Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.04.2017.
08:17
Tanjug A

Turci najavili: Erdogan dolazi u Srbiju

Srbija je za Tursku strateški partner koji ima ključnu ulogu za mir, stabilnost i razvoj celog regiona, a naš predsednik je odmah čestitao vašem na pobedi, kaže turski ambasador u Beogradu Tanžu Bilgič.

Tanjug
Vučić pozvao - Erdogan prihvatio poziv: Tanžu Bilgič, ambasador Turske u Srbiji

On kaže da danas između Turske i Srbije nema značajnijih političkih problema.

- U poslednjih nekoliko godina tursko-srpski odnosi su napredovali na svim poljima. Tokom čitavog tog perioda čelni ljudi Turske i Srbije izražavali su iskrenu političku volju da neguju odnose između dveju zemalja i da takvu perspektivu otvore za naše narode. Predsednik Erdogan je telefonom čestitao premijeru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima čim smo saznali rezultate. Tokom tog razgovora premijer Vučić je našeg predsednika pozvao u posetu Srbiji i poziv je prihvaćen. Verujem da će ta poseta dati novi podsticaj postojećim odličnim bilateralnim odnosima - kazao je Bilgič.

Kako je istakao, sa ekonomske i pravne tačke gledista pripremljen je teren za brzu ekspanziju trgovinskih i ekonomskih veza. Iz godine u godinu trgovinski odnosi dve zemlje su u stalnom usponu, ali još ima prostora za znatno uvećanje obima trgovinske razmene. Poslovni krugovi u Turskoj i Srbiji su uvereni da se za kratko vreme može dostići nivo razmene od milijardu evra.

- Proces privatizacije koji je ovde u toku povoljan je za turske investitore. Velika je prednost Srbije što ima kvalifikovanu radnu snagu. POred toga, turskim investitorima pogoduje geostrateški položaj Srbije pri čemu mislim na Koridor 10. Zahvaljujući tim prednostima, pored poznatih investicija u sektoru tekstila, neke turske kompanije koje su među vodećim proizvođacima auto delova u svetu prošle godine došle su ovde da investiraju - kazao je Bilgič.

On je dodao da su došle i neke od značajnih turskih firmi iz sektora turizma i drvne industrije.

- Tu bih želeo da naglasim značaj pojavljivanja Halk banke na srpskom tržištu od sredine 2015. To je bio pun pogodak i prava prekretnica. Potpuno sam uveren da će Halk banka kao jedna od najjacih u turskom bankarskom sektoru umnogome unaprediti bankarski sektor u Srbiji i ekonomske odnose između naših zemalja - navodi Bilgič.

Na pitanje kako se on lično oseća u Srbiji, Biligič odgovara veoma prijatno jer su kulture i način života Srbije i Turske veoma slične.

- Beograd je svetski grad i ima bogat društveni život. Volim košarku i idem na sve Zvezdine utakmice Evrolige u Pioniru i Areni. Uživao sam i u nekoliko predstava na Beogradskom festivalu igre. Pokušavam da naučim srpski a pošto sam pre Beograda bio u Sankt Peterburgu pomaže mi što znam dosta reči iz ruskog. Ipak, najviše volim da učim iz tekstova vaših pesama iz osamdesetih. Ovih dana i u kancelariji i u kolima slušam neke pesme Riblje čorbe i Bijelog dugmeta. Tek sam počeo da upoznajem Srbiju - kaže turski ambasador.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online