Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.05.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

Beg od Haga Tačija i Haradinaja

Pad kosovske vlade deo je proračuna partije Hašima Tačija. Cilj novog lidera te stranke, Kadrija Veseljija, nekadašnjeg šefa zloglasne obaveštajne službe ŠIK jeste da se u novom mandatu reši stranke Ise Mustafe, odnosno u novoj vlasti okupi sve bivše lidere OVK, uključujući i Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimaja.

EPA/Valdrim Xhemaj
Strah od pravde ujedinio neprijatelje: Ramuš Harasinaj i Hašim Tači

Interesi su višestruki, a tajming izuzetno bitan. Mišljenje je da je takav sastav jedini način da Priština ispuni obećanja koja je preuzela od međunarodne zajednice, a vezano i za zajednicu srpskih opština i sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom. A šanse su izgledne da će dojučerašnji "neprijatelji" ući u koaliciju sa nadom da će ih taj "kišobran" sačuvati od optužnica za ratne zločine Specijalnog tužilaštva u Hagu koje se očekuju na leto.

Za Srbe, pak, odluka o raspuštanju kosovskog parlamenta znači prolongiranje sprovođenja briselskog sporazuma, ali i veliki izazov. Srpska lista koja je jedva izdržala unutrašnje probleme, tek što se vratila u institucije, morala bi ponovo da izađe na izbore, a moglo bi da je prati i nekoliko jačih srpskih stranaka. Zato je pravo pitanje, nakon višemesečnih optužbi srpskih političara, napada i svega što su slušali putem medija: Imaju li Srbi na KiM snage za nove izbore?

Kritični momenat

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije Maja Kocijančič smatra da je pad vlade došao u kritičnom trenutku za Kosovo.
- Glasanje dolazi u kritičnom trenutku za Kosovo i njegove reforme evropskih integracija. Pozivamo sve političke lidere i kosovske institucije da ne izgube iz vida mnoge izazove s kojima se Kosovo suočava - navela je Kocijančič.

- Srbi u kosovskim institucijama iz redova Srpske liste su više puta priznali da za dve i po godine apsolutno ništa korisno nisu uradili za srpski narod. Polovinu mandata su proveli "zamrznuti", da bi se na kraju u institucije vratili bez postignutog cilja, pa se čovek onda zapita jesu li oni bili deo vlasti ili opozicije. Toliko o njihovoj sposobnosti i "iskustvu" onih u Beogradu po čijem su nalogu radili - kaže za "Vesti" Budimir Ničić, novinar iz Čaglavice, autor i voditelj emisije "Slobodno srpski".

On dodaje da se nada da će Srbi ubuduće voditi računa kome će dati glas:

- Beograd nikada više ne sme sebi dozvoli luksuz da sudbinu Srba prepusti onima kojima je prvo radno mesto poslanik i ministar. U politici kosovskih Srba su potrebni najbolji ljudi koje imamo.

Kosovska vlada raspala se uz tresak. Kadri Veselji je poručio da su i građani Kosova i on izgubili poverenje u koalicionog partnera, odnosno Isu Mustafu, dok odlazeći premijer odgovara da je ta vlada promovisala kriminal i korupciju.

Kršenje sporazuma

Slavko Simić, predsednik liste Srpska koja ja glasala za nepoverenje Isi Mustafi, ističe da kosovska vlada nije poštovala obaveze koalicionog sporazuma.
- Skoro nijedan element sporazuma nije poštovan. Neki su čak i degradirani, pre svega, dogovor o zajednici srpskih opština koja je politički, ustavno i zakonodavno bila degradirana od samog početka. Kao i teme od ključnog značaja za Srbe: vraćanje imovine, položaj SPC i drugi - izjavio je Simić.

Lider AAK, Ramuš Haradinaj, kome je raspisivanjem prevremenih izbora zapravo PDK uskratio "ubiranje opozicionih lovorika" nakon dolaska iz Francuske, već je izašao sa predlogom za koaliciju u kojoj, kako kaže, nema mesta za predstavnike vlasti. Ipak, nije precizirao na koga tačno misili. Budući da zbog izrečenih uvreda ne želi koaliciju sa pokretom Samoopredeljenje, izgleda da bi Tačijevim ljudima koji očekuju mesto premijera moglo da se ostvari to što su zamislili. U toj priči, Srbi koji su deo vlade i nisu uspeli da partnerske albanske stranke privole da ispoštuju koalicioni sporazum, za sada su u drugom planu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online