Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.05.2017.
16:11
N. Jokić - Vesti A

Dokumenta CIA o Bernaru Anri Leviju: Sejao mržnju širom sveta

Prošla su vremena kada su se francuski mediji, na čelu sa čuvenim "Mondom", utrkivali da ustupe svoj prostor filozofu Bernar- Anriju Leviju. Umesto toga je ugledni "Nuvel observater" ovih dana objavio dokumente CIA iz 1985. godine, kojima je istekao rok poverljivosti. Oni govore o uticaju američke agencije na takozvane "nove filozofe" čiji je lider bio upravo Levi, koji je radio za SAD "a da to nije znao" - kako zaključuje "Nuvel observater".

Tanjug/AP
Dokazani huškač: Bernar Anri Levi sa telohraniteljima u srpskoj prestonici

Bernar-Anri Levi je u Beogradu dobio tortu u lice kad je trebalo da razgovara sa gledaocima posle projekcije njegovog filma "Pešmerga". Uz povike "Ubico, napusti Beograd" i "Ovaj gad se zalagao za bombardovanje Jugoslavije osam godina pre intervencije NATO", troje levičara, pripadnika SKOJ-a, prekinula su obraćanje Levija.

Posle "bombarderskih angažmana" na Balkanu, zatim u Avganistanu, Iraku i svuda gde je SAD bila umešana, Levi je od "novog filozofa" sveprisutnog na televiziji postao javna ličnost koju Francuzi verovatno najviše preziru. Kap je prelila čašu u Libiji kada je francuski predsednik Sarkozi krenuo u bombardovanje posle apela Levija da to učini.

Zarađivao na deci

Gde god dođe Levi se bori protiv "fašista", a za ljudska prava. On je bogataš, naslednik je miliona, jer mu je otac razvio uvoz skupocenog drveta iz Afrike i iz istočne Evrope. Jedno vreme i sam je upravljao poslovima i nije mu smetalo, kako su otkrili novinari u jednom dokumentarcu, što na gradilištima u šumama za njega rade - deca.

U tekstu francuskog nedeljnika podsećaju čitaoce da je Amerikancima veoma smetalo to što je na zapadu, pogotovu u Francuskoj, inteligencija bila levičarski opredeljena. U izveštaju CIA kaže se da su francuski intelektualci kao Sartr, Režis Debre i ostali, veoma doprineli stvaranju neprijateljskog raspoloženja u svetu prema američkoj spoljnoj politici (rat u Vijetnamu itd).

Zato je pedesetih i šezdesetih godina CIA tajno finansirala organizaciju nazvanu Kongres za slobodu i kulturu, baziran u Parizu. Ideja je bila da se intelektualna i marksistička levica razbiju, ne pomaganjem desnih stranaka i intelektualaca već infiltriranjem levih intelektualaca - tako što će se stvoriti jedna nova levica.

Laži o Sarajevu

Da bi bolje prošao pred francuskom publikom, Levi je mlade koji su ga gađali tortom u Beogradu optužio da su nostalgičari za Miloševićem i na svom Tviter nalogu poručio da nastavlja borbu "za Sarajevo i za demokratiju". Posle zagovaranja bombardovanja Libije, Levijeve priče, međutim, ne prolaze - svi se sećaju njegovih lažnih fotografija iz Sarajeva, gde se tobož krije od metaka iza zida iza kojeg, kako se vidi u širem planu - ljudi mirno prolaze.

U izveštaju iz 1985. godine, koji prenosi "Nuvel observater" može se pročitati da je "francuska bitka dobijena". Stvorena je nova intelektualna klima, čiji se glavni akteri bore protiv diktature sa Anri Levijem kao glavnim predstavnikom. "Nuvel Observater" naglašava da je Levi "ne znajući to" služio SAD.

U izveštaju CIA izražava se zadovoljstvo što je "levičarska intelokratija" mrtva, "prepuštena starcima i uspomenama na Sartra, Barta, Lakana i Altisera. Ironično se dodaje :
"U krugovima Francuske komunističke partije nije baš velika tajna da su svi važni komunistički intelektualci ili umrli ili su napustili partiju."

Zaslugu za to američki špijun, autor izveštaja iz 1985. godine, pripisuje "novim filozofima", koji su tokom više od decenije "napravili veliku buku napadajući francusku levicu kao opasnu i totalitarno opredeljenu".

Podržao SAD u Latinskoj Americi

Govoreći o Leviju i njegovom kolegi Andre Gliksmanu agent CIA ocenjuje da su oni popularni, da su "postali medijska senzacija".
"Levi je danas postao direktor kod izdavača Grase, jedne od najvećih izdavačkih kuća u Francuskoj", obaveštava svoju centralu agent CIA iz Pariza, dodajući da sa tog mesta Levi može da dopre do šire publike sa svojim idejama.
Konačno agent CIA zaključuje da se zahvaljujući "dobijenoj francuskoj bici" u Parizu ponovo "dobre stvari poistovećuju sa SAD" dok je ranije bilo obrnuto. Tako će teško biti mobilisati intelektualce u Francuskoj "protiv delovanja SAD u Latinskoj Americi" protiv kojeg novi filozofi i Levi naravno nisu imali ništa protiv.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online