Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.06.2017.
00:44
N. Jokić - Vesti A

Ili EU ili savez sa Rusijom

U nacrtu rezolucije o Srbiji o kojoj danas glasaju poslanici Evropskog parlamenta (EP) na plenarnom zasedanju u Strazburu, Srbija se poziva da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU "računajući tu i politiku prema Rusiji". U prevodu: ili će Beograd razvijati savez sa Rusijom u skladu sa direktivama iz Brisela ili može da se "pozdravi" sa članstvom u toj istoj EU. "Evropski parlament izražava žaljenje zbog održavanje zajedničkih vojnih vežbi Srbija-Rusija", piše u nacrtu rezolucije EP o Srbiji.

Reuters
Evropski parlament opominje Srbiju

U nacrtu rezolucije o Srbiji ocenjuje se da je Beograd "učinio važne korake ka normalizaciji odnosa s Kosovom... što je ključni preduslov za ukupni napredak pregovora". Naglašava se da su "hitno nužni dalji koraci kako bi se rešila sva otvorena pitanja" u dijalogu Beograd-Priština, s tim da "obe strane krenu u punu primenu dogovora". Dodaje se da "to znači i uspostavljanje Zajednice srpskih opština".

Poziva se Evropska služba za spoljne poslove da "vrši procene onoga što čine dve strane u sprovođenju svojih obaveza". U predlogu rezolucije ocenjuje se da je Srbija ostvarila određeni napredak u pravosuđu, ali da "nezavisnost pravosuđa nije sprovedena na delu". Izražava se zabrinutost zbog izostanka napretka u borbi protiv korupcije. Pohvaljuje se "aktivna ulogu Beograda u međunarodnoj i regionalnoj policijskoj saradnji i napredak u suzbijanju organizovanog kriminala".

Ne tucite narod i novinare

Pozivaju se srpski zvaničnici da "ne optužuju i ne vrše politički neosnovane napade na ombudsmana" i da "rešavaju slučajeve preteranog korišćenja policijske snage" i aferu "Savamala". Podvlači se da su i "dalje zabrinjavajući politički upliv, pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara, uključujući fizičke napade, verbalne i napade u pisanom vidu, kao i nasrtaje na njihovu imovinu".

Pozitivno se ocenjuje napredak Srbije na planu razvijanja tržišne ekonomije, "poboljšanje ekonomskog stanja" i smanjenja budžetskog deficita. Poziva se Srbija da više javno govori o strateškoj odluci da se Srbija integriše u EU kako bi se srpsko stanovništvo bolje upoznalo između ostalog i s visinom finansija koje u Srbiju dolaze iz budžeta EU. Opominje se Srbija zbog toga što kasni s povlačenjem evropskih predpristupnih fondova i konstatuje se da su razlog tome institucije koje nisu dovoljno efikasne.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online