Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.04.2017.
13:13
Danas A

Objekti u Savamali izbrisani iz katastra pre rušenja?

Republički geodetski zavod (RGZ) je i pre rušenja 12 objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskoj četvrti Savamala, 24. aprila 2016. godine, iz baze podataka izbrisao objekte u čitavoj Hercegovačkoj ulici na čijem lokalitetu je predviđena izgradnja "Beograda na vodi", piše list "Danas".

A. Čukić
I dalje nema odgovora na pitanja o Savamali: Porušeni objekti u Hercegovačkoj

Prema informacijama tog lista, svi objekti iz te ulice izbrisani su iz katastra nepokretnosti zbog čega se ispostavlja da na dan rušenja prema RGZ-u ništa od objekata nije srušeno, jer ništa nije ni postojalo.

Građanin Dragan Marić je u novembru prošle godine putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja zatražio kopije listova nepokretnosti u Hercegovačkoj ulici na dan 24. april, a RGZ je odgovorio da oni te podatke nemaju u svojoj bazi, piše Danas, navodeći da je imao uvid u taj odgovor.

- U bazi podataka RGZ Opštine Savski venac ne postoje podaci, ne samo za Hercegovačku 4, nego i za sve ostale. U zahtevu sam ciljno naveo datum rušenja 24. april 2016. - rekao je Marić za list i dodao da je odgovor RGZ-a dokaz da su dali odgovor sa lažnim podacima ili su podatke stvarno uništili.

To ne bi bila prva pritužba na rad službe za katastar u vezi sa slučajem Savamala. Naime, preduzeće Transport Peroni d.o.o, čiji su neki objekti srušeni te noći, a poslednja tri u avgustu i septembru, već je podnelo pritužbu zaštitniku građana u vezi sa postupanjem Službe za katastar nepokretnosti Savski venac, i taj postupak je u toku.

Marić je najavio da će posle konsultacija sa zaštitnikom građana podneti krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe iz RGZ, kao i građansku tužbu Višem sudu u Beogradu.

Vršilac dužnosti zaštitnika gradjana Miloš Janković potvrdio je za list da je postupak oko toga već u toku i da će po okončanju procedure Zaštitnik građana doneti akt.

- Reč je o tome da su zaista tamo postojali objekti, bili su upisani u katastar. U jednom momentu službeno lice katastra je izašlo na lice mesta i snimilo stanje. Jedan dan nakon toga, vlasnik tih objekata u Hercegovačkoj, koji ih je ofarbao u crveno i žuto, daje izjavu televiziji i u pozadini se vide objekti. Menja se u međuvremenu stanje, na osnovu nalaza tog lica iz katastra, navodno nijedan objekat ne postoji, svi su porušeni. Zatim investitor dobija rešenje kojim se omogućava raščišćavanje terena i šuta. U momentu kad su izašli na teren da čiste, vlasnik se usprotivio rušenju ofarbanih objekata. Pozvana je policija, a u policijskom zapisniku je konstatovano samo da je problem između onih koji hoće da ruše i vlasnika objekta, kao i da tu postoje dva objekta određenih dimenzija. Očigledno je da virus propusta u radu policije, tužilaštva i rada pod diktaturom nije zahvatio samo jedan državni organ, problem je mnogo, mnogo veći - istakao je Janković.

U noći između 24. i 25. aprila prošle godine porušene su zgrade u Savamali, u Hercegovačkoj ulici u Beogradu. Grupa maskiranih ljudi porušila je objekte bagerima, a presretala građane koji su prolazili tuda, oduzimala im telefone i maltretirala ih. Građani su pozivali policiju, ali ona nije reagovala.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online