Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 16.03.2017.
18:01
B. Božin - Vesti A

Merkelova otvoreno forsira Vučića

Nemačka kancelarka dala je jak vetar u leđa srpskom premijeru Aleksandru Vučiću uoči predsedničkih izbora u Srbiji. Bar se takav utisak mogao steći posle konferencije za novinare posle razgovora upriličenih u Berlinu u utorak.

Tanjug/AP
Vetar u leđa: Vučić i Merkelova u Berlinu

Štaviše, Merkelova je pomerila unapred dan susreta, što je u diplomatskim izvorima protumačeno kao znak posebne pažnje Vučiću, iako je zapravo razlog bio prazan termin, jer nemačka kancelarka nije otputovala u SAD na razgovore s američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Teme razgovora dvoje državnika bile su očekivane, od bezbednosnih izazova na Balkanu, reformi Srbije i evrointegracija, migrantske krize.

Ipak, izveštačima je u oči upalo to što su se Merkelova i Vučić neobično mnogo častili komplimentima.

Za srpskog premijera je ovo veliki plus u predsedničkoj kampanji, a to je po svemu sudeći i bio jedan od ciljeva ovog susreta.

Nemačka kancelarka je najpre navela da u Nemačkoj živi 400.000 Srba i da su oni jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Srbije sa obimom razmene od blizu četiri milijarde i investicijama od 1,3 milijarde evra.

Ona je naglasila da je Vučić svojim zalaganjem uticao da reformski proces u Srbiji i pregovori o pristupanju EU napreduju, o čemu svedoči i otvaranje dva poglavlja u februaru.

Merkelova je naročito istakla i zalaganje Srbije u migrantskoj krizi.

- Mislim da Srbija ima važan zadatak u odnosu na ilegalne migracije.

Tramp da pripazi na Balkan

Nemačka kancelarka Angela Merkel obavestila je Vučića da je od američkog predsednika Donalda Trampa tražila da se SAD, zajedno sa EU, više uključi u zbivanja na Balkanu, koji je pod jakim uticajem Rusije.

Uvek je vodila računa o tome da ih registruje, a mi znamo koliko je to kompleksno i koliko su teški životi ljudi u Srbiji - naglasila je ona i iskazala poštovanje prema takvom odnosu u migrantskoj krizi uz poruku da Srbija uvek može da računa na pomoć Nemačke i EU.

Kancelarka je ujedno najavila pripreme za sledeći Berlinski proces na leto u Trstu, gde će se zemljama regiona objasniti šta EU očekuje od njih i istakla da njima treba praktičan uspeh i infrastrukturni projekti.

Srpski premijer se sa svoje strane zahvalio kancelarki na podršci i u smirivanju tenzija na Zapadnom Balkanu.

On je naglasio da će Srbija i nadalje pružati bezrezervnu podršku politici Merkelove.

Vučić je rekao da Zapadni Balkan vidi kao mesto budućeg značajnog rasta, ali i da imaju još mnogo toga da urade, posebno kad je u pitanju vladavina prava i efikasnost pravosudnog sistema.

- Tu očekujemo veliku podršku i pomoć Nemačke i EU - naglasio je premijer.

On je govoreći o sukobima dva naroda iz prošlosti rekao da želi da se to nikad ne ponovi, a u tom smislu će u Srbiji uskoro biti podignut prvi spomenik podunavskim Nemcima posle 70 godina.

- Kao što smo mi zadovoljni kako Nemačka tretira Srbe koji su integrisani u nemački sistem, želimo da pokažemo kakav je naš odnos prema Nemcima koji su živeli u našoj zemlji i prema onima koji žele da dođu u našu zemlju - poručio je Vučić u Berlinu.

Hitno autoput do Prištine

Merkelova je, kako se navodi, izrazila želju da Srbija aktivnije uđe u realizaciju projekta autoputa Niš-Priština. Ona očekuje da se evropski komesar Johanes Han dogovori u četvrtak u Sarajevu sa premijerima regiona u okviru Berlinskog procesa. Ako se to ne bude odvijalo prema njenim zamislima, sama će se uključiti u taj proces pred samit na leto u Trstu, dodao je neimenovani izvor blizak nemačkoj vladi.

Poseta je sramota za Brisel

Pokret Dosta je bilo saopštio je da je neshvatljivo da lideri EU učestvuju u kampanji Aleksandra Vučića pošto je on otputovao u Berlin.

- Neshvatljivo je da lideri EU na ovakav direktan način učestvuju u zloupotrebi funkcije predsednika vlade i kampanji Aleksandra Vučića za predsednika Srbije - navodi se u saopštenju.

- Nezabeleženo je u istoriji demokratskih društava da predsednik vlade suspenduje Skupštinu i da se sa mesta premijera kandiduje za predsednika. Ovo očigledno ne smeta ni Angeli Merkel, ni Federiki Mogerini niti bilo kom drugom EU zvaničniku - dodaje DJB.
 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.03.2017. 19:31
Od septembra 2010. godine dogovorom Tadić-Jeremić-SAD pregovori su predati u nadležnost Evropske unije. Vlada od 2012 je nastavila istim putem.Spremnost Ruske federacije da Srbiji pomognu oko rešavanja pitanja statusa Kosova i Metohije nikada nije dovođena u pitanje. Ruski zvaničnici su više puta naglašavali da prijateljstvo i zajednički interesi dva naroda podrazumevaju i veliku podršku Srbiji na diplomatskom planu.„Briselski“ pregovori koje srpske vlasti vode sa prištinskim privremenim institucijama su dospeli u ćorsokak. Mrvice koje Srbiji ponuđene kroz „Zajednicu srpskih opština“ su posledica izmeštanja pregovaračkog procesa iz Ujedinjenih nacija u Evropsku uniju.Ovo je zapravo bio američki strateški manevar, budući da u Savetu bezbednosti UN imaju Rusku federaciju i Kinu, koje su više puta potvrdile da teritorijalni integritet država članica UN ne sme biti prekršen.
Četvrtak 16.03.2017. 19:33
To znači da je Amerikancima bilo važno da se pregovori sa separatističkom strukturom iz Prištine odvijaju bez prisustva Rusa, čime bi pritisci na Srbiju bili snažniji i delotvorniji.Visoki ruski zvaničnik nam je potvrdio ovakav razvoj situacije uz napomenu: „Srpska vlada je u septembru 2010 godine predložila da Generalna skupština UN donese rezoluciju o kojoj će decidno biti navedeno da jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja.Nakon toga je usledio pritisak Zapada, pa je srpska diplomatija na čelu sa tadašnjim ministrom Jeremićem popustila i izbacila taj deo iz predloga rezolucije.“
Četvrtak 16.03.2017. 19:34
Naš sagovornik nastavlja i podseća da u prvom predlogu rezolucije nije ni bilo pomena o EU kao posredniku u pregovorima, i konstatuje „tim prvim predlogom su strane u pregovorima pozvane da pronađu uzajamno prihvatljivo rešenje za sva otvorena pitanja putem mirnog dijaloga, u interesu mira, bezbednosti i saradnje u regionu, kao i da se Generalnoj skupštini predlože dalje aktivnosti oko rešenja o problema.“Tada stupa na scenu poznato američko „ubeđivanje“, pa je srpska Vlada podlegla pritisku i zajedno sa 27 država članica EU (Hrvatska tada još nije bila član EU) podnosi Generalnoj skupštini drastično izmenjeni tekst rezolucije, u kome faktički srpska vlada i Zapad pozivaju EU da budu posrednici u dijalogu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online