Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.05.2017.
05:00
Đ. Janković - Vesti A

Večno sećanje na 18 junaka

U dvorištu škole u Gornjoj Badanji, kod Loznice, 18 junaka Cerske bitke dobilo je svoje spomen-obeležje, čime je ispravljena višedecenijska nepravda prema onima koji su pali za slobodu Srbije.

Đ. Janković
Osveštano spomen obeležje u Gornjoj Badanji kod Loznice

Inicijator postavljanja obeležja je Cvetin Vasić, rođeni Gornjobadanjac koji živi u Bogatiću i koji je stradanje Jadra tokom ratova od 1912. do 1918. godine opisao u knjizi "Za otadžbinu pali nepobeđeni".

Posle osveštavanja spomenika i polaganja venaca, održani su prigodni govori, podsećanje na dešavanja iz 1914. godine u ovom kraju, a onda su učenici škole, izdvojenog odeljenja OŠ "Stepa Stepanović" iz Tekeriša, izveli prigodan program. Na ploči od pirotskog kamena peščanika, koju je o svom trošku izradila Mila Panajtović, istoričarka muzeja Ponišavlja u Pirotu, nalaze se imena sedmorice znanih i podsećanje na 11 neznanih poginulih srpskih vojnika.

Klasičan spomenik

Spomen-obeležje junacima Cerske bitke predstavlja klasičan spomenik sa pravoslavnim krstom, a urađen je prema idejnom rešenju akademskog slikara Drage Simića.

Kako je rečeno, posle više od sedam decenija ispravljena je nepravda i više "ne moramo pored ovog mesta prolaziti pognute glave". Obeležje je postavljeno na mestu gde su sahranjeni srpski vojnici nastradali tokom Cerske bitke, prve srpske i savezničke pobede u Prvom svetskom ratu, sredinom avgusta 1914. godine. Srpska vojska gonila je razbijenog neprijatelja, pa su vojnici 3. pešadijskog puka Moravske divizije nabrzinu, u školskom dvorištu, u Gornjoj Badanji, sahranili svojih 18 saboraca poginulih u atarima sela podno Cera i Iverka 17, 18. i 19. avgusta.

Prema arhivskoj građi, koju je selo prikupilo 1930. godine, 11 vojnika, čija imena nisu znali, sahranjeno je u zajedničkoj grobnici, dok su sedmorica, za koje se znalo ime i prezime, dobilo zasebne grobove. Meštani su tokom ratnog zatišja 1915. godine ogradili vojničko groblje, na krstovima ispisali imena znanih boraca i podigli veliki hrastov krst sa natpisom "Mir pepelu palih vitezova - junački poginuše braneći otadžbinu."

Vojničko groblje bilo je za meštane pravo svetilište, grobovi su bili uređeni, cveće zasađeno, a školarcima su tu držani časovi istorije. Nažalost, kasnije je groblje zapušteno i zaboravljeno, a održavano je samo do jeseni 1944. godine i dolaska nove vlasti.

Na delu vojničkog groblja sedamdesetih godina prošlog veka meštani su podigli spomenik žrtvama Drugog svetskog rata. Od nekadašnjeg vojničkog groblja nije ostalo ni traga, pošto su krajputaše ugradili u novo obeležje i zalili betonom. Sada se na mestu, gde počivaju vojnici Velikog rata, ponovo nalazi spomenik koji podseća na njihovo junaštvo, a pored njega je i spomenik žrtvama Drugog svetskog rata. Tako se u dvorištu škole, izdvojenog odeljenja OŠ "Stepa Stepanović" iz Tekeriša, konačno nalaze podsećanja na rodoljube koji su u dva rata branili Srbiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online