Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.03.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

Pravimo auto-put za veliku Albaniju

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović još jednom je istakla važnost izgradnje auto-puta od Niša do Prištine, koji će, kako kaže, povezati 100.000 građana Topličkog okruga s Koridorom 10, Srbe s Kosova sa Nišom i Srbe sa Albancima. Reč je o projektu EU i Srbije, u kojem će "77 kilometara koštati 800 miliona evra", a "gradiće ga naše firme i naši radnici". Srbi s Kosova ne misle da je ovaj put za njih prioritet.

commons.wikimedia.org/Carlo.Z
Od Kosova do Albanije već je napravljen auto-put (Foto: Ilustracija)


- U vreme kad ljudi izvršavaju samoubistva zbog gladi i nemaštine u fabrikama gde ne primaju plate 15 i više meseci, država ulaže u put koji sve i da krene da se radi neće biti gotov za najmanje šest godina - ocenjuje Dejan Nedeljković, građanin sa severa Kosova.

- Da ne govorim da su hiljade kilometara puteva, magistralnih i regionalnih, u očajnom stanju sa višedecenijskim rupama i tako dalje. Postoje mnogo veći problemi u Srbiji od puta za Tiranu. Juče je bila godišnjica početka bombardovanja, deca i narod su sve bolesniji od osiromašenog uranijuma, a lečimo ih SMS-om umesto da država pomogne. I sve dok se ne reši status Srba na KiM, na najpovoljniji način za nas koji živimo ovde i da te dogovore albanska strana ispuni, ne bi trebalo počinjati bilo kakvu izgradnju puteva. Putevi spajaju ljude i svakako treba da ih bude, ali sada nije vreme za to - ističe Nedeljković.

Zaduživanje bez potrebe

- Ovim zaduživanjem, svaki stanovnik Srbije bi se zadužio oko 150 evra, odnosno svaka srpska porodica sa 600 evra. Kako ministrka misli da zaduži porodicu na primer onog radnika Goše, koji se obesio jer nije imao šta da jede? Da li nas je NATO baš zadužio za toliko žrtvovanje - pita Aleksandar Đikić.

Aleksandar Đikić, predsednik Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice, smatra da izjava ministarke "zahteva da se dobro zamislimo o posledicama ovakvog vladanja Srbijom", ta da je reč o "ogoljenom antidržavnom delovanju."

- Laž je da će put povezati 100.000 građana Topličkog okruga sa Koridorom 10, jer su građani Prokuplja već na Koridoru. Eventualno će povezati oko 17.000 građana Kuršumlije, ako ih je toliko ostalo zahvaljujući katastrofalnom putu koji ih povezuje s Prokupljem i Blacem. Kako ministarka misli da će put povezati Srbe s Kosova i Niš, kada Srbi iz Kosovskog Pomoravlja imaju put ka Preševu, odnosno Vranju i Leskovcu, a Srbi sa severa ni ne prolaze tuda. Takođe, auto-put Niš-Priština se ne nalazi u prostornom planu, pa je nejasno zašto ministarka spominje Merošinu ili bilo koje drugo naselje na tom putu. A sintagma o povezivnju Srba sa Albancima putem Niš-Drač, ne može da se prokomentariše pristojnim rečnikom - kaže Đikić.

Zajedno da živimo i radimo

Ministarka Mihajlović je saopštila da trasa novog auto-puta ide od Niša preko Meroštine, a onda preko Prokuplja i Kuršumlije do Merdara, zatim preko Podujeva do Prištine.

- Politički gledano, ovo je prvi projekat na kojem bi Srbi i Albanci trebalo da rade zajedno. Auto-put od Niša do Prištine pokazaće da nema boljeg načina za saradnju i očuvanje stabilnosti od infrastrukture. Svima je dosta sukoba, moramo zajedno da živimo i radimo - smatra Zorana Mihajlović.

On podseća da auto-put od Drača do Prištine, tačnije do Lužana koje se nalazi 18 kilometara od Podujeva, već postoji.

- Odatle se jedan krak gradi prema Medveđi, čime bi se prostor velike Albanije povezao. Zato auto-put neće doprineti razvoju Topličkog okruga, već iseljavanju srpskog stanovništva. Neće povezivati Srbe sa KiM i Srbe iz Niša, već glavnu luku NATO-a na Jadranu, sa jedinicama NATO-a u Rumuniji i Bugarskoj, što je interes NATO-a, a ne Srbije. I ako je u pitanju interes NATO-a, neka on to i sagradi. Po čemu ministarka smatra da bi Srbija trebalo da se zaduži 800 miliona evra za nešto što je u interesu mnogo bogatijih i moćnijih zemalja? Politički gledano ovo bi bio fijasko, a ne unapređenje odnosa Srba i Albanaca - zaključuje Đikić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online