Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.03.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

Nudi ostavku da ne ide pred sudije

Hašim Tači, silno se pomučio da bi došao do funkcije kosovskog predsednika, a sada je, kako se spekuliše, spreman da se te fotelje odrekne kako bi izbegao da se nađe na optužnici Specijalnog suda za ratne zločine u Hagu.

Reuters
Hašim Tači

- S obzirom da je Specijalni sud za ratne zločine OVK formiran na osnovu izveštaja švajcarskog senatora Dika Martija u kome je Hašim Tači, zajedno sa svojom kriminalnom dreničkom grupom, označen kao najodgovornija osoba za ratne zločine i trgovinu organima Srba, logično je očekivati da se nađe na spisku optuženih.

Međutim, imajući u vidu da je on svoju političku sudbinu vezao za formiranje tzv. kosovske vojske, uprkos protivljenju međunarodne zajednice, ima mesta sumnji da pokušava da se nagodi - kaže za "Vesti" Milovan Drecun, predsednik odbora za KiM Skupštine Srbije.

Kao i svaki put kada nastupi politička kriza u Prištini, Tači je opet aktivirao pitanje transformacije Bezbedonosnih snaga Kosova u vojsku.

Ovoga puta je umesto na promenu Ustava (za šta su mu potrebni glasovi Srba), predložio promenu zakona.

Nacrt tog dokumenta predao je stranačkom kolegi, predsedniku kosovskog parlamenta Kadriju Veseljiju, na šta su kritički reagovali i NATO i Vašington.

A zatim je nakon protivljenja Zapada izjavio da će podneti ostavku ako se inicijativa o armiji ne podrži.

Da li je time mogao da stvori politički prostor za trgovinu?

- Veoma je interesantna njegova izjava da će podneti ostavku ako se ne formira ta vojska. To bi mogla da bude indicija da postoji ideja o takvoj nagodbi - dodaje Drecun za "Vesti".

A. Čukić
Dušan Janjić

Politički analitičar Dušan Janjić, smatra da su sve ove teze spekulacije.

- Možda su nečim izazvane, ali ni sa čim nisu opravdane. Još na izborima 2014. Tači je prihvatio obavezu nepozivanja na imunitet i da će se pojaviti pred istražnim organima ako ga pozovu. To njegovo mahanje ostavkom je klasničan politički potez, kada želite da pokažete da ste samostalni, nezavisni od Zapada da donesete odluku o vojsci. Toga smo se do sada nagledali i nije ništa novo - kaže Janjić za "Vesti".

On smatra da Tači neće podneti ostavku.

- I niko to od njega ne očekuje. On na taj način pokušava da kupi vreme dok se ne završe izbori u Srbiji. A onda bi trebalo da počnu pregovori o otvorenim pitanjima, o kojima će pregovarati dvojica predsednika - zaključuje Janjić.

Dosadašnja nezvanična saznanja o tome ko će se naći na optužnici Specijalnog suda u Hagu uglavnom su upućivala u pravcu Ramuša Haradinaja, ali od kako je stupio na predsedničku funkciju Tači na sve načine pokušava da "popravi" biografiju.

Manevar

Politički analitičar iz Prištine Behljulj Bećaj u razgovoru za Sputnjik ističe da bi izbegavanje optužnice bio dobar povod da Tači ode sa funkcije, "bolje nego da ide putem Međunarodnog suda".
- To je dobar manevarski potez, da ostane upamćen kao prinicipijalan predsednik koji drži do svoje reči, dakle "bese", da će podneti ostavku ukoliko se pitanje transformacije KBS ne završi na način na koji je on to zamislio - kaže Bećaj.

Predstavnicima porodica nestalih i kidnapovanih Srba, na jednom stastanku je podelio deo iz knjige Jakupa Krasnićija o organizacionoj strukturi OVK, gde se Tači predstavlja kao politički komesar.

Mimo volje Srba, položio je vence srpskim žrtvama u Goraždevcu i Starom Gackom, a zatim i na spomenik ubijenim i kidnapovanim Srbima 1998 - 2000. u Velikoj Hoči. Takođe je inicirao formiranje Komisije za istinu i pomirenje.

Radnim sastancima su prisustvovali predstavnici srpskih porodica koji smatraju da nema pomirenja bez suočavanja sa istinom.

Usijana klima

Na Kosovu je situacija i u političkom i u bezbednosnom smislu dovedena do usijanja. Kosovskog advokata Azema Vlasija ranio je, kako kaže, "naručeni atentator". Napadač, Murat Jašari odmah nakon hapšenja je priznao krivicu i kazao da je na Vlasija pucao zbog događaja iz osamdesetih godina prošlog veka. Navodno je rekao da bi pucao i na kosovskog premijera Isu Mustafu i Hašima Tačija. Murat Jašari je brat bivšeg lokalnog komandanta OVK Ismeta Jašarija, poznatog i po ratnom nadimku Komandant Kumanovo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online