Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 28.02.2017.
13:29
O. Đoković - Vesti A

SKANDAL U PARIZU: Danijel Šifer nepoželjan u Kulturnom centru Srbije?!

Kulturni centar Srbije u Parizu je zbog nedostatka termina odbio predlog belgijskih kolega da zajedno predstave knjigu "Kosovki testament" (Le testament du Kosovo) francuskog pisca i filozofa Danijela Šifera, pa je knjiga nedavno promovisana samo u Kulturnom centru Belgije u Parizu.

O. Đoković
Vole Srbiju: Patrik Beson (prvi sleva) i Danijel Šifer (u sredini)

Nova knjiga Danijela Šifera pisana je kao svedočanstvo u vidu dnevnika od 24. marta do 10. juna 1999, za vreme NATO bombardovanja Srbije, gde na francuskom jeziku, argumentovano, propraćeno validnim dokumentima i fotografijama otkriva NATO zločine, nekažnjena ubistva Srba, laži, manipulacije, pa čak i na našem tlu stvaranje Al Kaide i Islamske države.     

Autor je razočaran što Kulturni centar Srbije nije pristao na dogovor i saradnju s prvim susedom, Kulturnim centrom Belgije.

- Na moju preporuku An Lenoar, direktorka Kulturnog centra Belgije, uputila je pismo Slavici Petrović, direktorki Kulturnog centra Srbije, ponudivši saradnju tokom predstavljanja knjige "Kosovki testament". Leonar je ponudila, takoreći, "razmenu dobara", a sve bi išlo o trošku Belgijanaca. Pošto je reč o Kosovu, bilo je logično da se u to uključi i Kulturni centar Srbije. Na njenu nevericu stigao je negativan odgovor u kojem direktorka Petrović saopštava da za takvu saradnju nema termina, jer je Kulturni centar Srbije pretrpan događajima?! Madam Lenoar mi je odmah prosledila taj odgovor što me, zaista, razočaralo. A pre godinu dana direktorka Petrović bila je u Kulturnom centru Belgije, na moj predlog smo je predstavili publici i pozdravljena je aplauzom. Sada nemam nikakvo tumačenje za njen stav. Sve mi je ovo neočekivano, ne mogu da se načudim - kaže za "Vesti" Šifer.

O. Đoković
Danijel Šifer

"Vesti" su stupile u kontakt sa Slavicom Petrović, koja je na pitanje za razlog neprihvatanja saradnje sa Belgijalcima povodom promocije Šiferove knjige o Kosovu, ljubazano odgovorila:

- Ne mogu da se setim šta je tada bilo, a sada se isključivo bavim zdravljem mog suruga koji je u bolnici.

U potrazi za uzrocima odbijanja predstavljanja knjige "Kosovski testament" u Kulturnom centru Srbije, Milovan Miki Ćirovski, koordinator za kulturne aktivnosti, dakle, onaj koji je zadužen za organizovanje svih kulturnih zbivanja, izjavio je:

- Ništa ne znam u vezi eventualne Šiferove prezentacije. Ako je tačno ono što tvrde Šifer i madam Lenoar, a nemam razloga da ne verujem, odbijanje od strane Kulturnog centra Srbije se može protumačiti samo kao privatna odluka direktorke Slavice Petrović. Meni je žao što je došlo do ovakvog razvoja događaja, jer smatram da pisac i filozof Danijel Šifer i njegove knjige, koje je posvetio eks Jugoslaviji, Srbiji, Kosovu i borbi za pravdu i istinu, zaista ne zaslužuju takav odnos Srba i Srbije.

Na promociji su, inače, Šiferova dela iz svog ugla predstavljali ugledni gosti, među kojima i Srbima dobro znani pisac i novinar Patrik Beson. Publiku je činila pariska intelektualna elita, prestavnici francuskih i belgijskih medija, Danijelovi prijatelji, bivša supruga Danijela i sin Aleksandar.

Živela Srbija

Srpskoj javnosti dobro je poznat Danijel Šifer, ponajviše kada je tokom devedestih godina prošlog veka odigrao značajnu ulogu u odbrani satanizovanog srpskog naroda. Kasnije su se nadovezale svakojake priče, a dovoljno je reći da ga neki podržavaju dok mu drugi okreću leđa, neki ga širokogrudo prihvataju, drugi mu svašta pripisuju. Tačno je da je bio srpski zet, tačno je da se i danas u cenjenim belgijskim i francuskim medijima redovno oglašava, uvek kao branitelj Srba, tačno je i da je progovio srpski jezik i da i danas, na primer, svako svoje pismo i obraćanje završava rečima: "Živela Srbija"!

Ambasador bez reči

- Pre godinu dana bio sam pozvan i kraljevski primljen u Ambasadi Srbije u Parizu. Ugostili su me ambasador Rajko Ristić, ministrar savetnik Mirjana Nikolić i izaslanik odbrane pukovnik Zoran Rašeta. Tada sam im poklonio moju knjigu "Testament Kosova", govorili smo i o nameri da predstavim knjigu u Kulturnom centru Srbije. U susret ovoj književnoj večeri zakazanoj u Kultunom centru Belgije, posle negativnog odgovora Kulturnog centra Srbije, pomalo tužan obratio sam se ambasadoru Ristiću, koji je bio veoma ljubazan, ali mi je i saopštio da ne može da utiče na programske odluke direktorke Petrović - kaže Danijel Šifer, koji je, kako kaže, celog sebe uložio u pisanje "Kosovskog testamenta".

POVEZANE VESTI

Utorak 28.02.2017. 23:57
Pa šta je tu čudno.Ko su naši u parizu,polupismeni i nepismeni,oni ne poznaju Šifera već Halida,Bbrenu,i sl.zato imaju klub da im zavijaju muslimanske citre
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online