Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.05.2017.
08:20
Blic A

Tadić: Lažu da sam stvorio SNS

"Nema baš nikakve sličnosti između Vučićeve vlasti i mog mandata", kaže u intervjuu za "Blic" Boris Tadić, lider SDS i bivši predsednik Srbije.

Tanjug
Vučić stvara svoj finansijski klan posredstvom vlasti: Boris Tadić

Tadić tako odgovara na  pitanje šta misli o tvrdnjama da će novi predsednik Vlade Srbije biti samo figura dok će konce i dalje vući Aleksandar Vučić, što neodoljivo podseća na period kada su državu vodili on i Mirko Cvetković.

- Mirko Cvetković svakako nije bio figura i nikada se nisam mešao u njegov posao. On prosto nije bio zainteresovan za promociju u medijima i zato se stekao takav utisak. A istina je u stvari sasvim suprotna. Iznošenje laži o bivšoj vlasti pa onda poistovećivanje sa onim što Vučić danas radi služi isključivo skidanju odgovornosti sa Vučića za katastrofalan način na koji upravlja Srbijom.

Na pitanje kako bi opozicija trebalo da nastupi na izbori Tadić smatra da mora da bude jedinstvena.

- Pred svake izbore od 2012. godine zagovarao sam zajednički nastup demokratske građanske opozicije. Nažalost, druge stranke ili nisu pristajale na to ili su odustajale u poslednjem trenutku. I pred ove predsedničke izbore sam isto zagovarao. Siguran sam da bismo u tom slučaju imali drugi krug i sasvim drugačiji odnos političkih snaga. Nadam se da opozicija ovaj put neće ponoviti grešku i takmičiti se unutar sebe, umesto protiv vlasti.

kaže da može da zamisli da sarađuje sa Sašom Janković.

- Mogu da zamislim saradnju sa svima koje dele našu politiku i vrednosti i razgovaram sa predstavnicima svih takvih organizacija.

Sa druge strane, odbacuje bilo kakvu odgovornost za osnivanje SNS-a.

- To je notorna laž koja je sistematski plasirana od strane mojih protivnika u DS, koji su se tada borili za vlast unutar stranke i "belih listića", koji su direktno doveli sadašnji režim na vlast. Cilj im je bio da se diskredituje moj i opozicioni karakter stranke koju vodim. Tako su plasirane i laži da će SDS ući u vladu sa Vučićem, pa kada se ispostavilo da se to nikada nije desilo, niko ništa nije pitao one koji su iznosili te laži i obmanjivali javnost. Unutaropozicioni napadi su odveli najveći broj građana u apstinenciju, a to je ključno doprinelo Vučićevom rezultatu. Vreme je da prestanu da se iznose neistine i da povratimo poverenje građana. Ta strategija iznošenja laži me podseća i na nedavno objavljen tekst u "Blicu", kada je pod "Otkrivamo" objavljena neistina o izručenju Ganića, tako što je samo prepisana priča od pre sedam godina koja je odavno demantovana. Naša obaveza je da se suprotstavimo upravljanju državom lažima i zato ću tužiti "Blic".

O tome što su nekada brojni saborci u DS-u poput Živkovića, Pajtića, Šapića, njega i drugih otišli svako na svoju stranu Tadić kaže da je bilo vrednosnih neslaganja.

- DS sam napustio zbog vrednosnog neslaganja sa odlukama tadašnjeg rukovodstva stranke, koje su drastično oborile njen rejting. SDS sam osnovao da bih omogućio političku opciju onima koji nisu želeli da glasaju za Đilasov DS i smanjio apstitenciju. I to je dalo rezultat. Optuživali su me da sam rasturio DS, a svi vrlo dobro znaju da i da sam ostao počasni predsednik te stranke, njen rezultat na izborima bi bio isti. Međutim, u najvećem broju slučajeva do fragmentacije je dolazilo samo da bi pojedinci bili predsednici bilo čega. Umesto da idemo ka ujedinjenju, išlo se ka povećanju broja aktera u pregovorima oko ujedinjenja, što otežava proces. Nadam se da ćemo uprkos tome moći konačno da se dogovorimo i svi stanemo iza jednog cilja, koji je iznad stranačkih i ličnih.

Smatra da aktuelna vlast nije uradila ništa pozitivno i da ne zaslužuje prelaznu ocenu.

- Baš ništa, nažalost, ne zaslužuje prelaznu ocenu jer sve što čine usmereno je isključivo na čuvanje vlasti. Od 2012. se iza scene rađa novi Vučićev finansijski klan koji sada otima sve poluge ekonomske moći, kako bi njima upravljali zemljom i kada izgube izbore. Vučić je kao dolazeći predsednik i predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost, kao premijer i potpredsednik tog saveta, a ujedno je i sekretar i šef biroa za koordinaciju svih službi bezbednosti. Povrh svega, sada je postavio i nekvalifikovanog stranačkog funkcionera, poznatog po skandalima, na čelo BIA. Niko nikada nije prigrabio toliko poluga moći u oblasti fizičke sile, bezbednosti i finansija kao Vučić. Evropska istorija nas uči da način na koji ova vlast vodi Srbiju neminovno vodi u otvorenu strahovladu i fijasko. Najgora stvar koju je ova vlast učinila jeste gebelsovsko obmanjivanje građana, a obmanuti građanin nije slobodan u izboru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online