Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 06.03.2017.
18:01
D. N. Petrović - Vesti A

Sve srpsko na doboš

Kosovska poverilačka agencija (KAP) objavila je na svom sajtu imena 20 firmi u vlasništvu Srbije koje su zahvaćene procesom likvidacije uz poziv poveriocima da do 11. aprila dostave zahteve za svoja potraživanja.

J. L. Petković
Etničko čišćenje: Srbe proteruju s posla i iz zavičaja

Posle ovog roka firme će biti stavljene pod kontrolu Kosovske policije, a potom će biti ponuđene na prodaju.

Sličan scenario već je viđen u Štrpcu i u drugim opštinama južno od Ibra...

Dogovor iz Brisela

Kancelarija za KiM ovim povodom nije se oglasila, ne zna se ni da li će vlada u Beogradu učiniti nešto da spreči rasprodaju ogromne imovine u koju je zbog opstanka Srba država ranije uložila milione evra.

Neki Srbi na severu pokrajine, a i Albanci s juga, tvrde da je sve dogovoreno u Briselu i da je KAP dobila odrešene ruke da sa srpskim fabrikama u Leposaviću, Zvečanu, Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici radi šta hoće.

I duše na prodaju

Sve firme koje su na spisku biće preuzete i zatvorene, a potom budzašto prodate. Verovatno će se na licitacijama pojaviti Prištini lojalni ili dobro plaćeni Srbi s juga ili severa Kosova, ali će iza njih svojim parama stajati Albanci. Tako su već privatizovani delovi Kristala u Leposaviću i Luksa u Kosovskoj Mitrovici. Fiktivni vlasnici su im Srbi, a pravi Albanci.

Zlatibor Đorđević, predsednik udruženja Stara Srbija u Leposaviću, ukazuje na posledice koje su ravne novom etničkom čišćenju.

- Izgubićemo pogone u kojima bi, kad bi ih pokrenuli, moglo da radi bar 2.000 Srba sa severa. Kad fabrike pređu u albanske ruke za našu omladinu više neće biti nikakve perspektive, moraće da se isele u centralnu Srbiju ili inostranstvo - kaže Đorđević.

Dugačka lista

Na listi za likvidaciju su Kristal, Prva petoletka, Žitoprodukt, Zemljoradnička zadruga i Univerzal, svi iz Leposavića, fabrika "Ivo Lola Ribar" iz Leška, pogon Simpa, Kosvik i Lola alati u Zubinom Potoku, zatim, Kablar, Kosovsko-metohijska banka, konfekcija Raška i Srbolek u Kosovskoj Mitrovici, Veterinarska stanica u Sočanici i druga preduzeća.

Sve firme planirane za likvidaciju izgradila je država sa ciljem da se zaustavi seoba Srba sa Kosova i Metohije i do sada su bile u vlasništvu Srbije. U njima je, dok su radile, bilo zaposleno više od 1.000 Srba sa severa Kosova.

Ništa preko "granice"

Većina ovih fabrika je odavno pod ključem zbog nerešenog imovinskog statusa i nemogućnosti da se preko administrativne linije snabdeju sirovinama i izvezu svoje proizvode. Delimično radi Fabrika otkovaka "Ivo Lola Ribar" u Lešku.

Pogon Simpa u Zubinom Potoku 90 odsto svojih proizvoda izvozio je u Skandinaviju, a matična kompanija iz Vranja ustupila ga je Eparhiji raško-prizrenskoj. Međutim, u Prištini dogovor o poklonu ne priznaju, pa će i ovaj pogon u likvidaciju, a potom i na prodaju.

 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.03.2017. 22:21
O!Od kad je dobošar šrošpartao Srbiju.Vi se tek sad setili
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online