Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.03.2017.
18:01
B. Đokić - Vesti A

Milijarde u albanske ruke

Najava Prištine da će svu nepokretnu imovinu ogromne vrednosti registrovanu na nekadašnju SFRJ, Srbiju ili Autonomnu Pokrajinu Kosovo registrovati na sebe, zatekla je srpske vlasti, iako je reč i gotovo trećini zemlje u pokrajini, neprocenjivo vrednim objektima i celokupnoj infrastrukturi srpskih preduzeća.

youtube.com/Ministarstvo za zajednice i povratak Info kanal
Radnici najveće žrtve: Pogon "Lole" u Lešku

Decenije ulaganja precrtavaju se jednim potezom pera, a Beograd se još nije izjasnio kako će i da li će da spreči pljačku.

Nacrtan konj

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da je Priština uvek izbegavala da razgovara o imovini.

- Ni u šta što su planirali ne mogu da uđu... Znate, i ja kad nacrtam konja napišem "konj", ali na konja ne liči. Više liči na kuću ili jaje, nego na konja, ali nema veze, napisao sam ispod, tako i oni - izjavio je Vučić koji je posle povratka iz Berlina pošao u Sarajevo na sastanak premijera Zapadnog Balkana i potom pričao kako će dijalogom spuštati tenzije i s kolegama iz BiH, Crne Gore i Albanije razgovarati o izgradnji auto-puteva.

Advokat Sava Anđelković, koji ima veliko iskustvo u međunarodnom pravu i procesima, daleko je precizniji i kaže da način na koji Priština postupa nije skladu sa međunarodnim tekovinama.

Dogovor ili arbitraža

- Imovina na Kosovu zakonski pripada svim ljudima teritorije bivše Jugoslavije. Ona je trebalo da bude predmet sukcesije. Ne možemo mi sada da iz imovine bivše SFRJ izdvajamo jedan deo i kažemo to pripada nama, bez ikakvog dogovora s ostalima. Ovaj problem s imovinom može da se reši na dva načina. Za zelenim stolom i pregovorima, a ako ne uspe, da se ide na arbitaržni sud za sukcesiju. Tu međutim nastaje problem, jer arbitražni sud postupa samo u slučajevima gde se države međusobno priznaju. Ovo je nesvakidašnji odnos u obligacionom pravu - objašnjava Anđelković.

Sve je u knjigama

- Ne može se tek tako konfiskovati nečija imovina. Postoji i velika privatna imovina na Kosmetu, sve je zapisano u zemljišnjim knjigama starim i po 200 godina. Imamo i preduzeća na Kosovu koja čine jednu celinu. To se svakako ne radi tako i nije u skladu sa srpskim i međunarodnim zakonima - kategoričan je Anđelković.

Imovinom plaćena podrška

Opozicioni kandidati za predsednika Srbije žestoko su se okomili na vlast povodom otimanja srpske imovine na Kosmetu.

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i predsednički kandidat, ukazao je da se na primeru otimačine srpske imovine vidi koliko je pogrešna politika da "EU nema alternativu".

- Ovim je stavljena tačka na višegodišnje laži veleizdajnika Vučića i Dačića koji su pregovarali u Briselu s prištinskim vlastima. Samo promena vlasti je garancija da će Srbija uspeti da pregovore iz Brisela premesti u UN, gde imamo podršku Rusije i Kine - zaključio je Stamatović koji je Vučića nazvao raspikućom.

Kasno Vučić na Mustafu viče

Istog dana kada je Priština prisvojila srpsku imovinu u Sarajevu su večerali premijeri Zapadnog Balkana. Lokalni mediji preneli su da je sve navodno bilo na rubu incidenta, te da je Aleksandar Vučić u restoranu digao ton na kosovskog premijera Isu Mustafu. Niko, međutim, nije napustio ni večeru ni skup, a mediji su preneli i je premijer Vučić po dolasku rekao da se uželeo sarajevskih ćevapa.

Saša Janković je naveo kako je očigledno da je Vučić "predizborni sastanak s nasmejanom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel platio državnom imovinom i još jednim priznanjem nezavisnosti Kosova".

Istovremeno je Vuk Jeremić rekao da je Priština zvanično prisvojila imovinu Srbije na teritoriji pokrajine, a da Vučić to nije smeo ni da pomene kancelarki Angeli Merkel na sastanku u Berlinu.

Istog je mišljenja i predsednički kandidat Boško Obradović iz Dveri.

Odgovorila im je Srpska lista koju u pokrajinskoj skupštini većinom čine poslanici naprednjaka i njihovih koalicionih partnera.

Oni su optužili Jankovića da se raduje potezima Prištine te "otvoreno stavlja u službu lidera ekstremističkog albanskog pokreta".

Međutim, u tom saopštenju oni se nisu bavili otetom imovinom.

Marko Đurić, potpredsednik SNS-a i šef Kancelarije Vlade Srbije za KiM, optužio je opozicione kandidate da ne reaguju osudom i kritikom Prištine, nego napadima na sopstvenu vladu i državu.

Opozicioni prvaci postavili su potom pitanje da li šef kancelarije za KiM na dan otimačine srpske imovine ima pametnija posla nego da piše na Tviteru protiv njih.

DJB: EU žmuri na pljačku

Opozicioni pokret Dosta je bilo predsedničkog kandidata Saše Radulovića ukazao je da EU opet žmuri na pljačku srpske imovine.
Kada je Priština konfiskovala Trepču, Radulović je uputio u Brisel i svim članicama EU pismo upozorenja.
"Niko nije reagovao i otimačina se nastavlja. EU ne samo da toleriše otimačinu, već aktivno podržava katastrofalnu vlast Aleksandra Vučića učestvujući u njegovoj predsedničkoj kampanji", saopštio je DJB.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online