Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.06.2017.
12:18
Vestionline A

Nemačka analitičarka: Na Kosovu biju velikoalbanski bubnjevi

Trenutna situacija zahteva da izbori na Kosovu iznedre smirenu i odgovornu politiku, a mesto toga, biju velikoalbanski bubnjevi, piše u autorskom tekstu za "Dojče vele" (DW) zamenica direktora Društva za jugoistočnu Evropu iz Minhena Johana Dajmel.

EPA/Armando Babani
Osumnjičeni za ratne zločine predvode kosovsku političku scenu

Ona navodi da se "ignorišu apeli međunarodne zajednice da se ne ističu kandidati protiv kojih je podignuta optužnica" i da "u očima mnogih Kosovara ti apeli mora da izgledaju skoro cinično".

- Naime, ne samo Kosovo već i međunarodna zajednica za sobom vuku rep grešaka i okretanja glave. Godinama su u najmanju ruku prećutno tolerisali staru političku gardu iz koje se opet regrutuju kandidati i lideri kojima se pripisuje kriminalna prošlost - recimo u Tačijevoj Demokratskoj partiji Kosova, Haradinajevoj Alijansi za budućnost Kosova ili Ljimajevoj stranci Nisma - ocenjuje nemačka analitičarka.

Na političkoj sceni dominiraju borci OVK-a

Dajmel navodi da je rezultat toga da "na političkoj sceni dominiraju i dalje bivši borci OVK koji su pod sumnjom da su počinili ratne zločine ili da su upleteni u kriminalne radnje".

- Korupcija, nepotizam i organizovani kriminal spadaju u (političku) svakodnevicu i devet godina nakon proglašenja nezavisnosti. Protiv članova 'Samoopredeljenja' među kojima je i Aljbin Kurti podignute su krivične prijave zbog napada u Parlamentu -podseća ona.

Zamenica minhenskog direktora Društva za jugoistočnu Evropu navodi da "ipak postoji nukleus novih stranaka".

- Alternativa, koju su osnovali Mimoza Kusari Lila i Ilir Deda, prvi put izlazi na izbore. Partija je premlada da bi imala jasan profil pa se udružila u izbornu koaliciju sa Demokratskim savezom Kosova odlazećeg premijera Ise Mustafe i Alijansom za novo Kosovo milionera Bedžeta Pacolija - piše Dajmelova.

Ona za "Samoopredeljenje" navodi da "doduše nije tako mlada stranka, ali ima konstantan birački potencijal i političara kao što je gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti, koji bi stranku mogao izvesti iz ćoška nacionalističkog protesta" i dodaje da "oko 120.000 mladih ljudi bira prvi put i to bi moglo dovesti do hitno potrebne nove konfiguracije političkog krajolika".

Dajmel smatra i da se među srpskim strankama ponešto menja, tvrdeći da "Srpska Lista" obuhvata kandidate koji su na Kosovu potpuno nepoznati" i ocenjuje da zavise od Beograda.

Ona tvrdi da je dobar znak to što, kako kaže, kosovski Srbi počinju da se "emancipuju od Beograda".

Ona ocenjuje da se "povrh svega, izbori održavaju u promenjenom geopolitičkom okviru, koji zahteva smirenu i odgovornu politiku".

- Umesto toga, biju velikoalbanski bubnjevi, a uzajamne pretnje i verbalno zveckanje oružjem Beograda i Prištine pale crvene lampice u evropskim prestonicama, NATO-u i Vašingtonu - kaže nemačka analitičarka.

Apsurdna obećanja Ramuša Haradinaja

Dajmelova navodi da "već dogovoreni sporazumi kao onaj o granici između Kosova i Crne Gore neće po svemu sudeći imati neophodnu većinu za ratifikaciju i sprovođenje ni posle izbora".

- Skoro da je apsurdno da Ramuš Haradinaj (AAK), koji će izgleda biti novi premijer, građanima obećava bezvizni režim u roku od tri meseca a u isto vreme jedan od uslova za to - sporazum o granici sa Crnom Gorom - proglašava mrtvim - smatra ona.

Zamenica direktora Društva za jugoistočnu Evropu iz Minhena podseća da je "Haradinaj čak najavio reviziju Briselskog sporazuma".

- Sama pomisao da bi Ivica Dačić, koji će možda postati premijer Srbije, i Ramuš Haradinaj trebalo da se sastaju i vode konstruktivni dijalog u Briselu već donosi besane noći. Time se bitno smanjuje šansa da pet članica EU koje nisu priznale Kosovo to naposletku i urade - tvrdi ona.

Ona se pita da li će "možda novi Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu koji će uskoro početi sa radom pomoći da se Kosovo suoči sa prošlošću i okrene budućnosti" i dodaje da su "brojna nagađanja da će među optuženima biti i politički lideri".

- Možda je i zbog toga predsednik Kosova Hašim Tači lansirao u suštini dobru ideju o osnivanju Komisije za istinu i pomirenje. Ostaje upitno da li bi njena svrha zaista bila suočavanje sa prošlošću ili bi trebalo da sačuva Tačija od procesa pred novoosnovanim sudom - kaže Dajmelova.

Ona ocenjuje da je "prikupljanje dokaza sve teže".

- Upravo je nedavno hrabra novinarka Serbeze Hadžiaj u jednom članku opisala do koje mere je opasan život svedoka koji su svedočili ili će tek da svedoče protiv bivših pripadnika OVK. Na Kosovu je potrebna upravo hrabrost da se kritikuje loše stanje - navela je Dajmelova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online