Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.07.2010.
16:12 >> 18:52h
Tanjug A

Tomice, ako imaš morala, daj ostavku!

Poslanici SRS, NS i LDP zatražili su danas od ministra zdravlja Tomice Milosavljevića da podnese ostavku zbog hapšenja direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenada Borojevića i još šest osoba, osumnjičenih za primanje i davanje mita u iznosu od oko milion evra.

 Ostavka je moralni čin: Tomica Milosavljević
 

Poslanik NS Zlata Đerić, koja je u delu sednice Skupštine Srbije u kome poslanici od predstavnika vlasti traže informacije, pokrenula pitanje odgovornosti resornog ministra, rekla je novinarima da joj Milosavljević nikada nije odgovorio na ranije postavljana poslanička pitanja o snabdevačima citostaticima i da nije tačno da o tome ništa nije znao.


Ona je ispričala i lično iskustvo, da je posle 10 hemoterapija prekinula lečenje svog sina na Institutu za onkologiju, a posle konsultacija sa svetskim institutima i validnim bolnicama, koji su, prema njenim rečima, bili zaprepašćeni količinom propisanih citostatika.


"Jedan sam od roditelja koji je iskusio takvu zloupotrebu na dečjem odeljenju Instituta za onkologiju. Spremna sam da priložim dokumentaciju tužilaštvu o tome i da svedočim", rekla je Đerićeva i istakla da je Milosavljević,"ako ima imalo morala", do sada trebalo da podnese ostavku, sa čim su se složili i radikali i liberali.

Milosavljević: Opoziciji nije do istine


Ministar zdravlja Tomica Milosavljević ocenio je danas da su zahtevi pojedinih opozicionih stranaka da podnese ostavku destruktivni i usmereni na to da se poremeti stabilnost Vlade, a ne da se utvrdi istina i kazne odgovorni.

 

Milosavljević je ocenio da je reč o nameri opozicije da postigne političku korist i "izvuče jednu ciglu iz vladajuće koalicije".

 

"Ja lično ne mogu kao ministar zdravlja da snosim odgovornost za nečije pojedinačne propuste. Svaka zdravstvena ustanova ima organe upravljanja i procedure su veoma jasne i precizne i predviđaju pojedinačnu i kolektivnu institucionalnu odgovornost", kazao je Milosavljević.

 

On je napomenuo i da opozicija ima pravo, ukoliko nije zadovoljna radom ministra zdravlja, da zatraži njegov opoziv u regularnoj skupštinskoj proceduri.

 

Ministar zdravlja kritikovao je novinare zbog izveštavanja o hapšenju direktora Instituta za onkologiju i njegovih saradnika.

 

"Prozivanje po novinama da su davane dvostruke ili trostruke doze citostatika i da su deca time ubijana, mislim da je takvo izveštavanje neodgovorno", kazao je Milosavljević.

On dodaje da mu je nezamislivo da su mu takve tvrdnje neverovatne i nezamislive.

 

"Svakako da nije dobra vest hapšenje doktora zbog primanja mita. Mislim da treba sačekati izveštaje istražnih organa i postupati po zakonu", kazao je Milosavljević.

Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović rekao je da je "zgrožen i šokiran" činjenicom da je neko spreman da na takav način uzima novac u Srbiji, ali da je to posledica lošeg sistema u prethodnih 20 godina.


"To što je neki lekar davao duplu dozu citostatika detetu da bi mogao više lekova da nabavlja samo je pozicija sistema koji nije promenjen i koji se u mnogim svojim elementima održava kroz politiku kontinuiteta", rekao je Jovanović i dodao da je ministar dužan da podnese momentalnu ostavku i da uputi izvinjenje oštećenima.


Zamenik šefa poslaničke grupe SRS Aleksandar Martinović smatra da je posle hapšenja "jedini moralni čin" podnošenje ostavke, koju, kako je objasnio, Milosavljević treba da podnese i zbog veoma lošeg stanja u zdravstvu Srbije.
 

Međutim, poslanici iz stranaka vladajuće većine poručili da je od ostavke mnogo važnije da se država na pravi način bori sa kriminalom i korupcijom.


Šef poslanika SPS-JS Branko Ružić je rekao da je pitanje moralne odgovornosti određenog ministra pitanje na kome opozicija može da insistira zbog dobijanja političkih poena, ali da je mnogo važnije da se zloupotrebe razotkriju i kasnije u procesu razreše.

