Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.03.2017.
09:01
Tanjug, Vestionline A

Srpski general o ruskim borbenim avionima: "Migovi" nisu slatkiši

"Dolazak prvih ruskih aviona MiG-29 u Srbiju može se očekivati narednih nedelja, ali u vezi sa konkretnim datumom ne treba vršiti medijski pritisak", izjavio je general Bojan Zrnić, član Srpsko-ruskog komiteta za vojnotehničku saradnju.

youtube.com/Dobro Jutro - Jovana & Srđan
General Bojan Zrnić: Nismo imali novca pa smo pitali Ruse

- Mislim da će se to desiti u sedmicama pred nama. To je zahtevan posao, to su ipak borbeni avioni, nisu to slatkiši, zahtevaju duboke procedure koje moraju da budu poštovane, zato ne treba praviti medijsku presiju da se saopšti tačan datum dolaska - rekao je Zrnić u intervjuu za "Sputnjik".

On je napomenuo da je to pitanje sada na nivou tehničke realizacije, očekujemo da se sve administrativne procedure u Ruskoj Federaciji završe "brzo, vrlo brzo", jer su ruske kolege posvećene tom poslu, a ugovori su potpisani.

Upitan koliko srpskoj avijaciji znači dolazak ruskih aviona i zašto baš MiG-29, Zrnić je rekao da je Srbija dugi niz godina imala problem kontrole i zaštite vazdušnog prostora, zbog čega je prvi izbor bila nabavka novih aviona.

- To su veoma skupi sistemi, jer pored samog aviona morate da nabavite kompletan paket logističke podrške da bi se avion uopšte eksploatisao, uz to ide i novi arsenal ubojnih sredstava. To je za naš vojni budžet bila nemoguća misija. Zato se naša država obratila rukovodstvu Ruske Federacije da razmotri donaciju kojom bismo dopunili eskadrilu, jer imamo samo četiri aviona MiG-29 - napomenuo je Zrnić.

On je dodao da je još važnije što je dogovoren paket kompletne logističke podrške životnom ciklusu aviona, pa će oni u najmanju ruku ostati u eksploataciji 13 godina.

- Takođe smo ugovorili prelazak na održavanje prema stanju, to znači da im možemo dodatno produžimo životni vek - istakao je Zrnić.

Srbija dobija i tenkove

Na konstataciju da se, zbog atraktivnosti "migova" negde izgubila informacija da treba da dobijemo i tenk T-72 i druga oklopna izviđačka vozila, on je rekao da je Srbija iskazala molbu da se razmotri mogućnost i eventualne tehničke pomoći za sredstva kopnene vojske.

- Trenutno se razmatraju opcije za koje očekujemo da će imati povoljan ishod, da bismo pre svega unapredili vatrenu moć i oklopnu zaštitu naših oklopno-mehanizovanih jedinica i da bi porastao kapacitet izviđačkih jedinica kroz sredstva koja bi u narednom periodu bila isporučena - kaže Zrnić.

On je dodao da se tokom aprila očekuje dolazak delegacije radi nastavka razgovora o velikoj pomoći u sredstvima ratne tehnike za kopnenu vojsku.

- Ruska strana sa pravom insistira da nema konkretnih objava dok se ne postigne dogovor o dodatnoj vojnotehničkoj pomoći - napomenuo je Zrnić.

On je ukazao da Vojska Srbije i dalje ima veliki broj sredstava ratne tehnike poreklom iz Sovjetskog Saveza, a u novije vreme se takođe opremala i savremenim sredstvima naoružanja kao što su helikopteri Mi-17.

- Kompletna lovačka avijacija je poreklom iz SSSR-a. To je potpuno logična percepcija, kvalitet ruskog naoružanja je dokazan u praksi kod nas i širom sveta. Zadovoljstvo dolazi iz dva pravca, imamo tu emocionalnu vezu sa Rusijom kroz tradiciju prijateljstva, ali imamo i suštinski dokaz da je to vrlo kvalitetno naoružanje - rekao je Zrnić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online