Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 03.04.2017.
18:01
Đ. Barović - Vesti A

Radenko Stančić iz Švajcarske o prebijanju britanskog pilota: Ubijenu decu ne praštam

Radenko Stančić (54), Srbin iz Lucerna, a rodom iz Loznice, poslednjih nekoliko dana je glavna vest u svim domaćim medijima i društvenim mrežama posle incidenta koji se dogodio u četvrtak u jednom kafiću u centru Ciriha kada je pretučen bivši pilot NATO-a iz Velike Britanije.

A. Čukić
Heroj kafanske tuče: Radenko Stančić

Pošto se prašina malo slegla, a posle niza izmišljenih razgovora sa njim, Stančić za "Vesti" otkriva šta se zapravo dogodilo, jer, kako tvrdi, mediji su umnogome "prenaduvali" celu priču.

- Ne mogu da se odbranim od telefonskih poziva, kako naših ljudi iz svih krajeva sveta, tako i novinara. Prijatelji mi javljaju kako sam izjavljivao ovo i ono, ali "Vestima" ću prvima ispričati pravu istinu - kaže Stančić, koji je u subotu stigao u Srbiju kako bi glasao. Kaže, protiv njega nije podignuta nikakva prijava, mada će ove nedelje, po povratku u Švajcarsku, najverovatnije otići u policiju kako bi ispričao svoju verziju događaja.

Čestitke hrvatskih carinika

Stančić kaže da ga je, dok je prelazio hrvatsko-srpsku granicu, hrvatski carinik pozvao u stranu.
- Svašta mi je prošlo kroz glavu, ali on je to uradio da bi mi čestitao. Pa čestitali su mi i Albanci, Muslimani. Svi naši narodi trpe NATO zulum. Doduše, na srpskoj granici mi niko ništa nije rekao. Mislim da me nisu ni prepoznali - kaže naš sagovornik.

- Engleski pilot je istog dana otputovao u Englesku, ali je prethodno dao izjavu policiji da ne zna zbog čega je udaren, a ja ću po preporuci advokata takođe da dam izjavu i opišem šta se zaista dogodilo i da je ceo događaj veoma preuveličan - kaže Stančić, koji je punih 47 godina na privremenom radu u inostranstvu.

Prvobitno je živeo i radio u Nemačkoj, a zatim se preselio u Švajcarsku. U Lucernu je jedno vreme držao dve diskoteke, radio za jednu nemačku firmu.

Mada su mediji nadugačko i naširoko opisivali događaj iz kafića u kome je u četvrtak pre podne pretučen britanski pilot, on priznaje da je sve trajalo svega nekoliko minuta.

- Mislim da je bilo oko 9.45. Sa prijateljom sam sedeo u bašti jednog kafića u blizini Generalnog konzulata Srbije i u jednom trenutku sam čuo kako gosti sa susednog stola počinju glasnije da pričaju tako što je jedan od njih spomenuo rat i Slobodana Miloševića. To me je i zainteresovalo jer je to govorio čovek mojih godina. Pričao je na nemačkom, ali sa vidnim engleskim akcentom. Onda je počeo da objašnjava tom čoveku pored da je 1999. godine bio pilot Velike Britanije i da je učestvovao u NATO bombardovanju Srbije i da su tada trebali još više da unište Srbiju. Nisam mogao da verujem svojim ušima. Prišao sam im, izvinio se i pitao ga da li je to zaista tako. Pogledao me je sa prezirom i potvrdio, ali i počeo da se dere da su Srbi seratori, da su govna i da je trebalo još više da ih bombarduju. U tom trenutku sam se setio sve one dece koja su tokom ovih meseci 1999. godine nedužna poginula, a posebno male Milice Rakić koja je skončala svoj mali, nedužni život na noši, a da nije ni počela da ga živi. On je ustao i počeo da arlauče na mene. Tu mi je pao mrak na oči, jer moja kćerka je Miličino godište - u jednom dahu priča Stančić.

Humanost na delu

Radenko objašnjava da je uvek bio patriota i da to nikada nije krio, a najviše je dokazivao pomažući svoj narod.
- Dok je trajao rat u Bosni ja sam organizovao i dopremio na Pale konvoj sa medicinskom opremom vredan tadašnjih milion maraka. Tokom NATO bombardovanja sam ili učestvovao u protestima po Švajcarskoj ili dolazio u Srbiju da bih i tako dao podršku svom narodu - kaže Stančić.

Njegov advokat je, pošto je priča o čoveku koji se osvetio pilotu NATO-a za 1999. godinu zapalila društvene mreže, otišao u policiju i tamo saznao da je taj Englez imao lakše telesne povrede, ali i da je odmah otputovao u svoju domovinu.

- Meni se telefon bukvalno usijao. Kao da sam se obračunao sa celim NATO paktom. Zovu da mi čestitaju, zovu da mi nude pomoć, pa čak su neki rekli i da će organizovati prikupljanje pomoći za moju odbranu. Preko "Vesti" bih zamolio sve da ništa ne rade, posebno da ne učestvuju u skupljanju novca, jer mi to ne treba. Imam dovoljno da sebi mogu da platim advokata, odnosno da sam rešim ovaj problem - kaže na kraju Stančić.

Susret sa Del Ponteovom

Radenko Stančić nam otkriva i da se pre nekoliko godina susreo lično i sa Karlom del Ponte.
- Ugledao sam je u jednom hotelu i prišao. Rekao sam joj da sam Srbin, a ona mi je odmah uzvratila da joj je jasno da je većina Srba mrzi. Objasnio sam joj da je to zato što je optuživala samo pripadnike našeg naroda, a ona mi je rekla da bi to, da nije ona, uradio neko drugi i da su naši političari imali priliku da se odbrane. Kazao sam joj doslovce: "Gospođo, kako se odbraniti kada te kadija i tuži i sudi?" Na kraju je pristala i da se slikamo - priseća se Radenko.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.04.2017. 00:58
Sad Radenka tako bole ova tri prsta,nemoze ih skupa sastavit,on bi to inace uradio,posto zna da su tri slozena prsta pravi Srbski simbol.Ipak zasluzio je da bude nagradjen i da prste sastavi kad ga prodju bolovi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online