo dete

SNS je uzvratio i Saši Jankoviću preko partijskog i funkcionera MUP-a Biljane Popović - Ivković. Ona ga je optužila da je na skupu u Beogradu zloupotrebio majku Alekse Jankovića koji je tragično stradao kao žrtva vršnjačkog nasilja, jer je tada bio zaštitnik građana i dužan je da zna činjenice o ovom tragičnom slučaju. Međutim Aleksina majka Dragana Janković je na skupu rekla da je zaštitnik bio jedini koji joj je pomogao. Ona je istakla da je sa smrću sina sahranila strah i došla uprkos "dobronamernim savetima" da to ne čini.

Vučić izbacio Tomu iz aviona

Aleksandar Vučić izjavio je da je predizborni spot snimljen pre 25 dana i da je imao dve verzije: jednu po kojoj je on kandidat i drugu po kojoj bi se podržala kandidatura Tomislava Nikolića.
Vučić je istakao da je spot konačno izmontiran nakon sednice Glavnog odbora SNS-a na kojoj je odlučeno da on bude kandidat.

Čeda i Boris zaćutali

O kanidatima se još nisu izjasnili ni SDS Borisa Tadića, ni LDP Čedomira Jovanovića. Obe partije se zalažu za jednog kandidata opozicije, a analitičari prognoziraju da bi odluka o podršci nekom od opozicionih predsedničkih kandidata mogla da izazove podele i u njihovim partijskim taborima.

- To nije novi avion. Iznajmljen je stari i koštao je između 200 i 400 evra - rekao je Vučić koji tvrdi da je to mnogo manje u odnosu na ostale kandidate.

Novinari su premijeru rekli da je spot objavljen na Fejsbuku pre završene sednice Glavnog odbora, ali je Vučić odgovorio da to nije tačno i dodao da će spot biti plaćen tek kad izbori budu raspisani od novca koji SNS-u zakonski pripada iz budžeta.

Otišlo troje poslanika

Opozicioni pokret Dosta je bilo još javno nije podržao nijednog kandidata iako se očekuje da to bude Vuk Jeremić. Posledica je da ih je napustilo troje poslanika kojima je zasmetalo što se "ignoriše mišljenje članstva i odugovlači sa odlukom kako će DJB nastupiti na predstojećim izborima". Iako su govorili o demokratičnosti, novinarima nisu dozvolili da postavljaju pitanja.

Lider DJB Saša radulović oprostio se s njima preko vikenda i poželeo im sve najbolje.

- Izgleda da smo mi nekim strankama i kampanjama mnogo veći problem od SNS-a i Vučića. Nakon jednomesečnog opsedanja i rovarenja po našoj organizaciji u režiji jedne kampanje naša poruka je:"Dosta je bilo". Kome srce nije u DJB, ne treba da truje DJB zbog toga. Treba da ode tamo gde mu je srce i da svoj doprinos. Trovanje nije doprinos - poručio je Radulović i zakazao skupštinu stranke za 4. mart.

Revolt zbog podrške Vučiću

Odluka Ivice Dačića i Glavnog odbora socijalista da na predstojećim predsedničkim izborima podrže Aleksandra Vučića, umesto da izađu sa svojim kandidatom, izazvala je velike potrese u opštinskim odborima ove stranke, saznaju "Vesti".

Prema rečima nekih od članova GO koji su zaduženi da direktivu prenesu lokalnim funkcionerima, odluka je izazvala žestoke otpore i izazvala čak i kontraefekat. Prema prvim reakcijama, gotovo cela istočna Srbija je protiv, a slična situacija je u Kraljevu, Čačku, Kragujevcu... Dodatni revolt izazvala je i interna instrukcija da i socijalisti organizuju takozvane skupove podrške Vučiću kao zajedničkom kandidatu vladajuće koalicije, što su neki od lokalnih socijalista otvoreno odbili uz poruku: "neka mu to organizuju njegovi".

Reakcija sa lokalnog nivoa ne čudi, jer su prema sopstvenim rečima socijalisti još od 2012. godine bili izloženi žestokom progonu naprednjaka, istiskivani su iz vlasti i izbacivani sa funkcija u javnim preduzećima, a nisu bili retki ni fizički nasrtaji.

Pogaženo obećanje

Na društvenim mrežama kruži deo intervjua Ivice Dačića od pre četiri godine kada je za beogradski "Nedeljnik" izjavio da će se 2017. godine sigurno kandidovati za predsednika.
"SPS mora da ima svog kandidata. Urušavanje stranke počelo je kada je Slobodan Milošević odlučio da podrži Šešelja, a zabranio Mrkonjiću da se kandiduje", rekao je tada lider socijalista.

Argumenti članova Glavnog odbora da "druge alternative nije bilo i da je Vučić jedini kandidat vladajuće opozicije koji može da pobedi", a time i socijalistima produži boravak na vlasti, nisu naišli na plodno tle, jer se kao kontraargument čuje da su "ovi sto puta gori i od žutih".
U partiji zato strahuju da bi njihovi dosadašnji birači, ali i lokalni funkcioneri na izborima mogli da se okrenu opozicionim kandidatima, prvenstveno Vuku Jeremiću, ili Tomislavu Nikoliću, ukoliko se kandiduje.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online