Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.03.2017.
18:01
N. Popović - Vesti A

Težim putem do pečata

Naše zemljake u dijaspori očekuje nova procedura kada se ovih dana upute u najbliži konzulat Republike Srbije zbog overe nekog važnog dokumenta ili pisanja punomoći. Kao što su "Vesti" već objavile u Srbiji, od sada su overe potpisa, rukopisa ili prepisa u isključivoj nadležnosti javnih beležnika, u narodu poznatijih kao notara.

A. Čukić
Opet će naši zemljaci teško glasati (Foto: Ilustracija)
U dijaspori, tačnije u diplomatsko-konzlarnim predstavništvima Republike Srbije, s novom praksom krenulo se ranije, još od polovine januara. Istražili smo za vas šta se za građane Srbije na radu u inostrastvu promenilo, a šta je ostalo kao do sada.

Cene ostaju iste

Da pođemo od lakšeg: cene ostaju iste! Overa punomoći, recimo, kao i ranije košta 41 evro, a naslednička izjava je skuplja i iznosi 72 evra.

Nešto više su cene u Švajcarskoj. Naši građani koji žive u toj zemlji za iste usluge moraju da izdvoje 66, odnosno 105 franaka. Međutim, i do sada se za te usluge u tamošnjim konzulatima plaćao isti iznos novca.

- Ono što se promenilo jeste procedura. Nešto je komplikovanija i zahteva više papirologije i vremena, kako za nas u konzulatima, tako i za stranke koje nam se obraćaju sa zahtevima za overu dokumenata - kaže za "Vesti" Vladimir Rajić, vicekonzul Srbije u Frankfurtu.

Po njegovim rečima, stranke sada moraju znati da dokumenta koja donose na overu moraju da sadrže formu koju zahtevaju javni beležnici. U suprotnom, dokument u Srbiji neće biti prihvaćen kao validan. Do sada se u konzulatu nisu bavili formom: stranke su donosile već napisan dokument, a overavan je samo njihov potpis, čime je potvrđivan identitet.

Pozovite konzulat radi obaveštenja

Sada je u igri takozvana solemnizaciona klauzula. Prema Zakonu o javnom beležništvu Srbije, ona mora, na dve strane, da sadrži dosta važnih podatataka. Nakon što se sprovedena kompletna procedura dokument se probuši sa strane i stranice se povezuju crveneo-belo-plavim kanapom, a overava se pečatom od crvenog voska.

- Samo tako obrađeni i overeni dokumenti biće prihvaćeni u Srbiji. Zato savetujem strankama da nam se obrate telefonom, faksom ili elektronskom poštom pre dolaska u konzulat radi ovih poslova. To je važno da bismo se unapred dogovorili o proceduri i usaglasili formu dokumenata za overu - ističe vicekonzul Rajić i dodaje da će u tom slučaju stranka obaviti veoma brzo posao zbog kojeg je došla.

- U suprotnom, može se desiti da se overa dokumenata ne može obaviti u toku jednog radnog dana. To je za stranke u dijaspori često veom stresno. Pre svega zbog poslovnih obaveza, ali i zbog činjenice da često moraju do najbližeg konzulata da prevale i nekoliko stotina kilometara samo u jednom pravcu - kaže za "Vesti" Vladimir Rajić.

Pažljivo pročitajte pre potpisa

Solemnizaciona klauzula sadrži brojne podatke, a funkciju javnog beležnika u dijaspori obavlja konzulat.

1) Ime i prezime javnog beležnika, naznaku da postupa u svojstvu javnog beležnika i podatke o sedištu javnog beležnika, u našem slučaju konzulata Republike Srbije u kojem se obavlja overa.
2) Ime, prezime, datum rođenja i adresu prebivališta stranke, odnosno naziv i sedište stranke kad je reč o pravnom licu, uključujući ime i prezime, adresu i prebivalište njegovog zastupnika.
3) Način na koji je utvrđen identitet stranaka.
4) Ime, prezime, datum rođenja i adresu prebivališta zastupnika i način na koji je utvrđen njegov identitet i ovlašćenje za zastupanje.
5) Ime i prezime i adresu prebivališta svedoka, prevodioca i tumača, ako su učestvovali u postupku potvrđivanja isprave, i podatke o načinu utvrđivanja njihovog identiteta.
6) Izjavu javnog beležnika da je strankama u njihovom prisustvu pročitana isprava, da su one usmeno izjavile da je njihova volja u svemu verno uneta i svojeručno potpisale ispravu.
7) Označenje isprava koje se prilažu klauzuli o potvrđivanju, kao što su punomoćja, izvodi iz matičnih knjiga, katastra nepokretnosti, zemljišnih i drugih javnih knjiga.
8) Datum i sat potvrđivanja isprave.
9) Mesto potvrđivanja isprave, ako se ono vrši izvan javnobeležničke kancelarije;
10) Izjavu da su stranke, a kad je potrebno i drugi učesnici, poučeni o sadržini i pravnim posledicama pravnog posla, kao i izjavu da su stranke upozorene da su njihove izjave nejasne, nerazumljive ili dvosmislene (ako je takav slučaj), kao i da su i posle upozorenja pri takvim izjavama ostale.
11) Broj pod kojim je potvrđena isprava zavedena u opšti poslovni upisnik.
12) Potpise stranaka, zastupnika, svedoka, tumača i drugih učesnika.
13) Potpis i pečat javnog beležnika.

Nišlije u redovima za overu

Prvog dana primene Zakona o overi potpisa, rukopisa i prepisa stvorile su se očekivane gužve. Tako je bilo i u sve četiri notarske kancelarije u Nišu, ali već posle 13 časova mnogo manje građana čekalo je u redu.

Notar Dragan Nikolić kaže da je svako imao po stotinak overa do podneva. Građani su tokom februara panično žurili da poslove obave po sudovima i opštinama. Stoga je Nikolić istakao da će narednih dana notari u Nišu sigurno imati mnogo više posla i da očekuje da će dnevno biti između 150 i 200 overa.

- Sve četiri kancelarije u Nišu imaju po sedam-osam saradnika koji imaju ovlašćenja da overavaju potpise, rukopise i prepise - rekao je Nikolić i dodao da po važećem zakonu javno-beležničke kancelarije rade od devet do 17 časova, a da je cena overe dokumenata ista u svim kancelarijama u Srbiji.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online