Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.05.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Crveni tepih za dušmane

Komadom torte bačenim u lice francuskog filozofa Bernara Anrija Levija, povicima "Ubico, napusti Beograd" i "Ovaj gad se zalagao za bombardovanje Jugoslavije osam godina pre intervencije NATO-a", trojica pripadnika Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) prekinula su izlaganje ideologa novog svetskog poretka i humanitarnog intervencionizma na beogradskom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldoks.

Tanjug
Šlag na glavi: Bernar Anri Levi

Stručno javno mnjenje ukazuje da su Srbijom šetali mnogi osvedočeni srbomrsci. Deo njih za to je optužio premijera i izabranog predsednika Aleksandra Vučića, koji je u zemlju doveo bivšeg britanskog premijera Tonija Blera i nekadašnjeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera, koji su poslali svoje trupe u rat sa SRJ 1999. godine.

Analitičar Cvijetin Milivojević podseća da se Vučić pojavio prošle godine i u predizbornoj kampanji Hilari Klinton za predsednika SAD, odnosno da je učestvovao u nastupu u kom ga je hvalio i tapšao po ramenu njen muž Bil Klinton, vrhovni komandant vojske SAD tokom agresije na SRJ.

Bruka u Beogradu

Aleksandar Vučić je ove godine 24. marta, na godišnjicu bombardovanja, na predizborni miting SNS-a u Beograd doveo Gerharda Šredera. Prvi nemački kancelar posle Adolfa Hitlera koji je poslao vojsku u rat, i to baš na SRJ, Vučića je nazvao simbolom stabilnosti i budućnošću Srbije.
Inače, Šreder se predstavljao i kao prijatelj bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

- Zašto Levi, ali i Bler koji je donedavno bio savetnik Vlade Srbije, nisu proglašeni za "persone non grata" u Srbiji - pitao je sa skupštinske govornice poslanik Đorđe Vukadinović.

On zahteva odgovor na pitanje da li je Ministarstvo spoljnih poslova znalo da Levi dolazi u Beograd i imaju li neki stav povodom toga. Levija je okarakterisao kao najeminentnijeg srbomrsca koji ne samo da je podržavao bombardovanje SRJ i sve antisrpske projekte, već je i lobista kosovskih Albanaca. Vukadinović je ocenio da Leviju zbog toga treba da bude uskraćena poseta Srbiji.

Pola tebi, pola meni

Saša Janković, kandidat na prošlim predsedničkim izborima, u kampanji se osvrnuo na sve inostrane savetnike premijera.
- Franko Fratini, Dominik Štros Kan, Alfred Guzenbauer, Gerhard Šreder... I za to uzmu velike pare, od kojih verovatno pola sume vrate onom koji im ih je dao. Kao da mi nemamo ljude koji znaju svoj posao - poručivao je Janković.

- Osuđujem svaki incident i napad na bilo koga u ovoj zemlji, ali ima osnova i za odgovornost naših nadležnih jer su dozvolili da osobe poput Levija i Blera dolaze u Beograd i da se čak predstave kao žrtve - rekao je Vukadinović.
 

NATO ubice nisu dobrodošle!

SKOJ je u saopštenju povodom napada na Levija saopštio da im je namera bila da ovog "lakeja" spreče da promoviše zapadni imperijalizam usred Beograda.

- Taj pseudofilozof ima ulogu da opravda imperijalističke ratove za osvajanja tržišta i porobljavanje naroda. Taj janičar među intelektualcima podržavao je razbijanje Jugoslavije i bombardovanje 1999, a po zlu je čuvena i njegova izjava da je "Beograd trebalo bombardovati osam godina ranije" - saopštio je SKOJ i zaključio da "NATO ubice nisu dobrodošle"!
Levi je skojevcima posle napada tortom pripisao da su izveli "fašistički čin", ocenivši da se "Srbija nije promenila koliko su se nadali njeni prijatelji".

Navikao na mazanje
Bernar Anri Levi je tortom ranije gađan u glavu najmanje deset puta, navode francuski mediji uz vest iz Beograda. Od toga dva puta samo na pariskom sajmu knjiga 2006. Međutim, podsećaju da je šlagom prvi put umazan 1985, a da mu se isto desilo i u Belgiji kada je to uradio Noel Goden, koji tako kažnjava neomiljene ličnosti. Inače, Levi je glavna meta ovog Belgijanca.

- Demokratija još nije pobedila u Beogradu. Istinu ovde ne žele svi da čuju. Živela Evropa i demokratska Srbija u EU. Ponosan sam što danas pred vama branim tekovine antifašizma u Evropi - kazao je Levi, a organizatori festivala zatražili su od gradskih i državnih vlasti da zaštite goste i omoguće slobodu govora.

Oni takođe zahtevaju i kazne za skojevce.

Klintonove udvorice

Ministarstvo spoljnih poslova nije se oglasilo povodom Levija, ali se svim silama bavi bivšim američkim diplomatom Vilijamom Vokerom.

Mada Voker nije pokazao nameru da dođe u Srbiju, šef diplomatije Ivica Dačić je rešio da baš na ovom penzioneru trenira strogoću rečima da može da mu zabrani ulazak u zemlju, jer "SAD imaju plan za ujedinjenje Albanije, Kosova i dijaspore".

Dačić je podsetio da je 1999. u Račku Voker bez istrage objavio da su srpska vojska i policija ubile albanske civile, što je iskorišćeno za odluku o bombardovanju SRJ.

Privatna priča

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot uzvratio je da ne zna šta je govorio Voker, ali da zna da američka vlada ne podržava veliku Albaniju, ni veliku Srbiju, niti promene granica.
- Voker je privatno lice i može da govori šta hoće - poručio je Skot.

Cvijetin Milivojević ukazuje da umesto Vokerom, Srbija treba da se bavi onim što omogućava Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji.

- Srbija ne sme 18 godina da pokrene vraćanje do 999 uniformisanih policajaca i vojnika na KiM radi delimične kontrole granica i drugog. Nijedna vlast to nije zatražila uz isto obrazloženje da im to niko ne bi dozvolio - kazao je Milivojević.

On kaže da je nesporna Vokerova negativna uloga, ali ističe da Srbija ne sme da ukaže na pravog krivca.

- To je tadašnji vrhovni komandant vojske SAD Bil Klinton, a naš izabrani predsednik se pojavljuje u predizbornoj kampanji njegove žene. Po čemu je veća krivica Vokera od Klintona? Neka vlasti pokažu mišiće pred nekim ozbiljnim - rekao je Milivojević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online