Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.03.2017.
04:30
b92.net, Vestionline A

Dobrodošli u Srbiju: Ukus kafe na 400 metara ispod zemlje

U jami borskog rudnika, na dubini od 400 metra, gde se već više od 100 godina kopa ruda bakra, u već iskorišćenom otkopu, Rudarsko-topioničarski basen Bor uredio je "kafić".

youtube.com/Al Jazeera Balkans
U rudniku Bor, uz rudarsku himnu, ide i kafica

U delu gde se nalazi "kafić", površine 65 kvadratnih metara, u steni je uklesana pećina, postavljena je rasveta, uređen prilazni hodnik, namešteni stolovi i klupe i mini šank, a tiho se čuje i "Rudarska himna". 

Temperatura vaduha je oko 18 stepeni Celzijusa, kako leti, tako i zimi, a za dogrevanje je, pored čaja i kafe koji mogu da se popiju u kafiću, instaliran i kalorifer. 

Na "zidovima" su bakrorezi koji prikazuju rudare (radovi pokojnog borskog umetnika Franje Umbehenda), a tu su i stari rudarski telefoni, lampe, oprema za spasavanje, table sa napisima o istoriji i objašnjenjima tehnološkog procesa u borskoj jami. 

- RTB Bor je ove godine odlučio da obogati i onako primamljive turističke potencijale Bora, jednom nesvakidašnjom ponudom. Reč je o takozvanom industrijskom turizmu, u okviru koga će posetiocima biti omogućena poseta vidikovcu na starom površinskom kopu, odakle se otvara panoramska slika grada i dela Topionice, zatim safari staza po terasama tog borskog napuštenog kopa, i na kraju poseta kafiću u borskoj jami, na dubini od 400 metara gde se može popiti kafa, sok i steći nesvakidašnji osećaj, verujem jedinstveni u regionu - rekla je potparol RTB-a Bor Gorica Tončev Vasilić. 

Tončev Vasilić dodaje "da se tu, u hodniku nalazi i bušeći čekić da bi se pokazalo kako se buši i uopšte radi u rudniku". 

- Sve to dodatno oplemenjuje taj prostor i čini ga svojevrsnom muzejskom postavkom - rekla je ona.

Kafić je uređen i opremljen tako da posetiocima dočara neponovljivu radnu atmosferu i uslove u kojima su ovde radile generacije rudara na dubinama i do 700 metara, i tu zarađivale, i još uvek zarađuju, svoj "hleb sa sedam kora“. 

Do kafića se stiže za par minuta jamskim liftom, koji turiste spušta na dubinu od 400 metara.

Lift je prostran i može da primi 50-ak ljudi, taman koliko vozi jedan turistički autobus. 

Pošto je reč o servisnom vertikalnom oknu sa ulaznom vetrenom strujom, ovaj deo 11. horizonta ima, prirodno provetravanje, pa se i duboko pod zemljom diše kao napolju. 

U planu je instaliranje video-bima sa projektorom na kome bi gosti kafića, uz piće i "čašicu razgovora" sa rudarima, mogli da pogledaju i film o radu u Borskom rudniku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online