Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.05.2017.
14:53
D. Dekić - Vesti A

Evropa obara srpski Ustav

Srbija prema svemu sudeći neće, kako je navedeno u pregovaračkom poglavlju 23 sa EU, do kraja godine dobiti novi Ustav.

Tanjug
Ustavotvorci: Skupština Srbije

Ovaj rok koji je država sebi zacrtala suviše je blizu, pa je teško verovati da će se u roku od narednih pola godine pojaviti predlog koji osim u parlamentu, treba da dobije i zeleno svetlo na referendumskom izjašnjavanju građana Srbije. Pritom iz dela vladajuće strukture, Srpske narodne partije stiže glas protiv izmena, jer, kako ističu, očuvanje sadašnjeg Ustava i preambule da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, "glavna su brana od pretnji albanskih separatista i zvaničnika Albanije po suverenitet i teritorijalni integritet Srbije".

Dugi štap

O promeni Ustava, novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić je govorio posle parlamentarnih izbora 2016, rekavši da za to ima dvotrećinsku većinu u parlamentu, ali će se teško postići širi društveni konsenzus.
Prošlog septembra, član pregovaračkog tima sa EU Nebojša Lazarević je kazao da Srbiju zbog promene Ustava čeka jedan ili dva referenduma, pa "ne bi bilo zgoreg spojiti referendum o članstvu u EU sa onim o ustavnim promenama".

Pitanje Ustava, kako podseća predsednik Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević, mora da se otvori tokom pregovora sa EU.

- U Akcionom planu je rok kraj godine i na odstupanja od tog termina zbog politikanisanja, neće se blagonaklono gledati ni kod nas, ni u EU. Zato treba da se obrati pažnja na pitanje pravosuđa i zamerke koje je Venecijanska komisija dala još 2007, posle donošenja i sada važećeg Ustava - kaže čelnik Jukoma za naš list.

A gde je Vojvodina?

- Preambulu treba menjati, ne iz ovih razloga koji pominju neke partije, već zato što se ona bavi samo Kosovom, a ne i severnom pokrajinom. Vojvodina ima veće pravo na ustavnu autonomiju, jer je autonomnost unela u Srbiju, dok je Kosovo, autonomiju dobilo naknadno - pojašnjava Zoran Ivošević.

Prošlo je, prema rečima Antonijevića, vreme sticanja političkih poena na preambuli koja je od donošenja Ustava 2006. bila neostvariva.

- Ne sme se više nerealno sagledavati situacija. Prioritet mora da bude interes srpske zajednice na Kosovu i teme koje čine život - kaže on.

Ustav, prema rečima ustavnog stručnjaka Zorana Ivoševića treba da se menja, ali ne zbog EU, već što je donet na brzinu i pun ozbiljnih mana.

On ne veruje da će do promene Ustava doći do kraja ove godine.

- Zakašnjenje je ogromno, više od godinu dana, a da se ništa ne događa u Skupštini. Ali se događa van nje. Vanpartijski stručnjaci među kojima sam i ja pokrenuli su inicijativu kojom se definiše kako bi novi ustav trebalo da izgleda i ona će uskoro biti predstavljena javnosti - otkriva Ivošević za "Vesti".

- EU je nekorektna, jer kad joj odgovara, žmuri na to što srpska vlast krši Ustav. Tako nešto se desilo s Briselskim sporazumom koji su predstavnici naše vlasti potpisali, pa se lokalna samouprtrava, policija, tužilaštvo uređuju zakonima Kosova. Ustavni sud je morao da kaže da je to neustavno, ali nije, a EU je prećutala na kršenje Ustava, a ovamo nas uče vladavini prava - kritičan je Ivošević.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online