Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 07.03.2017.
12:27
J. L. Petković - Vesti A

"Vučić obezbeđuje Tačiju podršku za promenu Ustava?"

Troje poslanika Srpske napredne stranke u poslaničkoj grupi Srpska lista - Saša Milosavljević, Jelena Bontić i Jasmina Živković prekršili su dogovor da bojkotuju rad parlamenta i prošlog četvrtka su se vratili u kosovsku skupštinu, tvrdi pokret Dveri.

Reuters
Nedostaju im samo 4 glasa: Hašim Tači

U saopštenju dostavljenom medijima Dveri pitaju Aleksandra Vučića "da li planira Tačiju da obezbedi srpsku podršku u kosovskoj skupštini za promenu Ustava koja bi omogućila formiranje "kosovske vojske"."

- Albancima još nedostaju 4 srpska glasa kako bi obezbedili potrebnu podršku za promenu Ustava. Da li je cilj povratka poslanika SNS da im u tome pomogne? Na KiM se spekuliše i ko bi mogao da bude četvrti poslanik. Mogućnost da lažna država Kosovo i formalno dobije svoju vojsku posledica je Vučićeve izdajničke politke prema našoj južnoj pokrajini. Vučićev režim svim dosadašnjim potezima, briselskim sporazumima vodi politiku koja je isključivo u interesu Prištine i daje podršku zaokruživanju državnosti tzv. Kosova. Da je hteo da zaštiti interese naše države i našeg naroda, suspendovao bi briselske sporazume i pitanje KiM vratio pod okrilje UN i tada ne bi bilo mogućnosti da se formira "kosovska vojska". Sada je srpski narod  na KiM ozbiljno ugrožen, a nelegalno formiranje tzv. vojske Kosova predstavlja realnu pretnju za njih - tvrde Dveri. 

Srpska lista: Bili smo u Skupštini, ostajemo verni državi Srbiji  


Srpska lista "ostaje verna interesima države Srbije i srpskog naroda na KiM i učiniće sve kako bi sprečila formiranje takozvane kosovske vojske, a štetočinsko ponašanje Boška Obradovića, sada već očiglednog eksponenta antisrpske politike na Kosovu i Metohiji, nimalo nam ne pomaže", navela je Srpska lista u saopštenju dostavljenom pojedinim medijima. Oni pak potvrđuju da su poslanici Srpske liste (i pored zvaničnog zamrznutog statusa) bili u skupštini u Prištini, upisali u evidenciju prisutnih "i tako sprečili albansku većinu da nam oduzme mandate." 

- Ne iznenađuje nas to što je lider pokreta Dveri Boško Obradović, koji nas u kontinuitetu naziva "Tačijevim Srbima", brže bolje potrčao da na osnovu poluinformacija dezinformiše javnost Srbije, tvrdeći da Srpska lista namerava da podrži formiranje takozvane kosovske vojske. Svi poslanici Srpske liste su u poslednjim danima i nedeljama nakratko posetili zgradu parlamenta u Prištini, kako bi se upisali u evidenciju prisutnih i tako sprečili albansku većinu da nam oduzme mandate. To, naravno, ne znači da smo odustali od odluke da ne učestvujemo u radu skupštine dok god se ne otkolone razlozi zbog kojih smo se prvobitno i odlučili na ovu vrstu bojkota - naveli su u Srpskoj listi. 

Oni dodaju da "Boško Obradović, ne mari za istinu, već nastoji da iskoristi svaku priliku da unese nemir među Srbe na Kosovu i Metohiji, jer i on i neki od vodećih albanskih političara imaju iste sponzore i nalogodavce." 

- Da ima imalo pristojnosti i nacionalne odgovornosti, Obradović bi makar pozvao da se informiše o razlozima našeg današnjeg odlaska u Prištinu, a mi bismo mu kao članu Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije to pojašnjenje dali - zaključuju u saopštenju Srpska lista. 

U saopštenju tog pokreta još stoji da "Vučić skriva od javnosti da proces formiranja tzv. kosovske vojske traje godinama uz podršku NATO, SAD, Velike Britanije i zemalja EU." 

- Tačnije, uz podršku svih Vučićevih prijatelja. Pripadnici ove formacije, od kada su nastali od terorističke organizacije OVK, prvobitno kao Kosovski zaštitni korpus, a zatim kao Kosovske bezbednosne snage, sve vreme nose oružje a ne vatrogasna creva, mada je njihova misija formulisana zakonom – pomoć građanima u slučaju prirodnih katastrofa i nepogoda. Vučiću i njegovim poslanicima na KiM je to sigurno poznato. Sramno je i licemerno njegovo navodno iznenađenje najavom da će se formirati tzv. vojske Kosova, a još je sramnije njegovo busanje u grudi i poručivanje da se Srbija nikada neće saglasiti sa tim jer "znamo šta je srpsko i šta nikada nikome nećemo dati". Dok poručuje kako ništa srpsko neće dati, Vučić je duboko zagazio u proces priznanja lažne države Kosovo - briselskim sporazumima pristao je na gašenje srpskih institucija na Kosovu i Metohiji i prihvatio je ustavni i pravni okvir tzv. Kosova - kažu Dveri. 

Nov zakon 

Hašim Tači uručio je predsedniku Skupštine Kadriju Veseljiju Nacrt zakona za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova. Taj Nacrt se ne odnosi na ustavne promene.

Taj pokret ističe da je "na Merdaru je 16. februara započelo uspostavljanje graničninog prelaza između Srbije i njene južne pokrajine, Kosova i Metohije - položen je kamen temeljac za izgradnju objekata graničnog prelaza." 

- Srbija je nizom sporazuma i dogovora iz Brisela priznala lažnu državu Kosovo. S druge, strane, Vučićev režim je potpuno odbacio i stavio van snage Rezoluciju 1244 - dokument koji ima međunarodno – pravnu snagu i koji štiti naš suverenitet i teritorijalni integritet. Ako građani Srbije ukažu poverenje Bošku Obradoviću on će poštovati ustavnu zakletvu. Suspendovaće Briselski sporazum i vratiće rešavanje pitanja Kosova i Metohije u Ujedinjene nacije - zaključuju u tom pokretu. 

POVEZANE VESTI

Utorak 07.03.2017. 12:51
Hebo ti Musliju ma-ter a ti njemu!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online