Dačić: Akcija "Kraba" se nastavlja
 

Ivica Dačić kaže da je u toku istraga u još nekim farmaceutskim kućama, kako bi se utvrdilo da li su umešane u podmićivanje lekara sa Instituta za onkologiju.


Dačić je precizirao da je akcija "Kraba" u toku i da se istraga nastavlja, navodeći da ne može da da više detalja o nalazima policije.

 

Povodom naslova i napisa u pojedinim medijima o ovom slučaju oglasio se etički komitet Srpskog lekarskog društva koji smatra da se javnost neopravdano uznemiruje jer je ceo slučaj u fazi istrage.

 

Ministar policije Ivica Dačić rekao je i da su policije nekoliko stranih država kontaktirale kolege iz Srbije povodom istrage u farmaceutskim kućama, navodeći da se radi o međusobnoj razmeni podataka u vezi podmićivanja zdravstenih radnika.

"Najvažnije je da smo, otkako je formirana Vlada Srbije, došli u poziciju da se na pravi i hrabar način država bori sa kriminalom i korupcijom, a najveća zasluga za to je na MUP-u. To je najvažnije, jer su se ranije afere proizvodile i rešavale u medijima, a sada se one rešavaju", istakao je Ružić.


Lider JS Dragan Marković smatra da je hapšenje lekara "velika sramota za zdravstvo u Srbiji", ali je istakao da ministar Milosavljević ne može da zna da li će neko od direktora instituta, klinika i domova zdravlja da napravi neko krivično delo.


"Neko je hteo da zaradi na pacijentima koji u 90 odsto slučajeva ne mogu da prežive. Potrebno je da se odredi opšta kaznena mera i da to bude škola za druge koji su pokušali, ili rade ono što su radila lica koja su uhapšena", rekao je Marković.


Šef poslaničke grupe PUPS-a Moma Čolaković je kazao da je informacija o hapšenju lekara sa Instituta za onkologiju "iznenađenje za sve" i da zaslužuje posebnu pažnju organa koji se time bave, a da Ministarstvo zdravlja treba da preduzme odgovarajuće mere da se takvi slučajevi više ne bi dešavali.


Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je ocenio da je hapšenje Borojevića "velika sramota" za zdravstvo.


Neko je hteo da zaradi na pacijentima koji u 90 odsto slučajeva ne mogu da prežive. Zato bi trebalo da se odredi opšta kaznena mera i da ta mera bude škola za one koji pokušaju da rade ono što su radili uhapšeni, izjavio je Marković.


On je ocenio da "ne može ministar zdravlja da zna da li će neko od direktora instituta, klinika i domova zdravlja i kada da napravi neko krivično delo".

Srpsko lekarsko društvo: Ako krivica nije dokazana ne treba blatiti instituciju

 

Povodom naslova i napisa u pojedinim medijima o ovom slučaju, Slobodan Savić, predsednik etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva, kaže da je to neopravdano uznemiravanje javnosti jer je ceo slučaj u fazi istrage.

 

“Ukoliko nema dokazane krivice, nedozvoljivo je na bilo koji način blatiti neku instituciju koja ima dugogodišnju tradiciju u pružanju zdravstvene usluge pacijentima, i to onim najtežim pacijentima", rekao je on.

 

"Mislim da takav stav novinara i takav način pisanja o toj instituciji jednostavno nije primeren novinarskoj profesiji”, kazao je Savić.

 

Ukoliko sumnje budu dokazane, onda ovi lekari neće moći da se bave časnom lekarskom profesijom, zaključuju u Srpskom lekarskom društvu.

 Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović kaže da svako ima pravo na pošteno suđenje i da je najvažnije da se utvrdi istina. Ona kaže da građani treba da budu oprezni oko upotrebe lekova van liste.

A u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, povodom navedenih razloga za privođenje njihovih kolega smatraju da niko svojom funkcijom i položajem u zdravstvenom sistemu ne može biti izuzet od preispitivanja regularnosti svoga rada.

Svi zaposleni u Institutu, navedeno je u saopštenju, uložiće maksimalan napor da i dalje na najbolji mogući način svojim radom obezbede sve potrebne uslove za lečenje pacijenata u skladu sa važećim standardima i protokolima.

Policija je juče uhapsila direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenada Borojevića i još šest osoba zbog sumnje da su izvršili krivično delo primanja i davanja mita u iznosu od oko milion evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online