Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.06.2017.
11:29
Vestionline A

Haradinaj teško do mesta premijera, šansa za Aljbina Kurtija

Konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji neće bitno promeniti preliminarne.

EPA/VALDRIN XHEMAJ
Aljbin Kurti bliži premijerskom mestu od Ramuša Haradinaj

To znači da nijedna politička opcija neće moći samostalno da formira vladu, a prve procene anlitičara su da će "velika koalicija" s Ramušem Haradinajem na čelu teško doći do vlade, te da bi to možda mogao lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti, uz podršku Demokratskog saveza Kosova i manjina.

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je na osnovu više od 90 odsto obrađenih glasova, da koalicija koju predvodi njen kandidat za premijera Ramuš Hardinaj vodi sa gotovo 35 odsto glasova, Samoopredeljenje je drugo sa 26,7 posto glasova, a koalicija okupljena oko Demokratskog saveza Kosova, odlazećeg premijera Ise Mustafe, je treća sa 25,9 posto osvojenih glasova.

Kako je saopšteno, Srpska lista osvojila je devet ili svih deset mandata koji u kosovskoj skupštini, prema Ustavu, pripadaju srpskoj zajednici.

DPK izigrala poverenje

Iako je pobednik, velika koalicija, čiji je kandidat za premijera Haradinaj, neće moći da sastavi vladu bez podrške 20 zastupnika iz redova manjinskih zajednica.

Politikolog, profesor na Fakultetu političkih nauka u Prištini Beljuj Bećaj, međutim, smatra da će ta koalicija imati ozbiljnih poteškoća da sastavi vladu.

Jedan od razloga je, prema njegovim rečima, to što je Demokratska partija Kosova stekla veliko nepoverenje tokom proteklih godina na vlasti jer nije održala data obećanja.

Bećaj podseća i da su suprotni stavovi po raznim pitanjima "velike koalicije" i pokreta Samoopredeljenje i doveli do vanrednih parlamentarnih izbora.

Bećaj je za Al Džaziru rekao da veruje da Haradinajeva koalicija neće imati više, a možda će imati i manje, od 39 poslanika u parlamentu.

Bilo kako bilo, kaže Bećaj, koalicije su i stvorene da bi mogle sa manjinama da formiraju vladu.

Te prognoze, prema njegovim rečima, nisu se ispunile, jer, kako kaže, sigurno je da je Srpska lista bila i ostala ozbiljan faktor na političkoj sceni Kosova u kreiranju vlasti, te on pretpostavlja da će ta stranka biti prisutna u svakoj kombinaciji.

Za izglasavanje vlade potreban je 61 glas, a na osnovu trenutnih rezultata, ova koalicija može dobiti između 40 i 42 poslanička mesta, preneo je portal ks-info.

Demokratski savez Kosova drži ključ

Poznavalac ustavnog prava Mazlum Baraliu smatra da će ključnu ulogu u formiranju vlade imati Demokratski savez Kosova, ako odbije da se priključi Haradinaju i koaliciju formira sa pokretom Samoopredeljenje.

- Na osnovu rezultata izbora, DSK igra ključnu ulogu u formiranju vlade. Stoga je ona mnogo bliže i bolje da zarad svojih interesa, a i na ovaj ili onaj način se revanšira DPK, koji ih je ostavio na cedilu podržavši predlog o izglasavanju nepoverenja vladi - kaže Baraliu i dodaje da u tom slučaju DPK otišao u opoziciju.

Baraliu smatra da je DSK-u sigurno bolje i lakše da se sporazume sa Samoopređeljenjem i da zajedno sa nekom manjom partijom stvore vladajuću koaliciju.

- Ovo bi ustvari prijalo i Samoopredeljenju koji je naveo da i pre, ali i posle izbora ima crvene linije sa DPK - rekao je Baraliu.

Aljbin Kurti treba da formira vladu

Zijad Bećirović sa Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije rekao je, za Al Džaziru, da mogućnost da formira vladu treba dati Aljbinu Kurtiju, osnivaču ultraradikalnog pokreta Samoopredeljenje.

Bećirović podseća da je ljubljanski institut već najavio tektonske promene na političkoj sceni Kosova, a kao najveće iznenađenje izbora vidi upravo pokret Samoopredeljenje i njenog neformalnog lidera Aljbina Kurtija.

Podseća i da je formiran Specijalni sud za ratne zločine tzv. OVK i da bi, kako kaže, "bilo kakav politički aranžman sa ljudima koji su politički mrtvi, predstavljao iluziju koja ne bi dovela do stabilnosti".

"Samopredeljenje i DSK ne žele u koaliciju Ramuša Haradinaja koja je doživela 'Pirovu pobedu'. Ukoliko i Srpska lista želi da zadrži svoju verodostojanost, teško se može verovati da bi i ta politička partija mogla ići u koaliciju sa Haradinajem", kaže Bećirović.

Baraliu navodi da koalicija koju predvodi Haradinaj svakako ima mogućnost da prva pokuša da formira vladu, ali, ako u roku od 30 dana ne uspe da obezbedi 61 poslanika, mogućnost za formiranje vlade treba dati partiji koja je druga po broju glasova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online