Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.04.2017.
18:55
Tanjug A

"Ne vršiti pritisak zapaljivim izjavama o promeni granica na Balkanu"

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han kaže da je Srbija na dobrom putu i da uskoro očekuje otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima. On je poručio da su neprihvatljive i kontraproduktivne izjave pojedinih lidera u regionu kojima prizivaju promenu granica.

Tanjug
Pohvale za Srbiju: Ivica Dačić i Johanes Han

Komesar Han je nakon razgovora sa šefom diplomatije Srbije Ivicom Dačićem izjavio da ne sme biti odlaganja u procesu pridruživanja.

- Uvereni smo da će nova poglavlja biti ubrzo otvorena. Svaka mogućnost se mora iskoristiti kako bi se zadržali zamah i dinamika ovog procesa. Srbiju želim da pohvalim i zbog liderstava u oblasti regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa - rekao je on novinarima.

Han je izrazio razočarenje zbog "zapaljivih izjava pojedinih lidera u regionu" i upozorio da se takve izjave mogu "obiti o glavu" onima koji ih izgovaraju.

- Želeo bih da izrazim svoju razočaranost, čak i iznerviranost, zbog zapaljivih izjava pojedinih lidera u regionu. Takve poruke, koje mogu da se shvate kao mešanje u unutrašnja pitanja susednih zemalja i prizivaju menjanje granica, nisu prihvatljive i više su nego kontraproduktivne - naglasio je Han.

On je naveo da Evropljani imaju jak interes da u regionu vladaju mir, stabilnost i prosperitet, navodeći da se to može postići jedino uz dobrosusedske odnose i zajednički rad.

- Ako neko misli da ovakve izjave mogu da stvore pristisak na EU, to je velika grešaka. To se lako može "razbiti o glavu" pošiljaocu tih poruka - rekao je Han.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, evropski komesar očekuje da se delegacije uskoro ponovo sastanu. Izostanak sastanaka i na političkom i na tehničkom nivou još od februara Han pripisuje zauzetosti zbog izborne kampanje u Srbiji, ali veruje da je u interesu svih da se nastavi dijalog i da naredni sastanak bude veoma brzo.

O protestima

Upitan da prokomentariše proteste koji se nakon predsedničkih izbora održavaju u Srbiji, komesar Han je izjavio da se od svih zemalja kandidata očekuje da obezbede mogućnost svima da izraze svoja viđena i eventualne zabrinosti.

- Pravo svih je da budu u mogućnosti da demonstriraju ako se to sprovodi na miran način. Mislim da je zadatak vlast da reaguju na adekvatan način i razmotre pitanja sa narodom. Zemlji je potreban ujedinjeni pokret usmeren ka njenoj evropskoj perspektivi. U tom cilju smatram da su vlasti u kontaktu sa demonstrantima i da će pokušati da razjasne i reše stvari - zaključio je evropski komesar za pregovore o prošifrenju Johanes Han.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online