Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 06.05.2017.
01:07
slobodnaevropa.org, Vestionline A

Koga Beograd plaši "velikom Albanijom"?

Oštre reakcije iz Beograda i optužbe na račun političara iz Prištine, Tirane i Skoplja da zajedno rade na ostvarivanju "velikoalbanskih" ciljeva, kao i nova upozorenja na pretnje po mir i stabilnost Balkana. Ovo bi, uz propratne zapaljive novinske naslove, bio odgovor Srbije na prošlonedeljna zbivanja i poruke iz susedstva.

Reuters
 

Izjave najviših beogradskih zvaničnika stižu kao odgovor na poruke lidera iz Albanije i Makedonije, ali i sa Kosova, sa kojim su odnosi zaoštreni nakon što je francuski sud odbio da izruči Srbiji bivšeg lidera OVK Ramuša Haradinaja. Sva ova zbivanja zvaničnici gotovo horski povezuju u "zajedničku i organizovanu akciju velikoalbanskih političara, koji rade protiv Srbije".

Optužbe na račun Skoplja za učešće u "velikoalbanskom projektu" počele su još komentarima političara i analitičara u specijalnim emisijama u Srbiji u noći upada pristalica VMRO-DPMNE u Sobranje. Predsednik Sobranja Talat Džaferi označen je kao "problematičan" zbog toga što je funcioner stranke DUI. Nije, međutim, spominjana činjenica da je bio ministar odbrane u Vladi Nikole Gruevskog.

Reakcije Beograda zaoštrene su kada je lider SDSM Zoran Zaev, u intervjuu srpskom tabloidu "Kurir", izjavio da su Srbi i Makedonci bratski narodi, ali i da je u Srbiji na vlasti "nacionalističko rukovodstvo Aleksandra Vučića, koje mnogo uči od Gruevskog”.

Većina medija je kao prvu vest prenela pisanje “Blica” da je Vojnobezbednosna agencija zaplenila veliku količinu oružja na jugu Srbije, koje je, kako navodi taj list, "ilegalno trebalo da se transportuje u Makedoniju, a pretpostavlja se da je bilo namenjeno stranačkoj infrastrukturi najvećih albanskih partija čiji su funkcioneri učestvovali u oružanim sukobima u Makedoniji i na Kosovu".

Međutim, u VBA nisu potvrdili ove informacije.

Stvari su otišle još dalje kada je kosovski list "Gazeta ekspres" preneo da je bivši lider OVK Ramuš Haradinaj, po povratku iz Francuske, uputio Vučiću poruku da se "ne igra sa Albancima" i da se "ne kači s njim".

Vučić je uzvratio da ga ne brinu "opasni ljudi", poput Haradinaja, već ćutanje Evrope na ono što u poslednje vreme poručuju Albanci, a što se "ne može drugačije razumeti nego kao pretnje cepanjem granica u rušenjem na Balkanu".

Analitičari smatraju da "Albanija ne može da teži projektu velike Albanije ukoliko nema podršku NATO-a i zapadnih zemalja, a sigurno je sada nema, pa je to jedna ishitrena reakcija koja nema podlogu u realnosti".

Stručnjaci smatraju da političke elite u svim zemljama Zapadnog Balkana pribegavaju generisanju nacionalizma zarad jednog cilja - održanja na vlasti.

Zato bi prostor Zapadnog Balkana trebalo staviti pod jedan kišobran koji bi, sa jedne strane garantovao članstvo u Evropskoj uniji, a istovremeno pomogao tranziciju jer ove zemlje trenutno nisu u mogućnosti da zadovolje sve kriterijume i standarde koji su pred njima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online