Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.05.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

Kralj laži preti Balkanu

Srbija će se obratiti Ujedinjenim nacijama zbog izjave šefa verifikacione misije Oebsa na Kosovu i Metohiji, Vilijama Vokera, da radi na projektu stvaranja velike Albanije.

EPA/Alban Bujar
Izmislio maskar: Vilijam Voker u Račku 16. januara 1999

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović smatra da to nije "projekat kojim se "flertuje"" uoči (kosovskih) izbora, već nešto što postoji:

- Projekat velike Albanije nije samo problem Srbije. Uključuje teritoriju nekoliko zemalja Balkana i mislim da sve nas to treba da brine. Sada imamo dobru argumentaciju, dodatnu u rukama, da pokažemo EU.

Vilijam Voker, koji je mnogo puta davao kontradiktorna svedočenja, ovom izjavom podsetio je na slučaj Račak koji je njegova komisija kvalifikovala kao srpski zločin nad 40 albanskih civila, a koji je bio prelomna tačka u podeljenom NATO-u oko bombardovanja Srbije.

Helena Ranta, finska forenzičarka, koja je bila član međunarodne istražne komisije te 1999. je izjavila da je u Račku na Kosovu počinjen "zločin protiv čovečnosti", a u leto 2000. izveštaj o tome predala Tribunalu za ratne zločine u Hagu i državama članicama EU. Ipak, izrazila je sumnju u broj ispaljenih metaka kao i koliko je njih zaista bilo smrtonosno.

Svedok u Hagu

Helena Ranta je bila jedan od svedoka na suđenju pred Haškim tribunalom bivšem jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću 2003. godine. Osim nje i finski novinar Ari Rusila, ekspert za Balkan, napisao je da je rašireno mišljenje da je Vokerova uloga u Račku bila da pomogne OVK u kreiranju masakra koji bi bio pripisan srpskim snagama i da se tako nađe povod za vojnu intervenciju.

Sve da bi u biografiji 2008. godine navela da je izveštaj o Račku pisala pod pritiskom Vilijama Vokera, ali i Ministarstva spoljnih poslova Finske. Voker je od nje, kako je tvrdila, tražio da u izveštaju ubedljivije govori o srpskim zločinima, a da bi u jednom trenutku polomio drvenu olovku i gađao je.

- Svi znamo šta je govorio Vilijam Voker. On i danas govori da je to bio masakr i da iza njega stoje Srbi. A ja to nikada nisam rekla. Nikada nisam ni ukazala ko su bili izvršioci - izjavila je ona u intervjuu za nemački "Berliner cajtung" 2004, dodavši da joj je "stavljao reči u usta".

- Nisam se složila s njim. Bio je ljut na mene - kazala je Renta, ističući da je Vokera najviše ljutilo to što je odbijala da upotrebi reč "masakr" i da kaže ko stoji iza onoga što se dogodilo u Račku.
U dokumentarnom filmu "Kraj - osuđeni na progonstvo" Renta je ruskim autorima Jevgeniju Baranovu i Aleksandru Zamislovu ispričala: "Voker bio užasnut rezultatima naše istrage".

- Bila sam zbunjena i nisam bila spremna da mu odgovorim. Ta tela su pripadala teroristima, srpskim vojnicima i stanovnicima sela. Ovaj izveštaj koji vam sada pokazujem nikada nije objavljen, a njegov sadržaj malo ko zna. Sada sam spremna da javno govorim o rezultatima istrage - kazala je Ranta pokazujući originalni izveštaj.

Izmišljena krivica

- Vilijam Voker je dokaz da iza svakog velikog zločina stoji velika laž. Kao što je iza velikog zločina NATO bombardovanja Jugoslavije stajala velika laž Račka, tako sada vidimo da sve ono što se govorilo o Srbiji, njenoj navodnoj krivici za NATO agresiju, zaista je velika laž - smatra Vulin.

 

Vilijam Voker je u dokumentarcu Bi-Bi-Sija "Moralna bitka: Nato u ratu" tvrdio da iz Račka nije zvao zvaničnike Stejt departmenta i NATO, ali su ga opovrgli bivši komandant Alijanse general Vesli Klark i specijalni izaslanik za Balkan Ričard Holbruk. Obojica su tvrdili da ih je Voker iz Račka zvao mobilnim telefonom i rekao: "Ima masakra. Tu stojim, mogu da vidim tela".

- Vreme je da čitav svet duboko pogne glavu pred srpskim žrtvama i da kaže veliko - "izvini" jer je Srbija dovedena na stub srama i bombardovana zato što je Voker lagao - smatra ministar za rad Aleksandar Vulin. On je dodao da bi Oebs morao da razmisli kakva je sada njegova reputacija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online