Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 08.06.2017.
20:10
J. Arsenović - Vesti A

Konsultacije kod predsednika: Popovi, gejevi i gosti na biciklu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavio je u dva dana konsultacije sa većinom parlamentarnih stranaka oko budućeg premijera i nove vlade, a domaći mediji se utrkuju u tome kako je novoizbrani šef države na "velikim mukama".

Tanjug
Čekajući novog premijera: Aleksandar Vučić i Ivica Dačić

Navodno, Vučiću svi ispostavljaju uslove i zahteve, pa čak i Srpska pravoslavna crkva i njegovi naprednjaci. Prema napisima beogradske štampe, vladike SPC nikako ne žele da na premijersko mesto zasedne ministarka Ana Brnabić, javno deklarisana lezbijka.
Ona je odranije važila za najozbiljnijeg kandidata u slučaju da se Vučić opredeli da mandat dodeli nestranačkoj ličnosti. Ali SPC se tome protivi, pa preko Bogoljuba Karića lobira kod Vučića da mandat dodeli Ivici Dačiću.

- Kad sam ja to tražio da budem premijer? Ne odlučuju popovi, već Vučić - nevešto demantuje Dačić koji je pre pet godina zbog premijerske pozicije preko noći razvrgnuo koalicioni sporazum sa DS-om i napravio vladu sa naprednjacima.

Palma neće Brnabićku

Kosultacije nisu mogle da prođu bez živopisne retorike Dragana Markovića Palme koji je predsedniku poručio da na mesto novog premijera treba da dođe "domaćin koji ima decu". To je bila indirektno, ali potpuno jasno protivljene lidera jedinstvene Srbije da se Ani Brnabić dodeli fotelja predsednika vlade. Ministarka Brnabić je uzvratila da je Markovićev stav diskriminiše "sve građane Srbije koji svojom voljom ili iz drugih razloga nemaju ili ne mogu da imaju decu".

Da bi težina Vučićeve pozicije bila što uverljivija, čak mu je i njegov SNS ispostavio zahtev da njima, kao najvećoj vladajućoj partiji, pripada mesto predsednika vlade. Kao najozbiljniji naprednjački kandidat pominje se gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Konsultacije kod predsednika manji politički akteri iskoristili su za svojih pet minuta medijske pažnje. Lider Bošnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić poklonio je Vučiću svoju knjigu "Drevna Bosna" na kojoj je radio pet godina, dok je u maniru kolega sa Zapada, delegacija Zelene stranke stigla na konsultacije - biciklima.

Delimični bojkot

Demokratska stranka, Dveri, Dosta je bilo i manje stranke oko izborne liste predsedničkog kandidata Saše Jankovića, bojkotovali su poziv predsednika Srbije na konsultacije, uz objašnjenje da ne žele da budu deo Vučićeve farse. Oni smatraju da partije koje su došle na Andrićev venac i prihvatile da budu deo naprednjačke predstave i ne mogu da se tretiraju kao opozicija. LDP Čedomira Jovanovića i DSS, sa novim partijskim liderom Milošem Jovanovićem, odazvali su se pozivu novog predsednika.

Igra bez prestanka i održavanje tenzije povodom novog premijera nastavljaju se sve do sredine juna, kada je Vučić obećao da će konačno prelomiti ko će ga naslediti u Nemanjinoj 11. Drugim rečima, ko će biti novi Mirko Cvetković, premijer koji će verno slediti naredbe iz kabineta predsednika države, javnost u Srbiji će saznati dva i po meseca nakon što je Vučić izabran za šefa države. Poređenja radi, Emanuel Makron saopštio je ime premijera svega desetak dana posle izbora za predsednika Francuske.

Četvrtak 08.06.2017. 22:27
Licno se slazem sa Draganom Markovicem Palmom. Premijer treba da bude covek domacin, covek koji zna sta treba narodu i novim potomcima. Ne treba nam neko, kome generacija izumire, za kog ce se on da bori....? Naravno , samo za sebe i slicne sebi. Hvala....!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online