Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.04.2017.
20:20
rs.sputniknews.com A

Opravdani strah: Čiji je srpski univerzitet na Kosovu?

Iznenadna najava Prištine da bi uskoro mogli da počnu razgovori o formiranju Zajednice srpskih opština, za deo Srba koji rade u institucijama kao što je pravosuđe, zdravstvo i obrazovanje stvorila je bojazan da će pasti "u šake" sistema Kosova.

Tanjug
Šta će formiranje ZSO doneti Srbima na Kosovu?

Strah da bi mogli da budu izmanipulisani od strane Prištine reflektovala se u vidu apela nastavnika i saradnika koji je osvanuo na sajtu Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici. U njemu se, da parafraziramo, izražava bojazan da bi srpski univerzitet na Kosovu i Metohiji mogao da bude "izvađen iz svog matičnog sistema - države Srbije".

Odakle ovakav strah?

Dušan Čelić, profesor Pravnog fakulteta sa Kosmeta, za Sputnjik objašnjava da je okidač za apel bio rasprava koja se vodila o visokom obrazovanju u Skupštini Kosova, gde se insinuiralo da bi ZSO mogla da bude ubuduće zadužena i za "red i poredak" u ovim vitalnim srpskim institucijama. I za to navodi sledeće argumente:

- Mi smatramo da je naš osnivač država Srbija, kako i piše u važećem Zakonu o visokom obrazovanju. Dakle, mi se protivimo da ta prava sa Republike Srbije pređu na Zajednicu srpskih opština, jer, kao što znamo, prema Briselskom sporazumu, zajednica srpskih opština neće delovati u okviru pravnog sistema Republike Srbije, nego u okviru pravnog sistema nepriznate države Kosovo.

On kaže da je njihov strah opravdan jer se ne zna tačno kako će ZSO faktički da izgleda.

- ZSO ne postoji u Ustavu Srbije niti u Zakonu o lokalnoj samoupravi Srbije. Prosto, taj pojam, pod tim nazivom, ne postoji u pravnom sistemu Srbije, što bi drugim rečima značilo da bi naš univerzitet prestao da bude institucija Republike Srbije, a postao bi institucija takozvane Republike Kosovo - objašnjava on.

Čelić kaže da bi se tako otvorilo hiljadu pitanja, od zaposlenih, pa do toga šta će pisati na diplomama. To bi mogao da bude uvod u gašenje našeg univerziteta na Kosovu, kaže on, dodajući da će im neko od nadležnih objasniti kakav će položaj imati ubuduće i da očekuju da će im se neko iz Beograda obratiti po ovom pitanju.

I ranije bilo pokušaja manipulacije

Oliver Ivanović, lider GI SDP, kaže da se ovako nešto dešavalo i ranije i da je bilo pokušaja manipulacije sa srpskim zdravstvom i školstvom, ali napominje da je ZSO zapravo tu da baš to i spreči.

- Iz tog razloga i naša osetljivost, pa neki put i preosetljivost da će se ono što je zapisano i u Ahtisarijevom planu i u Ustavu Kosova izvrgnuti ruglu, to jest, da će se zaobići svaka obaveza. To smo imali i sa vojskom Kosova, ali to nije prošlo jer postoji ustavna obaveza da se Srbi zaštite od majorizacije. Sada na mala vrata hoće da uvedu Mitrovički univerzitet, koji je zapravo izmešteni prištinski, pod jurisdikciju njihovog Ministarstva obrazovanja - kaže Ivanović.

On napominje da se mi sa tim nismo ni ranije slagali, da su zato i vođeni briselski pregovori, jer je obrazovanje jedna od vitalnih oblasti društvenog života za opstanak Srba na Kosmetu. 

- Upravo zato i težimo ZSO, jer bi jedan od prioriteta Zajednice bilo upravo obrazovanje. Priština pokušava da u ovom intermecu iskoristi da definiše neke institucije kroz njihove zakone, da bi kasnije mogli da se brane kada ZSO bude formirana - smatra Ivanović.

Priština bi mogla da počne sa pregovorima o formiranju ZSO već naredne sedmice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online